Timosenkót nem engedik Brüsszelbe

2011.01.31. 21:27
Nem utazhat Brüsszelbe egy politikai rendezvényre a volt ukrán miniszterelnök. Ezt hétfőn közölte a kijevi ügyészség. A döntést azzal indokolták, hogy Julia Timosenko ellen vizsgálat folyik.

"Olyan információink vannak, hogy a volt kormányfő az utazást arra használná fel, hogy elszökjön az országból és elkerülje a vizsgálatot"- áll az ügyészség közleményében.

A Timosenko elleni vizsgálat azt feszegeti, hogy kormányfőként visszaélt-e a hatalmával a politikus. A volt kormányfő szerint azonban csak az új elnök, Viktor Janukovics politikai bosszújáról van szó.

A tavalyi államfőválasztáson Timosenko maradt alul Janukoviccsal szemben. Az ügyészségi határozatra reagálva a volt miniszterelnök azt mondta: "nem akarok elmenekülni az országból, hanem harcolni akarok a demokráciáért Ukrajnában."

Az ügyészség már a múlt héten is elutasította Timosenko brüsszeli útjának kérelmét. Akkor azt nehezményezték, hogy az Európai Parlamentből érkezett meghívót nem fordították le ukránra.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot, hogy a volt szovjet tagköztársaságban "szelektíven" alkalmazzák az igazságszolgáltatást.