Nem megy az enyhítés szlovák parlamentnek

2011.02.09. 18:20
Szerdán kellett volna döntenie a szlovák parlamentnek arról, hogy újra engedjék az ország polgárainak a kettős állampolgárságot. A szavazás azonban elmaradt.

Koalíciós viták miatt szerdán nem sikerült a tervnek megfelelően megszavaznia a szlovák parlamentnek, hogy az ország polgárai több ország állampolgárai is lehessenek, számolt be a Bumm című felvidéki portál.

Még az előző, baloldali szlovák kormány idején vezették be, hogy aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az elveszti a szlovákot. A Fico-kabinet ezzel válaszolt az áprilisban megválasztott magyar parlament első törvényére, a határon túli magyaroknak állampolgárságot biztosítóra.

Azóta a jobbközép pártok koalíciója került többségbe a szlovák parlamentben, és az új kormány nem tartotta érdemesnek fenntartani a szokatlanul szigorú állampolgársági törvényt. Szerdán szavaztak volna  a képviselők Pozsonyban arról, hogy létezhet újra kettős állampolgárság.

Az SaS nevű liberális kormánypárt egyik képviselője azonban módosító indítványt nyújtott be arról, hogy csak az lehessen kettős állampolgár, aki huzamosabb ideig élt a másik országban. Ezzel éket vert a koalíciós együttműködésbe, és hogy ne bukjon el az ügy, csütörtökre halasztották a szavazást.