Giffords merénylője ártatlannak vallotta magát

2011.01.24. 23:41
Ártatlannak vallotta magát hétfőn a phoenixi bíróságon Jared Lee Loughner, aki január 8-án egy fegyveres támadásban hat embert megölt, 13-at pedig megsebesített az arizonai Tucsonban.

Merényletének célpontja, Gabrielle Giffors demokratapárti képviselő volt, aki túlélte a támadást, annak ellenére, hogy egy lövedék áthatolt a koponyáján. A 22 éves merénylő most sem mondott semmit az indítékaival kapcsolatban. Loughner arcán szemtanúk szerint ugyanaz a fura mosoly volt látható, mint az első bírósági meghallgatásakor.

Loughner ellen eddig három rendbeli emberölés miatt emeltek szövetségi vádat, amiért rálőtt Giffordsra, valamint John Roll szövetségi bíróra és Gabe Zimmermanra, a képviselőnő asszisztensére. Roll és Zimmerman életét vesztette.

Az ügyben további vádemelések várhatók. Az eddigiek alapján a merénylőre életfogytiglani szabadságvesztést szabhatnak ki. A vád ragaszkodik hozzá, hogy a tárgyalást Tucsonban folytassák le, ahol a merénylet történt, annak ellenére, hogy a Loughner mellé kirendelt sztárügyvéd, Judy Clarke egy semleges városban szeretné lefolytattatni a pert.

Clarke érvelése szerint Tucsonban a meggyilkolt Roll bíró kollégái nem tudnák elfogultság nélkül kezelni az ügyet. Gabrielle Giffordsot egyébként pénteken, az állapotában bekövetkezett javulás után egy texasi rehabilitációs intézetbe szállították át.