Újabb államot fenyeget az ár Ausztráliában

2011.01.18. 13:30 Módosítva: 2011.01.18. 13:32
Queensland után Victoria államot is fenyegeti az ár, több településen méteres a víz. Egy 8 éves fiú eltűnt, a térség 51 városából több mint 3500 embert kellett kitelepíteni.

Horsham várost kettészakította az ár, miután kedden átszakadt a Wimmera folyó gátja. A nagy esőzések, Queensland és Új-Dél-Wales után most Victoria államot fenyegetik. Az Ausztrália délkeleti részén elhelyezkedő Victoria több településén a víz eléri az egy métert is, egy 8 éves fiú hétfő este eltűnt Shepparton város közelében, azóta sem találják.

Julia Gillard miniszterelnök tíz ausztráliai nagyvállalattal tárgyalt a helyreállítási költségek finanszírozásáról.

A térség 51 városából több mint 3500 embert kellett kitelepíteni. Az árvizet homokzsákokkal próbálják visszaszorítani, a tetőzés legkésőbb keddre várható.

„A természetet teljesen nem lehet kontrollálni. Tapasztalt mentőcsapatunk készenlétben áll. Úgy gondolom, megtesszük ami tőlünk telik” – nyilatkozta Michael Ryan Horsham város polgármestere.

A kormány az ország legdrágább természeti katasztrófájára számít.

Felmosóronggyal és vödörrel

Az északabbra fekvő Queensland-ben gyakoriak a heves nyári esőzések és áradások, de az idén az utóbbi évtizedek legsúlyosabb árvize sújtja a térséget. December óta legalább 30 ember vesztette életét és 10 embert még mindig keresnek.

Az emberek megteszik, amit meg kell tenniük: felmosóronggyal és vödörrel segítik a munkát – mondta Anna Bligh, Queensland miniszterelnöke.

Gazdasági rés

A pusztító árvíz a gazdaságban is nyomot hagy: akár 13 milliárd ausztrál dollárral csökkenhet az ország GDP-je, az élelmiszerárak 30 százalékkal emelkedhetnek - nyilatkozta Stephen Walters, a JP Morgan befektetési bank közgazdásza a BBC-nek.