Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Elhunyt Robert Sargent Shriver

2011.01.19. 01:00
Robert Sargent Shriver felesége Eunice Kennedy Shriver 2009-es temetésén
Robert Sargent Shriver felesége Eunice Kennedy Shriver 2009-es temetésén

Meghalt R. Sargent Shriver, az amerikai Békehadtest egykori vezetője, aki John F. Kennedy elnök nővére, Eunice férje volt, jelentette be a család. Robert Sargent Shriver 95 éves volt. Életének utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett.

Shriver a kezdetektől fogva felügyelte az 1961-ben megalapított Békehadtest tevékenységét, amelynek égisze alatt az Egyesült Államok - a Szovjetunióval vívott hidegháború jegyében - önkénteseket küldött a fejlődő országokba, akik szakmai és emberbaráti segítséget nyújtottak, és egyúttal propagandatevékenységet folytattak.

A szervezet idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A Békehadtest több mint 200 ezer önkéntest küldött 139 országba, hogy a közoktatástól a környezetvédelemig számtalan program megvalósításához nyújtson segítséget.

Sargent Shriver volt Lyndon B. Johnson elnök szegénység elleni háborújának fő stratégája, aminek keretében ő irányította a Fehér Háznak a gazdasági esély megteremtésére létrehozott irodáját.

Eunice Kennedy és Sargent Shriver 1953-ban kelt egybe. Shriver 1960-ban John F. Kennedy elnökválasztási kampányát vezette az amerikai Középnyugaton.

De Shriver nemcsak demokrata elnökök szolgálatába szegődött, volt a republikánus Richard Nixon kormányának párizsi nagykövete is. Ugyanakkor az 1972-es választásokon a demokratapárti George McGovern elnökjelölt helyetteseként sikertelen kísérletet tett Nixon legyőzésére.

A nyolcvanas-kilencvenes években Shriver volt a felesége által 1968-ban az értelmi fogyatékosok felkarolására megalapított speciális olimpiai mozgalom vezetője. Bill Clinton elnök 1994-ben az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.

Az eltávozott Shriver házaspárnak - Eunice 2009-ben halt meg - öt gyermeke maradt. Egyikük, Maria Shriver Arnold Schwarzenegger január elején leköszönt kaliforniai kormányzó felesége. Egy másik fiúk, Timothy P. Shriver, a nemzetközi speciális olimpiai bizottság elnöke.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport