Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Európaiakat toboroz az al-Kaida

2011.02.07. 15:42
A francia titkosszolgálatok egyik feljegyzése szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet mintegy száz európai, köztük tizennégy francia állampolgárt képez ki az afganisztáni-pakisztáni határvidéken található táboraiban, nyugati országokban tervezett terrortámadásokhoz.

A hírszerzés információi szerint "a régió továbbra is vonzza az önkénteseket a fegyveres harcokhoz, nevezetesen az európaiakat. Az ő számuk alig három év alatt mintegy százra nőtt a korább néhány egyedi, elszigetelt esetről", idézi a feljegyzést Le Figaro című francia napilap.

"Ezen harcosok közül többen már olyan tapasztalatra és legitimitásra tettek szert, hogy az újonnan érkezőket össze tudják fogni. Mivel éltek Európában, és gyakran személyes sértettséget éreznek a befogadó országaik iránt, ezekről az európaiakról feltételezhető, hogy terrortámadásokban vesznek részt", írta a hírszerzés egyik elemzője.

Egy másik, az újság birtokába jutott jelentésben az olvasható, hogy a terrorszervezet úgy véli: "Amerika, Franciaország és az észak-afrikai országok soha nem fognak elfogadni olyan változásokat, amelyek nem az ő érdekeiket szolgálják Tunéziában", ezért ezek az országok most egy új "lakájt" keresnek.

Franciaország a fő célpont

Az észak-afrikai országban történtekért az al-Kaida elsősorban Franciaországot vádolja, amiért támogatta Ben Ali diktatúráját, és jelezte: "Franciaország és állampolgárai maradnak továbbra is az al-Kaida elsőszámú célpontjai".

A párizsi hatóságok az elmúlt évben többször is hangsúlyozták, hogy jelentős a terrorveszély Franciaország területén, ahol a második legmagasabb fokozatú riadókészültség van érvényben hónapok óta.

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) többször is támadással fenyegetett meg francia érdekeltségű intézményeket és francia túszokat ejtett afrikai országokban.

A Le Figaro cikke szerint az algériai lapok arról számoltak be a hétvégén, hogy a helyi hatóságok az ország délkeleti részén felszámolták az AQMI egyik hálózatát, amely Franciaországban tervezett merényleteket végrehajtani.