Fizetésemelésért tüntetnek Egyiptomban

2011.02.14. 14:53
Több pénzt és jobb munkakörülményeket követelnek a közszolgálati munkavállalók az országot irányító katonai vezetéstől.

Az állami televízió és rádió székházánál tömegközlekedési dolgozók demonstráltak. Az egyiptomi főváros Giza nevű kerületében, a Nílus folyó partján mentősök tüntettek. Legkevesebb 70 rohamkocsit parkoltak le a parton, az utat azonban nem torlaszolták el.

A kormányellenes megmozdulások fő színhelyén, a belvárosi Tahrír téren több száz rendőr demonstrált. A fizetésemelés mellett azt is követelték, hogy állítsák helyre a lakosság körében közutálatnak "örvendő" szervezet tekintélyét.

Az alacsony és közepes rangú rendőrök a téren azt hangoztatták, hogy méltánytalanul állítják be őket árulóknak, a nép ellenségeinek. "A többiek, a magasabb rangúak korruptak, de mi ugyanazokkal a bajokkal küszködünk, mint a többi egyiptomi – alacsony bérek, szabadsághiány, megalázástatás" – mondta egy rendőr. "Azért vagyunk itt, hogy a mártírok, a hadsereg és Egyiptom népe előtt tisztelegjünk" – mondta egy másik, miközben rendőrök és civilek a nemzeti himnuszt énekelték.

Sztrájkoltak a legnagyobb egyiptomi kereskedelmi bank, a National Bank of Egypt dolgozói is. A nemzeti bank elrendelte, hogy valamennyi pénzintézet tartson zárva. A bankok valószínűleg szerdán, a keddi munkaszüneti napot követően nyitnak ki újra.

A kairói tőzsde továbbra is zárva tart, a kereskedés akkor folytatódhat tovább, amikor "helyreáll a pénzügyi szektor stabilitása" – közölte a tőzsde egy képviselője hétfőn. A nyitásról 48 órával korábban tájékoztatást adnak – tette hozzá. A kereskedést január 27-én függesztették fel, miután az EGX vezető index két nap alatt 17 százalékot veszített értékéből.