Több ezer magyar lehet Egyiptomban

2011.01.28. 18:39 Módosítva: 2011.01.28. 21:00

Több ezerre tehető a jelenleg Egyiptomban lévő magyar állampolgárok száma: a Külügyminisztériumnak nincsenek adatai sem a turisták, sem az ott élő, dolgozó magyarok pontos számáról, de Pataki Eszter szóvivő szerint az előbbiek száma ezres, utóbbiaké százas nagyságrendű lehet.

Péntek estig a kairói nagykövetségen senki nem kért segítséget, illetve senki nem tett bejelentést arról, hogy magyar állampolgár bajba került volna a tüntetések kapcsán.

A Külügyminisztérium továbbra is a néhány napja megfogalmazott utazási figyelmeztetőjét tartja érvényben: eszerint a tengerparti üdülőhelyekre tervezett utazások lemondását jelenleg nem tartják szükségesnek, ugyanakkor a nagy városok elkerülését igen. Azt kérik, hogy az esetleges egynapos kairói látogatásokat mondják le a turisták, ha pedig halaszthatatlan dolguk lenne, kerüljék el a tüntetéseket. Eddig egy EU ország sem adott ki az utazások elhalasztására vonatkozó figyelmeztetést.

Egyiptomba információink szerint öt nagy utazási iroda szervez
charteres utazásokat, hetente öt gépet töltenek meg a főleg
Sharm El Seikhbe és Hurghadába utazó turisták. Ez körülbelül
ezer-ezerkétszáz embert jelenthet hetente. Ezenkívül kisebb utazási
irodák szervezhetnek még olyan utakat, amelyek német
charterjáratokkal, német átszállással érkeznek Egyiptomba.

A Ferihegyi reptérről naponta egy járatot indít délutánonként Budapestről Kairóba az Egyptair, a gépen hetven férőhely van. A Malév már közel egy éve nem repül Egyiptomba, így legfeljebb átszállással lehet még eljutni még Kairóba. Mindezekkel együtt akár kétezer magyar állampolgár is lehet éppen Egyiptomban, de a többségük a biztonságosabb vörös-tengeri térségben, Kairótól távol nyaral. A fővárosban a fakultatív programokon résztvevő turisták mellett a diplomáciai kirendeltség dolgozói, illetve az utazási irodák állandó ott tartózkodó magyar idegenvezetői lehetnek.

Egyiptom népszerű úticél, az évnek ebben a szakában különösen, így nagyon sok utazási irodának vannak ott utasai – mondták kiutaztatással foglalkozó irodáknál kérdésünkre. Problémákról az általunk elért irodáknál nem tudnak; az Insight Toursnál azt mondták: vannak olyan kinn tartózkodó utasaik, akik semmit nem vettek észre, a magyar rokonaiktól, sms-ből tudták meg, hogy van valami a fővárosban. Az Insightnál azt mondják: a kairói zavargások a huszonkétmilliós városnak csak egy részére koncentrálódnak.

Más utazási irodákban is arról számoltak be, hogy akik dél-egyiptomi helyeken, például Hurghadában nyaralnak vagy dolgoznak – a legtöbb nagy irodának telepített idegenvezetői vannak, sokan közülük erdélyi származású magyarok –, semmit nem tapasztalnak a bizonytalan politikai helyzetből. A Neckermann ügyfélszolgálatán amikor z egyiptomi utazási lehetőségek iránt érdeklődtünk, azt mondták: nekik olyan információk jöttek, hogy Hurghadában semmilyen probléma nincs, és onnan még a fakultatív programok is elindultak Kairóba.

Az, hogy az országot a minisztérium honlapján még nem sorolták át a nem javasolt úticélok közé azt jelenti, hogy azok, akiknek már van befizetett egyiptomi utuk, de a zavargások miatt mégsem utaznak, csak a normál szerződéses feltételekkel mondhatják vissza az utazását.