Obama a kétpárti együttműködést hangsúlyozza

2011.01.23. 08:07
Az Egyesült Államok előtt álló, mindenekelőtt a gazdasági problémák megoldása érdekében a kétpárti együttműködés szükségességét kívánja hangsúlyozni az unió helyzetéről szóló, szokásos üzenetében az amerikai elnök.

Hétvégi videóüzenetében  Barack Obama utalt arra, hogy a gazdasági növekedés biztosítása és a munkahelyteremtés érdekében elsősorban a demokraták és a republikánusok együttműködésére van szükség. Ezt előzetesen jelentette be szombaton Washingtonban, három nappal a várt beszéde előtt, ami helyi idő szerint kedd este hangzik el.

Az unió helyzetéről szóló útiterv Obama tényleges prioritásait tartalmazza, különös tekintettel arra, hogy azok megvalósítása nagyban befolyásolhatja 2012-es újraválasztási esélyeit.

Az elnök hangsúlyozta a két nagy párt, a demokraták és a republikánusok, továbbá a függetlenek együttműködésének szükségességét, első helyen említi a munkahelyek biztosításának, és a kiadások csökkentésének szükségességét. Obama utalt arra, hogy ez a feltétele fokozatos gazdasági növekedés tartósításának.

Az idei év nehéznek ígérkezik  az elnök számára. A demokrata elnöknek republikánus többségű képviselőházzal kell szembenéznie, és megcsappant a demokraták többsége a szenátusban is.