Megint erőszakkal oszlatnak Egyiptomban

2011.01.27. 18:49

Százak gyűltek össze az egyiptomi főváros központjában, az újságírók szövetségének székházánál. A rendőrök gumibotokkal ütötték a kordont áttörni igyekvő tüntetőket.

Szuezben ugyancsak százak gyülekeztek annál a halottasháznál, ahova a keddi tüntetés egyik áldozatát elszállították. A tömeg a holttestet követeli, de a rendőrök ellenálltak, s itt is összecsapás bontakozott ki.

Kész párbeszédet kezdeni az egyiptomi kormány ellen tüntető fiatalokkal a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt (NDP).

Szafvat as-Saríf, az NDP főtitkára nem ajánlott fel semmilyen engedményt a szegénység, a munkanélküliség és az önkényuralmi rendszer miatt tüntetőknek.

Csütörtökön hazatért Egyiptomba az ottani ellenzék egyik vezéralakjaként számon tartott, külföldön nagy tekintélynek örvendő, Nobel-békedíjas politikus, Mohammed-el Baradei.

"Szerintem holnap egész Egyiptomban hatalmas tüntetések lesznek, és én is ott leszek a demonstrálókkal" - jelentette ki Kairóba érkezése előtt a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 68 éves korábbi főigazgatója.

Egyiptom legnagyobb és legjobban szervezett ellenzéki ereje, a Muzulmán Testvériség támogatásáról biztosította a tüntetéseket, ami azt jelentheti, hogy csatlakozhat a pénteki tömegtüntetésekhez.

Az országot közel három évtizede vezető Hoszni Mubarak elnök kedd óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és nem is nyilvánított véleményt semmilyen formában a három napja kirobbant tüntetésekről.

Hollandiában rendőrök akadályoztak meg egy egyiptomi származású férfit abban, hogy felgyújtsa magát Hágában Egyiptom nagykövetsége előtt.

Egyiptomban már két napja kiterjedt kormányellenes tüntetések folynak. Akárcsak Tunéziában, ahol egy zöldségárus önégetése bizonyult az események katalizátorának, az arab világ vezető országában is többen felgyújtották magukat.