Legalább huszonnégy tüntető halt meg Líbiában

2011.02.18. 08:43 Módosítva: 2011.02.18. 09:20

A kelet-líbiai Bengáziban ismét kormányellenes tüntetők ezrei lepték el a város utcáit az előző nap megtartott "harag napját" követően.

Csütörtökön a demonstrálók és a rendfenntartó erők közötti összecsapások után az orvosok 10 holttestet számláltak össze. Eközben a közeli al-Baidában öten vesztették életüket.

Kadhafi mellett tüntető nők Tripoliban a "harag napján"
Kadhafi mellett tüntető nők Tripoliban a "harag napján"

Ennek a városnak az utcáin úgyszintén megjelentek péntek reggel a tüntetők, akik sátrakat is magukkal vittek, hogy letáborozzanak - jelentette a BBC.

A két városban várhatóan pénteken temetik el az előző napi összecsapások áldozatait, és a szertartások újabb tiltakozó megmozdulásokba torkollhatnak.

Fegyvertelenekre is lőnek

Az arab világot elöntő demonstrációs hullám a héten terjedt át Líbiára is a szerda hajnali, Bengáziban tartott tüntetésekkel, amelyeket a rendőrség akkor is erővel oszlatott fel.

Ezt követően az észak-afrikai ország több más városában is megmozdulások szerveződtek. A demonstrálók a tunéziai és az egyiptomi elnök megbuktatásából ihletet merítve a Líbiát negyven éve irányító Moammer el-Kadhafi rendszerét akarják megdönteni.

A tüntetők politikai szabadságot, az emberi jogok tiszteletben tartását, és a korrupció felszámolását követelik. Kadhafi szerint azonban az országban valódi demokrácia van. Elemzők szerint kérdés, hogy a jelentős líbiai olajexport-bevételekből a kormány akar-e enyhíteni a társadalmi problémákon, csökkentve ezzel az egyiptomi mintájú felkelés kockázatát.

A kormányellenes tüntetők mellett az utcára vonultak a rendszer támogatói is, akik Kadhafit éltető jelmondatokat skandáltak. A líbiai állami televízió olyan képsorokat is bemutatott, amelyeken a Kadhafit éljenző tömeg körbeveszi a "líbiai forradalom vezetőjének" lépésben haladó limuzinját Tripoliban.

Az Al Jazeera szerint több mint egytucatnyi tüntető halt meg a kormány mellett álló csoportokkal való összecsapásokban. Kadhafi ellenfelei, akik közül sokan száműzetésben vannak, vagy névtelenül, online kommunikálnak a tüntetőkkel csürtötkön arra buzdították az embereket, hogy múlják felül a szomszédos tunéziai és egyiptomi tüntetéseket.

"Ma a líbiaiak áttörik a félelem sorompóját, ez egy új kezdet lesz" - mondta Faiz Jibril, száműzetésben lévő ellenzéki vezető. Mohammed Ali Abdellah, a száműzött Nemzeti Front Líbia Megváltásáért nevű mozgalom megbízott vezetője szerint al-Baidában a kórházakban készlethiány alakult ki, mert a kormány attól tart, tüntetőket gyógyítanának velük.

Az Al Jazeerának nyilatkozó egyik szemtanú szerint az ország második legnagyobb városának számító Bengáziban legalább hat, fegyvertelen tüntetőt lőttek halálra a rendőrök csütörtökön. A férfi azt is mondta, hogy a kormány 30 embert engedett ki a börtönökből akiket fegyverekkel és pénzzel látott el, hogy harcoljanak az utcákon gyülekező emberek ellen.

Egy ellenzéki weboldal szerint négy tüntető halt meg orvlövészek miatt al-Baida városában, ahol szerdán és csütörtökön is voltak tüntetések.

"Líbia szabad ország, az emberek elmondhatják, kimutathatják gondolataikat, és a legfőbb dolog, hogy mindezt törvényes keretek közt, békében tehetik meg - mondta az ország Egyesült Államokbeli nagykövete, Ali Szulejmán Aujali. Mikor a halálos áldozatokról kérdezték, azt mondta: momentán nagyon elfoglalt, és nincs ideje percről percre követni a híreket.

Növekszik a sebesültek száma

Szerda este óta kórházi források szerint hetven embert kellett ellátniuk, legalább felük fegyverek által okozott, súlyos sérüléseket szenvedett.

Összecsapások voltak Zentan városánál is, a fővárostól délnyugatra, ahol kormányzati épületeket is felgyújtottak.Egy videón pedig jól látszik, amint a tüntetők Kadhafi ellenes jelszavakat skanádlnak, és a rendszer végét kívánják.

Csütörtökön lett volna az ötödik évfordulója egy 2006-os tüntetésnek, ezért - a Twitteren megjelent üzenetek szerint - a kormány sms-eket küldött a lakosságnak, hogy ha csatlakoznak a tüntetőkhöz, éles lövedékekkel fogják őket lőni.

Egy líbiai író telefoninterjújában úgy nyilatkozott: a biztonsági emberek civil ruhákban vegyülnek el a tüntetők között Bengáziban, és könnygázzal, gumibottal és forró vízzel oszlatják őket. Az interjú után pár órával a művészt letartóztatták.