A jordán király kirúgta a kormányát

2011.02.01. 14:34 Módosítva: 2011.02.01. 14:39

Az egyiptomi, több milliós tüntetésekkel egyidőben Abdullah király menesztette a gazdag arisztokráciából érkező miniszterelnökét és a jordán kormányt. A hivatalos bejelentés szerint Abdullah elfogadta Szamir al-Rifai lemondását, és korábbi katonai főtanácsadóját, Maruf al-Bakhitot kérte fel az új kabinet megalakítására.

Abdullah király  és Szamir al-Rifai miniszterelnök
Abdullah király és Szamir al-Rifai miniszterelnök

Maruf al-Bakhit 2005-2007 között már volt miniszterelnök, korábban a titkosszolgálat főnöke, illetve Jordánia jeruzsálemi nagykövete is volt. Az al-Abbadi törzs tagjaként a jordán uralkodó elit lojális tagjának számít.

A PETRA jordán hírügynökség hivatalos tájékoztatása szerint az új kormánynak praktikus, gyors és rugalmas lépéseket kell tennie egy valódi reformfolyamat elindításához. A közlemény szerint a király átfogó reformot, modernizációt és fejlődést lát szükségesnek.

Múlt heti tüntetés Ammanban
Múlt heti tüntetés Ammanban

Jordániában már a tunéziai tüntetésekkel egyidőben, hetekkel ezelőtt demonstrációk kezdődtek, azonban leginkább az előző péntekre meghirdetett egyiptomi óriástüntetéssel egyidőben kezdődtek igazán nagy demonstrációk az ország több városában.

Jordániában a hétvégén tüntetéseken követelték Rifai távozását. A jordániai tüntetéseken is aktívak voltak a helyi iszlámisták, de hangsúlyozták reformista elkötelezettségüket és azt is, hogy a királyt nem akarják elkergetni. "Reprezentatív kormányt akarunk, amely megérti a helyzetünket, és biztonságérzetet ad. Nem akarjuk a gazdagokból és üzletemberekből álló arisztokrácia kormányát" - jelentette ki a tüntetők egyik vezetője.

Nasser Judeh külügyminiszter Hillary Clintonnal Washingtonban a múlt héten
Nasser Judeh külügyminiszter Hillary Clintonnal Washingtonban a múlt héten

A tüntetők emellett elsősorban olcsóbb élelmiszereket és munkát követeltek, erőszak nem tört ki, és a rendőrség sem lépett közbe. A kormányzat megpróbált viszonylag gyorsan reagálni az egyelőre még békés tüntetésekre, csökkentették például az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag árát, most pedig Abdullah a kormányt is lecserélte.

A 49 éves II. Abdullah király a legfiatalabb a környékbeli arab diktatúrák vezetői közül, 1999-ben 46 évig uralkodó apja halála után vette át a trónt, előtte ő volt a hadsereg egyik vezetője. Jordánia a térség szabadabb társadalmai közé tartozik.