Vilma
3 °C
11 °C

A Külügy szerint veszélyes a Bamakó

2011.01.13. 19:41
Szombaton elrajtol a mezőny, a Külügyminisztérium már korábban is veszélyt jelzett.

A Külügyminisztérium a biztonsági kockázatok elemzésével foglalkozó európai szervek tájékoztatása és más, megbízható forrásból származó információk értékelése alapján nyomatékosan arra kéri a 2011-es Budapest-Bamako ralli szervezőit, hogy fontolják meg az idei verseny törlését - áll a tárca honlapjára is kitett közleményben. A Külügyminisztérium rendelkezésére álló adatok szerint az Európai Unió valamennyi tagállama egyetért abban, hogy a ralli által érintett országok biztonsági helyzete rendkívüli mértékben romlott az elmúlt időszakban. Főként a mauritániai és a mali szakaszon a résztvevőknek az emberi élet és a testi épség elleni terrorista veszélyeztetésekkel lehet számolniuk, valamint emberrablástól is tartani lehet.

Magyarországnak a két említett északnyugat-afrikai országban nincs diplomáciai vagy konzuli képviselete, a résztvevők személyi és vagyoni biztonsága, valamint a konzuli védelem hatékonysága nem garantálható. Ezért a Külügyminisztérium ismételten, nyomatékosan kéri a szervezőket a Rally törlésének megfontolására. A Külügyminisztérium ezen kérését közvetlenül tolmácsolja a szervezőknek is, jelezte a tárca.

A Bamako-ralli szombaton indul, a szervezők már a Külügyminisztérium egy nappal korábbi felhívása nyomán is jelezték, nem törlik a versenyt.

A futam oldalára kirakott tájékoztatás szerint a ralli fokozott biztonsági intézkedések közepette zajlik Marokkóban, Mauritániában, Szenegálban és Maliban. Mauritániában a hadsereg fegyveresei kísérik a rally résztvevőit és harci repülőgépek is figyelik a mezőnyt. Marokkóban a biztonsági szervek már októberben megkapták a résztvevők adatait. A külügyi felhívás szerint a “biztonsági erők nem képesek garantálni a teljes biztonságot”. A 2010-es futam mauritán és mali szakaszait terrorveszély miatt törölték a rendezők. A Budapest-Bamako január 15-én reggel indul a Hősök teréről és 9000 kilométer megtétele után érkezik a 400 résztvevő a Mali köztársaság fővárosába, Bamakoba. A hatodik Budapest-Bamako, a világ legnagyobb amatőr rallyja