Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Komolyan kell venni a médiatörvény körüli vitát

2011.01.13. 17:55 Módosítva: 2011.01.13. 19:25
Az amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerint az Egyesült Államokban nagyon pozitív a kép Magyarországról, de azt is mondta, hogy komolyan kell venni a médiatörvény körüli vitát. A svéd uniós ügyekért felelős miniszter azt mondta, feltételezi, hogy a magyar kormány átvizsgálja az új törvényt és minden tekintetben megvédi a sajtószabadságot.

Az Egyesült Államok "különösen érdekelt" a magyar demokrácia fejlődésében, a magyaroknak komolyan kell venniük a médiatörvény kapcsán kialakult vitát, mondta Philip H. Gordon amerikai külügyi államtitkár-helyettes a Magyar Külügyi Intézetben csütörtökön tartott előadásában.

A washingtoni diplomata szerint a demokratizálódás folyamata soha nem fejeződik be, az egészséges demokrácia fenntartásáért minden országban tiszteletben kell tartani a különböző szabadságjogokat, biztosítani kell az ellenzék élénk működését és elő kell mozdítani a sajtó szabadságát.

Úgy fogalmazott, valós aggodalmak jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy a magyar médiatörvény egyes elemei, mechanizmusai korlátozhatják a véleménynyilvánítás szabadságát, amely a demokrácia alapvető összetevője, egy egészséges társadalom fontos eleme.

Philip Gordon ugyanakkor kiemelte, Magyarország nemzetközi tekintélye kiváló. Élenjárt az elmúlt húsz évben a közép-kelet-európai demokratikus változásokban, példával szolgál a tőle keletre és délre fekvő demokratizálódó országoknak.

"Az Egyesült Államokban nagyon pozitív a kép Magyarországról" - mondta az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes, aki az amerikai külügyminisztériumban az Egyesült Államok európai politikájának megvalósítását is felügyelő főosztályt vezeti.

Szerinte Közép-Kelet-Európa az euroatlanti közösség és intézményrendszer szerves részévé vált. Kiemelte: a magyar nép élenjárt ezekben a változásokban, az amerikaiak a magyarokkal együtt büszkék a Magyarország által az utóbbi húsz évben elért haladásra. "A magyarok bátor erőfeszítéseikkel érett demokráciává változtatták országukat, amely elfoglalhatta méltó helyét Európában" - mondta Philip Gordon.

A svéd miniszter a Szent István-parkban beszélt

Aggasztó minden olyan jelenség, amely szűkíti a kisebbségek jogait és a sajtószabaságot, mondta Svédország uniós ügyekért felelős minisztere a fővárosi Raul Wallenberg emlékműnél. Birgitta Ohlsson szerint az Európai Unió politikusainak is olyan bátorságot kellene tanúsítania az emberi jogok védelmében, mint Wallenbergnek. A magyar médiatörvényről a svéd miniszter azt mondta, feltételezi, hogy a magyar kormány átvizsgálja az új törvényt és minden tekintetben megvédi a sajtószabadságot.

Birgitta Ohlsson az Európai Unió 27 tagállamának európai uniós ügyekért felelős minisztereinek informális gödöllői tanácsülésére érkezett Magyarországra. A svéd uniós miniszter azt mondta, gratulál Magyarországnak, amely először lehet elnöke az EU-nak. Nagyon örülne, ha az elnökség alatt, ahogy a magyar kormány is kinyilvánította szándékát, sikerülne kidolgozni egy romastratégiát és visszaszorítani a kirekesztettséget. Birgitta Ohlsson fontosnak tartja egy európai Duna-stratégia megalkotását is.

Brüsszeli bizottságban vitáznak a médiatörvényről

Nem lesz jelen Viviane Reding, a jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság ügyeiben illetékes, alelnöki rangú EU-biztos azon a hétfői strasbourgi európai parlamenti (EP-) bizottsági ülésen, amelyet a magyar médiatörvény miatt hívtak össze. Matthew Newman, Reding szóvivője azt mondta, ennek az az oka, hogy a magyar médiatörvény ügyében Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos jár el az uniós végrehajtó testület részéről. Kroes kért tájékoztatást korábban a magyar hatóságoktól, hogy megállapíthassa, összhangban van-e a magyar szabályozás a média- és audiovizuális szolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel. A magyar tájékoztatás nyomán ennek vizsgálata jelenleg is folyik az Európai Bizottságban.

Hétfőn Strasbourgban az állampolgári jogokkal, valamint a bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó EP-bizottság megvitatja a magyar médiatörvény ügyét. Az EP szocialista frakciója a törvény visszavonására szólította fel a magyar kormányfőt, több más frakció pedig EP-állásfoglalást szorgalmaz a kérdésben, mert álláspontjuk szerint a jogszabály sérti a médiaszabadságot.

Matthew Newman elmondta azt is, hogy Viviane Reding az uniós országok igazságügyi minisztereinek a jövő hét második felében - január 20-21-én - Magyarországon tartandó informális találkozóján sem lesz jelen. Mint mondta, ez azonban semmilyen összefüggésben nincs a médiatörvény ügyével, hanem egyszerűen időpontütközésről van szó. Redingnek a magyarországi informális miniszteri találkozó idején Brüsszelben európai bizottsági szervezésű szemináriumon kell részt vennie.

Egy EP-rendezvény áthelyezését szeretné egy képviselő

Egy luxemburgi liberális európai parlamenti képviselő szeretné elérni, hogy a médiatörvény miatti tiltakozásul Budapestről Brüsszelbe helyezzék át az EP, valamint az afrikai, Karib-tenger menti és csendes-óceáni térség (ACP) közös parlamenti közgyűlését május közepén. Charles Goerens erről levélben tájékoztatta Louis Michelt, a közös közgyűlés szintén liberális európai társelnökét, aki úgy döntött, hogy a témát az EP-delegáció elnöksége a jövő héten Strasbourgban, rendkívüli ülésen megvitatja.