A parlamentet is szorongatják Kairóban

2011.02.09. 15:24 Módosítva: 2011.02.09. 21:07

Tizenhatodik napja folytatódnak a tüntetések Kairóban a Tahrír téren, a tömeg egy része pedig már második napja a parlament közeli épülete előtt is tüntet. A demonstrálók továbbra is Mubarak elnök azonnali lemondását követelik.

A biztonsági erők körbevették a parlament épületét, ugyanakkor a tüntetések ott is békések, nem voltak összecsapások.

Vidéken összecsapásokról is érkeztek hírek, legalább egy ember meghalt a tüntetők és a rendőrök összecsapásában a Kairótól 500 kilométerre délre található New Valley tartományban. Az AFP szerint ugyanakkor három áldozata és több száz sérültje is van a Vadi al-Dzsadidban kitört összecsapásoknak, a városban háromezernél is többen vonultak utcára.

A BBC szerint ez volt az első halálos összecsapás a tüntetők és az egy időre az utcákról kivont rendőrök között a Harag Napjának elnevezett január 28. óta.

Több városból is sztrájkokról és munkabeszüntetésekről érkeztek hírek, több tízezren tüntettek az utcákon. A kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalnál, a Szuezi-csatornánál hatezren sztrájkolnak.

A Mubarak távozását követelő tüntetők lezártak egy vasútvonalat, valamint autógumikat gyújtottak fel az ország északi és déli részét összekötő autópályát a Kairótól 350 kilométerre délre fekvő Assziut városánál, mondta egy biztonsági forrás.

Közben Omar Szulejmán alelnök figyelmeztetett, hogy ha az ellenzékkel kezdeményezett tárgyalások elbuknak, akkor nem lehet kizárni egy puccs lehetőségét, ez pedig szerinte kiszámíthatatlan és elhamarkodott lépéseket jelenthetne.

Az Egyesült Államok bírálta Szulejmán nyilatkozatát, szerintük nem nagyon segít a helyzet megoldásában, hogy az alelnök szerint az ország még nem áll készen a demokráciára.

A külügy továbbra sem ajánlja Egyiptomot

A külügyminisztérium ismét arra hívja fel a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a helyzet javulásáig, a közrend és a közbiztonság teljes helyreállításáig ne utazzanak Egyiptomba, olvasható a tárca szerda délutáni közleményében. Azt írják, hogy a külügyminisztérium továbbra is fokozott figyelemmel kíséri az egyiptomi eseményeket, és úgy ítéli meg, hogy az utcai tüntetők és az újjáalakult egyiptomi kormány között az elmúlt napokban bíztató tárgyalások kezdődtek el. Ezek megteremthetik a békés átmenetet, előkészíthetik a parlamenti választásokat, és biztosíthatják azt, hogy az ország gazdasága működőképes maradjon. Magyarország ehhez minden segítséget kész megadni, teszik hozzá a közleményben.