Aggódik a médiatörvény miatt az amerikai EBESZ-nagykövet

2011.01.21. 18:19

Közleményben fejezte ki aggodalmát a magyar médiatörvény miatt Ian Kelly, az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete. "Mint közeli barát és szövetséges, arra szólítjuk Magyarországot, hogy tartsa fenn a sajtószabadságot otthon és az EBESZ tagjaként a régióban is" - írja közleményében.

Kelly szerint az új médiatörvény elfogadása "jellentős nemzetközi aggodalmakat" keltett a sajtószabadság magyarországi jövőjével kapcsolatban.

Mint írja, az Egyesült Államok feljegyezte az EBESZ sajtóügyi képviselőjének aggályait, melyek szerint az új törvény veszélyezteti a média sokszínűségét, illetve a szerkesztőségek pénzügyi, politikai fenyegetettségét. "Az Egyesült Államok kiemelt figyelmet fordít a szólásszabadságra, ezen belül is a sajtószabadságra, mint a legalapvetőbb demokratikus jogokra" - írta.

"Ezért is sürgetjük, hogy a magyar hivatalosságok vegyék figyelembe a törvénnyel szembeni kifogásokat, köztük a Mijatovic asszony [az EBESZ sajtóügyi képviselője] által említetteket, és biztosítsák a szólásszabadság, ezen belül a sajtószabadság teljes érvényesülését Magyarországon" - írta, levelében a totaliarizmus elleni harc egyik vezérének nevezve az országot.

[Az amerikai EBESZ-nagykövet közleményét az amerikai kormányzati portálon hozták nyilvánosságra, ahol kommentelni is lehet.]