Robbanás egy moszkvai repülőtéren

2011.01.24. 15:14 Módosítva: 2011.01.24. 21:19
A Domogyedovo repülőtéren valószínűleg egy öngyilkos merénylő robbantott hétfőn helyi idő szerint fél öt körül. Folyamatosan nő a halottak száma: az orosz egészségügyi miniszter hétfő késő esti tájékoztatása szerint 35-en haltak meg, a sérültek száma 128, közülük 86 ember került kórházba, 41 személy állapota igen súlyos. Az áldozatok között vannak külföldiek, de magyarok nincsenek közöttük. A feltételezett merénylő egy férfi volt, akinek a robbanástól leszakadt fejét megtalálták a repülőtéren.

Robbanás történt Moszkvában, a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. Hétfő esti információ szerint harmincnégyen haltak meg a detonációban. Ötvennyolc embert szállítottak kórházba, több mint harminc állapota súlyos, a helyszínen száz sérültet láttak el.

Az Interfax értesülése szerint nincs gyerek az áldozatok között. Külföldiek is meghaltak a robbantásban. A halálos áldozatok között orosz hivatalos források szerint van két brit állampolgár, de a brit illetékesek még nem erősítették meg a hírt. A kórházakban ápoltak között hivatalos adatok szerint öt európai, köztük egy-egy francia és olasz, továbbá három tádzsikisztáni és egy moldovai állampolgár van.

Eddig nem érkezett magyar sérültekről hivatalos információ, tájékoztatta az Indexet Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője. "Azért nem valószínűsítjük, hogy magyar érintettek is lesznek, mert ez a reptér közvetlen magyar járatokat nem fogadott".

A robbanás az érkezési oldalon, a csomagkiadó résznél történt. A csarnokot elárasztotta a füst. Az alábbi - figyelem: megrázó - videófelvétel a robbanás után készült:

Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter hétfő este újságíróknak elmondta: a sérülések között különösen sok a csonttörés, a légnyomás okozta károsodás és a füstmérgezés.

A repülőtér dolgozói áttörtek egy, a csomagkiadó rész melletti téglafalat, hogy a bent rekedt utasok is elhagyhassák a területet.

A robbanás helye a reptéren
A robbanás helye a reptéren

Az Interfax értesülése szerint egy öngyilkos merénylő okozta a robbanást, ami legkevesebb hét kilogramm trotil hatóerejének felelt meg. A pokolgép apró vasdarabokat is tartalmazhatott, amik szétrepültek a robbanáskor, még súlyosabb sérüléseket okozva. Az Interfax azt jelentette, hogy megtalálták a feltételezett merénylő fejét a repülőtéren, egy férfiről van szó.

Előkerült egy olyan verzió is, hogy egy csomagban érkezett a bomba, és eredetileg egy repülőgépen kellett volna felrobbannia, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

Első feltételezések szerint kaukázusiak követték el a robbantást. A gyanú kézenfekvő, mert a legtöbb oroszországi merényletet valóban kaukázusiak hajtották végre az utóbbi időben, de egyelőre semmilyen adat  nem erősíti meg a feltételezést.

Képek a robbantás helyszínéről

A városban terrorriadót rendeltek el: a rendőrök folyamatosan ellenőrzik a zsúfoltabb helyeket, mint például a metrót és a többi repülőteret. Dmitrij Medvegyev elnök terrorcselekménynek minősítette a történteket azon a sürgősen összehívott értekezleten, amelyet a legfőbb ügyész, a nyomozati bizottság vezetője és a közlekedési miniszter bevonásával tartott. Medvegyev úgy vélte, a robbanás arról tanúskodik, hogy nem minden biztonsági előírást tartanak be megfelelően. Elrendelte, hogy rendkívüli intézkedéseket léptessenek életbe, s ennek megfelelő legyen az éberség minden repülőtéren és közlekedési csomóponton.

Az államfő a történtek miatt elhalasztotta davosi útját, ahol a nemzetközi gazdasági fórumon készült részt venni. Vlagyimir Putyin miniszterelnök szintén tájékozódott a robbanás részleteiről. A repülőtéren ugyanakkor gyorsan reagáltak a taxisok, 3-5-szörösére emelték a tarifáikat.

A merénylet után a nemzetközi járatokat ideiglenesen a seremetyevói és vlukovói repülőterekre irányították át. Budapestről nincs közvetlen járat Domogyedovóra, a gépek Seremetyevón szállnak le, és onnan is érkeznek.

 Domogyedovo, amely Moszkva és Oroszország legnagyobb repülőtere, hétfő este már teljes kapacitással működött. A gépek menetrendszerűen szálltak fel és érkeztek. Az esti órákban csak a nemzetközi érkezési terminál csarnoka volt lezárva, ahol az érkező utasokat várják máskor, s ahol a robbanás történt.

A két fontos orosz tőzsdeindex komoly eséssel reagált a merényletre: a Micex index 1,53 százalékos mínusszal, az RTS index pedig 1,23 százalékos csökkenéssel zárta a napot. Az orosz deviza is gyengüléssel reagált: az euró rubelkurzusa 40,5 alatti szintekről 40,8 közelébe ugrott, de öt óra körül visszakorrigált a korábbi szintekre. A dollárhoz mért árfolyam pedig 29,824-ről 29,90 közelébe emelkedett, majd a rubel visszaerősödött 29,85-re, írja a napi.hu.

A Domogyedovo nemzetközi repülőtér Moszkvától harminc kilométerre délkeletre helyezkedik el. A főváros öt repülőtere közül ez bonyolítja le a legnagyobb forgalmat. 1962-ben adták át, 1963-tól elsősorban postagépeket és teherszállító gépeket fogadott és indított, 1992 óta nemzetközi repülőtér, írja a Wikipédia.


View Larger Map

Moszkvában legutóbb tavaly március 29-én volt hasonló véres merénylet. Akkor a metróhálózat két állomásán robbantotta fel magát két öngyilkos merénylő nő, egyikőjük egy 18 éves özvegy volt. A Lubjanka és a Park Kulturi metróállomásokon negyven ember halt meg, és csaknem százan megsérültek.