Nem kaukázusi a reptéri merénylő

2011.01.26. 09:35 Módosítva: 2011.01.26. 10:56
A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn végrehajtott öngyilkos merénylet elkövetője bizonyosan nem kaukázusi, állapították meg az Orosz Tudományos Akadémia Etnológiai és Antropológiai Intézetének plasztikai rekonstrukciós laboratóriumában.

A lapok már beszámoltak arról, hogy a merénylőnek csak a fejét és a két kezét találták meg. A Komszomolszkaja Pravda szerdán közölte a fejről készült fényképet, amelyről egy neves festővel portrét is készíttetett, és megkérdezte az említett laboratóriumot, ahol minden kétséget kizáróan csupán annyit tudtak mondani, hogy az illető európai, esetleg arab lehet, de kaukázusi semmiképpen sem. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a merénylet szervezői sem kaukázusiak.

"Most megöllek benneteket"

A lap idézett több szemtanút is, akik egyebek között azt állították, hogy a férfi közvetlenül a pokolgép működésbe hozása előtt orosz nyelven azt kiabálta, hogy "Most megöllek benneteket", és kikiáltotta nevét és korát is. Ez a vélekedések szerint ellentmond annak, hogy arab lett volna.

A merénylő megtalált feje alapján készített rajz (forrás)
A merénylő megtalált feje alapján készített rajz (forrás)

A nyomozó szervek kaukázusi nyomot követnek. A lapok szerint az egyik moszkvai lakóparkban szilveszter napján történt robbanás összefüggésben áll a hétfői merénylettel. Feltételezik, hogy az akkor meghalt nő társaival éppen újévkor akart elkövetni merényletet, de a pokolgép óvatlan kezelés miatt felrobbant, és ekkor dolgozták ki a domogyedovói tervet a szervezők.

Felelősségre vonják a repülőtér vezetését is a biztonsági mulasztások miatt. Domogyedovo azonban azzal védekezik, hogy a repülőtér adott övezetében a biztonság garantálása a rendőrség dolga. A lapokban ezzel kapcsolatban több szakértő megállapította, hogy az elmúlt években különböző átszervezések folytán hol ezt, hol azt a fegyveres testületet tették meg felelősnek a kérdésben, így mostanra a "sok bába között elveszett a gyerek".

Mások arra mutatnak rá, hogy a teljes ellenőrzés az érkezési oldalon már a bejáratnál fizikailag lehetetlen, nem véletlen, hogy másutt sincs ilyen.

Hét életveszélyes sérült

Az orosz egészségügyi minisztérium szerda reggeli adatai szerint 111 sérültet kezelnek kórházban, közülük hét állapota életveszélyes, további negyvené súlyos, a többieké közepes súlyosságú, és állapotuk kielégítő.

Moszkvában szerdán gyásznapot tartanak: félárbocra engedték a zászlókat, elmarad az egyetemista ifjúság vidám ünnepe, Tatyjana napja, továbbá egy sor szórakoztató esemény, és számos tévéadó műsora is megváltozott.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök néhány órásra rövidítette davosi látogatását, estére már visszatér Moszkvába.