Egyiptomban már a Mubarak fiú menekülése a téma

2011.01.26. 18:34
Egy arab internetes oldal híre nyomán az egyiptomi és nemzetközi sajtóban is elterjedt, hogy az elnök fia, és lehetséges politikai utóda, Galam Mubarak családjával együtt kedden elhagyta az országot. Kairóban a tunéziai események mintájára napok óta folynak utcai összetűzések, amelyeknek már halálos áldozatai is vannak.

Kedden titokban elhagyta Egyiptomot Hoszni Mubarak fia, adta hírül szerdán az Akhbar al Arab nevű webszájt. Az arab nyelvű internetes lap nyomán számos újságban és Egyiptomban is elterjedt, hogy Gamal Mubarak és szőke felesége a család magánrepülőjén 97 poggyász kíséretében Londonba „menekült”.

A felröppent hírt az egyiptomi hatóságok sokáig nem kommentálták. Több mint egy nap után végül az amerikai nagykövetség szóvivője beszélt az ügyről, és határozottan cáfolta, hogy az elnök családjának tagjai külföldre utaztak volna.

Gamal Mubarak feleségével
Gamal Mubarak feleségével

Később kiderült, hogy az eredeti hírforrás, az Akhbar al Arab valójában egy, az Egyesült Államokban működő újság mutációja, és Londonban sem erősítették meg az ifjabb Mubarak érkezését.

Az elnök fiát érintő politikák pletykák mégis befolyásolhatják az egyiptomi belpolitikát, mert Gamal Mubarakot jó ideje az 1981 óta hatalmon lévő Hoszni Mubarak egyik lehetséges hivatali utódjaként tartják számon. Az elnök maga tagadta ugyan, hogy dinasztikus elképzelései lennének, és többek között arra hivatkozott, hogy 2005-ben már demokratikus választásokat tartottak az országban, ám fia a legutóbbi időkig mégis a fő esélyesek közé számított.

Az internet és a közösségi hálózatok révén amúgy is megnőtt az érdeklődés az egyiptomi tiltakozó megmozdulások iránt a fiatalok és a középosztály körében, ami egyaránt kihívást jelent a hatalomnak és a hagyományos ellenzéknek is.

Akárcsak Tunéziában, az arab világ vezető hatalmának számító észak-afrikai országban is a Facebook és a Twitter bizonyult a legfontosabb eszköznek, hogy mozgósítsák az embereket, terjesszék a jelszavakat, és kihirdessék a gyülekezési pontokat. "Ami Egyiptomban történt, csaknem teljes egészében a Facebookon szerveződött" – mondta Iszkander al-Amrani ismert politológus és blogger.

A tiltakozó megmozdulások élharcosa, az Április 6. Ifjúsági Mozgalom a tüntetések előtt néhány nappal közvélemény-kutatás formájában a következő kérdést tette közzé a Facebookon: "Elmegy tüntetni január 25-én?".

Közel 90 ezer ember válaszolt igennel, és néhány nappal később, január 25-én a három évtizede hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök a legnagyobb kormányellenes tüntetésekkel szembesült.

A hagyományos ellenzék nagy része, akár iszlamista, akár világi, először csak fintorgott a kezdeményezésen vagy csak ímmel-ámmal csatlakozott hozzá, most viszont már egymás után adja ki a támogató közleményeket.

A hatóságok nem kommentálták nyilvánosan a közösségi hálók és a kommunikáció új technikáinak betörését a politikai-biztonsági kérdések területére. Mindazonáltal a mikroblog-szolgáltatásokat nyújtó twitter.com oldal kedd óta nem elérhető Egyiptomban, és részlegesen blokkolják a bambuser.com svéd honlapot, amely élőben közvetíti az interneten a mobiltelefonok vagy webkamerák által felvett videókat. A kairói Tahrír téren, a tüntetők fő gyülekezési helyszínén kedd óta nem működnek a mobilok.