Fordulat az arab világban

2011.02.19. 19:41

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A bahreini trónörökös új korszak kezdetéről beszélt az állami tévében, szerinte mostantól őszintén megbeszélhetik mindenki aggodalmait. Ugyanakkor szerinte nyugalomra van szükség ahhoz, hogy a felek elmondhassák véleményüket és követeléseiket. (al-Dzsazíra)

  • A tüntetők a földet csókolgatják, tapsolnak, nevetnek, örömükben sírnak, miután visszatérhettek a Gyöngy térre. Sokan zászlóval, mások virágokkal vagy táblákkal állnak a téren. (al-Dzsazíra)

    Szombat este a Gyöngy téren
    Szombat este a Gyöngy téren
  • A tüntetők nyugodtan a Gyöngy téren maradhatnak, nem kell félniük, mondta a helyzet rendezésével megbízott, és a nép körében is népszerű Szalman bahreini trónörökös Nic Robertsonnak, a CNN tudósítójának.

  • A France 24 hírrádió arab nyelvű adása szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács és a CIA szerint a rezsim felülkerekedik a tüntetőkön és az erőszak ellenére megőrizheti hatalmát.

    "Szeretlek, hazám"
    "Szeretlek, hazám"
  • Bár a legtöbb bahreini párt üdvözölte a koronaherceg tárgyalási felhívását, a legjelentősebb ellenzéki csoport, a 40 fős parlamentben 18 képviselővel jelen lévő Vefak elutasította a tárgyalási ajánlatot és felszólította a bahreinieket, hogy csatlakozzanak a Gyöngy téri tüntetőkhöz, jelentette az al-Manarra hivatkozva Szultan al-Kaszemi, az egyiptomi Nation publicistája.

  • "A Gyöngy tér, amely akkora tragédia helyszíne volt, most megint az ünneplés, üdvrivalgás központja. Nem látok rendőröket" - írja tweetjében Nick Kristof.

    Ismét a tüntetőké a Gyöngy tér
    Ismét a tüntetőké a Gyöngy tér
  • Az al-Arabíja hírtelevízió értesülései szerint a bahreini politikai pártok hamarosan közös nyilatkozatban szólítanak nyugalomra. Az EU külügyminisztere, Carrie Ashton a tárgyalások "késlekedés nélküli" megkezdésére szólította az ellenzéket és a hatalmat. A koronaherceg pénteken tett javaslatot a kialakult helyzet tárgyalásos rendezésére, majd szombaton visszarendelte az utcákról a hadsereget. Azóta a rendőrök kizárólag könnygázzal próbálják feloszlatni a tüntetéseket.

  • A CNN legfrissebb jelentése szerint a Gyöngy tér újra a tüntetőké.

  • A New York Times publicistája, Nick Kristof jelentése szerint megérkeztek az ellenzéki tüntetők a Gyöngy térre. "Nagy az üdvrivalgás, a rendőrség könnygázzal oszlat" - írta. A CNN-es Nic Robertson jelentése szerint a Szalmaníja kórháztól is megindult a tüntetők menete, ezt már útközben megpróbálták feltartóztatni a rendőrök. Lövések egyik helyszínen sem dördültek.

  • A koronaherceg beszéde után a hadsereg közleményét is felolvasták a bahreini tévében. A közleményben a hadsereg sikeresnek értékeli "a biztonság fenntartását célzó" akcióját. A katonaság pénteken előzetes figyelmeztetés nélkül nyitott tüzet békés tüntetőkre a fővárosban.

  • A bahreini trónörökös befejezte beszédét. "Segítsetek a helyzet csillapításában, hogy kihirdethessük a nemzeti gyásznapot azokért a fiainkért, akiket elvesztettünk" - mondta zárásként. (Szultan al-Kaszemi)

  • Bár a koronaherceg nyugalomra és tárgyalásokra szólít, az ellenzéki csoportok három helyszínen is gyülekeznek és a Gyöngy tér visszafoglalására készülnek Bahrein fővárosában, Manamában. A teret most a rendőrök uralják, barikádokat, útakadályokat építenek. (al-Jazeera)

  • A bahreini trónörökös szerint "nyugalomra van szükségünk, hogy mindkét fél kifejthesse nézeteit". "Fivéreim és nővéreim, most új korszakot kezdünk. Minden problémát őszintén megbeszélünk" - ígérte. (Szultan al-Kaszemi)

  • Bahreinben a népszerűtlen király helyett a trónörökös koronaherceg vette át a helyzet irányítását, most éppen tévébeszédet intéz a nemzethez. "Reményteli időszak előtt állunk" - mondta, megjegyezve, hogy szombaton visszatért az élet a normális kerékvágásba, és tárgyalások kezdődtek. "Minél gyorsabban közeledünk egymáshoz, annál gyorsabban javulhat a helyzet" - mondta. (Szultan al-Kaszemi)

    Szögesdrót, pszh és galambok a Gyöngy téren
    Szögesdrót, pszh és galambok a Gyöngy téren
  • Bahrein legnagyobb szakszervezete általános sztrájkot hirdetett hétfőre. (Reuters)

  • A csütörtöki és a pénteki véres erőszak után valamennyire normalizálódott a helyzet Bahreinban. Bár a tüntetéseket még mindig nem engedi a hatalom, a hadsereg visszavonása után a rendőrség is puhított eddigi fellépésén, már csak könnygázt vet be a tüntetések oszlatására, gumilövedéket és éles lőszert már nem. (al-Jazeera)

  • A Washington Post értesülései szerint Szalman bin Hamad al-Kalifa koronaherceg, a trónörökös rendelte vissza a hadsereg alakulatait Manama utcáiról. A trónörökös még az ellenzéki tüntetők körében is népszerű. A Post értesülései szerint azután döntöttek a csapatok visszavonása mellett, hogy Obama amerikai elnök elítélte az erőszakot, Bahrein nyugati szövetségesei pedig a fegyverszállítások leállításával fenyegetőztek.

