Fordulat az arab világban

2011.03.18. 14:09

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A jemeni lövöldözés után a harminc halálos áldozaton kívül sokan kritikus állapotban vannak a kórházakban. A legtöbbeknek a fejükön, a nyakukon és a mellkasukon van lőtt seb.  (BBC)

    A lövöldözést a legtöbb beszámoló mészárlásnak írja le, ami után Jemenben is sokkal jobban eldurvulhat az eddig sem nyugodt helyzet.

  • Bár az első hírek még arról szóltak, nyolcan haltak meg, miután Sanaa városban tüzet nyitottak a tüntetőkre, az al-Dzsazíra már arról számolt benne, 30 hallott és 200 sebesült lehet.

  • A jemeni biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre Sanaa városban, nyolcan meghaltak, írja a BBC. Ezen kívül több tucat ember megsérült. A tüntetés a pénteki ima után kezdődött egy egyetem közelében.

  • Az AP jelentése szerint folytatódtak a tüntetések Jemenben is, amit mindig háttérbe szorítanak az egyéb történések. A jelentés szerint Szanaában, a fővárosban kormánypártiak támadtak az ellenzéki tüntetőkre, az összecsapásban legalább nyolcan megsérültek, ketten golyótól. Az AP-nek nyilatkozó ellenzékiek "lefizetett huligánoknak" nevezték a rájuk támadó kormánypártiakat.

  • A jemeni ellenzék szerint Szaleh elnök bejelentése az alkotmányos reformról megkésett, nem elégednek meg ennyivel. Szaleh csütörtök reggeli tévébeszédében parlamentáris rendszer kiépítését ígérte, ahol a végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolná. Nem beszélt ugyanakkor saját jövőjéről, pedig az ellenzék egyik legfőbb követelése, hogy még idén mondjon le hatalmáról. Szaleh elvileg 2013-ig lehetne elnök. (BBC)

  • Élő tévébeszédben jelentett be alkotmányos reformot Ali Abdulah Szaleh jemeni elnök. Bejelentése szerint az ország parlamentáris demokráciává alakulhat, ahol a törvényhozás választ kormányt, amely a jövőben ténylegesen gyakorolhatja a végrehajtó hatalmat. Új alkotmányt is elfogadnak. Jemenben hetek óta tartó tüntetéseken követelték az alkotmány reformját és Szaleh elnök távozását. (BBC)

  • A jemeni Sanaa Suhayl műholdas csatornán a "Breaking News: Mohszen Jasszer Sejk, az állandó bizottság tagja lemond tagságáról a Népi Kongresszusban és felszólítja az elnököt, hogy mondjon le és adja át a hatalmat egy független nemzeti tanácsnak". A Népi Kongresszus a jemeni kormánypárt. (BBC)

  • A BBC jelentése szerint több ezren gyülekeznek Jemen fővárosában, Szanaában a Tahrír téren, hogy kifejezzék szimpátiájukat a keddi összecsapásokban meggyilkolt ellenzéki tüntetővel.

  • Az AFP jelentése szerint reggelre belehalt lőtt sebeibe egy fiatal tüntető, aki az éjszakai összecsapásokban sérült meg Jemen fővárosában, Szanaában. Az egyetem téri összecsapásokban több tucatnyi rendőr és ellenzéki tüntető sérült meg.

  • Egy ember meghalt, hatvanan megsérültek a szanaa-i központi börtönben kitört lázadásban, jelentette az AFP. A sérültek közül huszan rendőrök vagy börtönőrök, negyvenen pedig rabok.

  • Jemen több városában is tüntettek kedden, a demonstrálók egy része ugyanakkor támogatásáról biztosította a kormányzatot. A kormánypárt több képviselője lemondott a tüntetők elleni erőszak ellen tiltakozva. Hamarosan nagy tüntetés kezdődhet Szanaában, ahol nők demonstrálnak majd a kormány ellen a nőnapra is reflektálva. (BBC)

    Nic551620
  • Kétezer rab lázadt fel egy börtönben Szanaában, Jemen fővárosában, több tucat őrt túszul ejtettek, és a tüntetőkkel együtt Száleh elnök lemondását követelik. (AP)

  • A jemeni külügyminiszter arra sürgette a külföldi adományozókat, hogy hatmilliárd dollárral segítsenek a következő öt évben teljesíteni a tüntetők követeléseit. A tüntetők ugyan Száleh elnök lemondását követelik, de a külügyminiszter szerint valójában fejlődésre és gazdasági növekedésre van szüksége az országnak, mivel a mostani helyzet mind Jemen gazdasági problémáinak az eredménye. (Guardian)

  • Az AP jelentése szerint legalább egy ellenzéki tüntető életét vesztett Ibb városában Jemen déli részén, amikor késekkel és puskákkal felfegyverkezett kormánypártiak támadtak az ellenékiekre. A városban pénteken 200 ezren tüntettek Szaleh elnök ellen.

