Egyiptom betartja a nemzetközi szerződéseket

2011.02.12. 18:32 Módosítva: 2011.02.12. 18:43
A bejelentés egyértelműen az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződésre vonatkozik. A hadsereg békés átmenetet szeretne, elemzők szerint már csak azért is, mert anyagi érdekük fűződik az átmenet elősegítéséhez.

A lemondott egyiptomi államfő, Hoszni Mubarak által felállított kormány egyelőre hivatalban marad, és tiszteletben fogja tartani a Kairó által aláírt nemzetközi egyezményeket - tájékoztatott szombaton közleményében az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa.

A testület újabb közleményét a tanács szóvivője olvasta fel az állami televízióban.

A nemzetközi egyezmények tiszteletben tartására vonatkozó szándék nyilvánvalóan vonatkozik az Izraellel aláírt 1979-es békeszerződésre is, amely sorsa kérdésessé vált Mubarak távozása után. Mubarak személyét ugyanis biztosítéknak tekintették arra, hogy Egyiptom betartja a szerződést.

A hadsereg legfelső tanácsa tudatta, hogy szavatolni kívánja a békés hatalomátadást "szabad, demokratikus rendszer keretében, amely lehetővé teszi egy megválasztott polgári hatalom számára az ország irányítását egy demokratikus, szabad állam felépítése érdekében".

A közlemény nem szól arról, hogy január 31-én felállt kormány meddig marad hatalmon, és mikor tartanak választást. Hoszni Mubarak pénteken mondott le, és adta át a hatalmat a hadsereg legfelső katonai tanácsának. A katonai testület szombati közleményében vázolta fel első elképzeléseit az átmeneti időszakra vonatkozóan.

A tanács közölte, hogy meg kell őrizni az ország stabilitását és vívmányait. Arra szólította fel az egyiptomiakat, hogy működjenek együtt a rendőrséggel, mert az a nép érdekeit szolgálja. Létre kell hozni "a barátság és az együttműködés légkörét", a rendvédelmi szerveknek a népet kell szolgálniuk - áll a közleményben.

Átadják a hatalmat?

Londoni stratégiai kockázatelemzők szinte egybehangzó véleménye szerint egyelőre kérdéses, hogy az egyiptomi hadsereg a most ráruházott hatalmi-fennhatósági jogkörökből mennyit lesz hajlandó visszaadni a polgári politikai szférának, bár egyes elemzések szerint a fegyveres erőknek anyagi érdekük fűződhet a civil kormányzás felé tartó átmenet elősegítéséhez, tekintettel a milliárdos amerikai pénzügyi támogatásra.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének térségi szakelemzője, Ahmet Akarli szombati kommentárjában kiemelte, hogy a hadsereg erőteljes hatalmi bázisa és "kikezdhetetlen legitimációja" a következő hetekben-hónapokban várhatóan fontos stabilizáló tényező lesz.