    Visszavonuló harcjárművek Bahrein fővárosában
    Visszavonuló harcjárművek Bahrein fővárosában
  • Az al-Arabíja jelentése szerint hat bahreini ellenzéki csoport lemondta a szombatra tervezett demonstrációit, miután a trónörökös - aki sokkal népszerűbb az uralkodónál - tárgyalási ajánlatot tett az ellenzéknek.

  • Nick Kristof jelentése szerint az első ellenzéki csoportok már elérték a Gyöngy teret. A téren maradt rendőrök könnygázzal próbálják feloszlatni a csoportosulást. Még nem lőnek.

    Ellenzéki tüntetőket igazoltatnak rendőrök a Gyöngy téren
    Ellenzéki tüntetőket igazoltatnak rendőrök a Gyöngy téren
  • A bahreini ellenzékiek három különböző helyszínen gyülekezve kezdenének felvonulásba magyar idő szerint délután kettőkor. A tüntetők végcélja a Gyöngy tér, amit időközben elhagyott a hadsereg. (al-Jazeera)

  • Nick Kristof legutóbbi jelentése szerint egy páncélozott szállító harcjármű kivételével a katonaság elhagyta a Gyöngy teret Manamában.

  • Nick Kristof, a New York Times publicistájának legutóbbi tweetje szerint legalább 11 tank és pszh vonult vissza az elmúlt egy órában a Gyöngy térről Manamában, Bahrein fővárosában. Péntekig a Gyöngy tér volt az ellenzéki tüntetők központja, de napközben kormánypárti tüntetők szállták meg, akiket a hadsereg is védett. A katonák péntek este tüzet nyitottak az ellenzékiekre. "Nem tudom, ez mit jelent" - kommentálta a visszavonulást Kristof.

    Kormánypárti tüntetők Manamában
    Kormánypárti tüntetők Manamában
  • Szaúd-Arábia támogatásáról biztosította a lázongásokat erőszakkal leverő bahreini vezetést, írja Nick Kristof, a New York Times publicistája. Bahreinban az elnyomott síita többség tiltakozik, Szaúd-Arábia pedig attól tart, hogy a példán felbuzdulva fellázadhat a keleti tartományok síita lakossága.

  • Péntek este telefonon beszélt Hamad bin Isza al-Kalifa bahreini uralkodóval Barack Obama. Az amerikai elnök a Fehér Ház közleménye szerint elítélte a rendőri erőszakot és arra szólította al-Kalifát, hogy találja meg és büntesse meg az erőszak felelőseit. Obama részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, s megerősítette a királynak az Egyesült Államoknak azt az álláspontját , hogy "Bahrein stabilitása a bahreini nép egyetemes jogainak tiszteletben tartásától és a bahreiniek elvárásainak megfelelő jelentős reformok folyamatától függ". (MTI)

    Sérült fiút ápolnak orvosok egy manamai kórházban
    Sérült fiút ápolnak orvosok egy manamai kórházban
  • Az alábbi videón állítólag a bahreini hadsereg lő fegyvertelen tüntetőkre, akik közül többen sebesülten vagy holtan maradnak az utcán. A távolság miatt ez nem lehet gumilövedék.

  • A bahreini tanárok szakszervezete nemzeti tiltakozást hirdetett vasárnapra, arra kérik az ország összes tanárát, hogy maradjon otthon, a szülők pedig ne küldjék iskolákba a gyerekeiket. Vasárnap Bahreinben már munkanap van. (al-Dzsazíra)

  • Manamában, a bahreini fővárosban most már viszonylag nyugodt a helyzet, jelentette a BBC helyszíni tudósítója. A kórházban ápolt sérültek közül többen életveszélyes állapotban vannak.

  • Több orvos is felajánlotta, hogy kimegy segíteni a sebesülteknek, írja Nick Kristof, a New York Times tudósítója a Twitteren. Az orvosok annak ellenére vállalják a kockázatot Manamában, hogy a beszámolók szerint a katonák több egészségügyi dolgozót megvertek, másokat pedig őrizetbe vettek.

  • A tüntetők elleni fellépés teljesen jogszerű, szükséges és arányos volt, jelentette ki Latif al-Zajani, Bahrein amerikai különmegbízottja a CNN-nek. "A királyság elkötelezett a demokrácia mellett. A demokrácia olyan utazás, amelyet még csak most kezdtünk meg" - mondta. (Guardian)

  • Nikolas Kristof a New York Times tudósítója az egyik kórházban eszméletlen állapotban fekvő plasztikai sebész, Sadik al-Ekris esetét ismerteti. A férfi orrát betörték, szemsérülései vannak és egész testén zúzódások nyoma látható. A rohamrendőrök verték össze, mert Manama központjában részt vett a megsérült tüntetők ellátásban. A verés végén a rendőrök azzal is megfenyegették a 44 éves orvost, hogy megerőszakolják.

Vissza az összes bejegyzéshez