  • A jemeni fővárostól, Szanaától délre a kormány támogatói rátámadtak egy ellenzéki megmozdulás résztvevőire vasárnap - közölte több szemtanú és egy ellenzéki vezető. Ez utóbbi elmondta, hogy Ibb városában a kormányzó párt embereinek nagy csoportja botokkal és kövekkel felszerelkezve megtámadta az ellenzékiek központját. Huszonöt ember megsebesült, hat állapota súlyos, többek között egy ifjúsági vezetőé. (MTI)

  • Továbbra sem akar távozni idő előtt a hatalomból Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök - derül ki az államfő hivatala által nyilvánosságra hozott közleményből. A hivatala szerint az ellenzék által előterjesztett, egyebek között az államfő év vége előtti távozását sürgető öt javaslat zavaros és ellentmondásos. Jemeni ellenzék és vallási vezetők szerint az államfő idő előtti lemondása árán rendeződhetne az országban kialakult válság. Ali Abdalláh Száleh azonban ragaszkodik ahhoz, hogy 2013-ig, azaz mandátumának lejártáig hivatalban maradjon. (MTI)

  • A jemeni ellenzék szerint Szaleh elnök elutasította tárgyalási ajánlatukat. Az ellenzék egyik fő követelése az volt, hogy Szaleh az év végén mondjon le, de ő közölte, hogy kitölti 2013-ig tartó mandátumát. (BBC)

  • A BBC arab adásának beszámolója szerint tízezrek mentek el Ádenben három, a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban elesett ellenzéki temetésére. Többek szerint ez az eddigi legnagyobb tüntetés Ádenben a lázongás kezdete óta.

  • Az AFP részletesebb beszámolót küldött arról az észak-jemeni tüntetésről, ahol a hadsereg a demonstrálók közé lőtt. A francia hírügynökség jelentése szerint a Szanaától 170 kilométerre északra, Szemla városában ketten életüket vesztették, kilencen megsérültek.

  • A Reuters jemeni ellenzéki forrásokra hivatkozó jelentése szerint a kormányhadsereg bombázott egy tüntetést az ország északi részén. Állítólag halálos áldozatok is vannak.

  • A jemeni ellenzék már szerdán összeállított egy menetrendet a követeléseikkel a kormányzatnak, most az is kiderült, hogy a tervezet szerint Ali Abdulah Száleh elnöknek év végéig kellene lemondania. A kormány még nem reagált a követelésre, írja az AP.

  • Miközben az országban folytatódnak az elnök távozását követelő tüntetések, az ellenzék bemutatta a demokratikus átvezethez vezető útitervét Ali Abdulah Szalehnek, jelentette a Reuters. Az ellenzék alkotmánymódosítást, a választási törvények újraírását javasolta, valamint követelte, hogy Szaleh távolítsa el rokonait a hadsereg és a biztonsági erők vezetéséből.

  • A Guardian tudósítója szerint először csatlakoztak ellenzéki pártok is a Szanaa-i Egyetem előtt tüntető fiatalokhoz. Jelenleg 7-8 ezren tüntetnek, állítja Tom Finn. Sok tüntető azonban attól tart, hogy a pártok rátelepednének az alulról indult kezdeményezésre.

  • Jemenben ismét tüntetnek Száleh elnök ellen, aki a jelek szerint elállt korábbi ajánlatától, hogy az ellenzék részvételével alakuljon nemzeti egységkormány. (Guardian)

  • Szale jemeni elnök 24 órán belül egységkormányt jelent be, amelyben az ellenzék is helyet kapna, tudta meg a Reuters. Ugyanakkor az ellenzék már jelezte, hogy nem akar részt venni Szale kormányában. "Az ellenzék eltökélte, hogy kitart a nép mellett, amely a rezsim bukását követeli, innen pedig már nincs visszaút" - mondta Mohamed al-Szabri, a jemeni ellenzék egyik szóvivője.

  • Szemtanúk szerint ötezren táboroztak Szanaában az egyetemnél, és az északi Ibb és hudeida városokban is több ezren gyűltek össze, Taizban pedig tízezren tüntetnek Szale jemeni elnök ellen. (Guardian)

  • Miután pénteken minden eddiginél nagyobb tüntetések voltak Jemenben, szombaton két befolyásos törzsi vezető is bejelentette, hogy a Szaleh elnök távozását követelők mellé áll. Ráadásul az egyik vezető éppen Szaleh törzsének, a hasidoknak az egyik elöljárója. Jemen valamennyi arab ország közül talán a legtradicionálisabb, ahol a törzsi kötelékeknek legalább olyan fontosak, mint az iszlám, ezért a mostani átállásoknak nagy a jelentősége, mivel a törzsfőnök véleményét általában valamennyi alattvalója magáévá teszi.

    Jemen fővárosában, Szanaában a pénteki ima után több tízezren tüntettek, és legalább négyen haltak meg a kormányerőkkel folytatott összecsapáspkban.

  • Négyen meghaltak és mintegy 40-en megsebesültek Jemen déli nagyvárosában, Ádenben péntek délután és szombatra virradóra, amikor a rendőrség oszlatás közben tüzet nyitott a tüntetőkre. A 32 éve uralmon lévő Ali Abdullah Száleh jemeni elnök ellen február 17. óta naponta zajló demonstrációkon a karhatalom eddig már 21 embert ölt meg. (MTI)

  • A pénteki ima után Jemenben is több tízezren vonultak utcára, a szanaai egyetem előtt a rezsim bukását követelték. A kormány mellett is több ezren tüntettek, az összecsapásokban a Reuters szerint két ember meghalt, harmincan megsebesültek Ádenben.

    000 Nic546860
  • Egészségügyi források szerint a Jemen déli részén található Ádenben meghalt több tüntető, akit rendőrök öltek meg, jelentette az AFP.

Vissza az összes bejegyzéshez