Fordulat az arab világban

2011.02.18. 17:02

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az egyik londoni emigráns líbiai ellenzéki csoport szerint a főváros Tripoli mecsetjeinek imámjai megtagadták a központilag előírt prédikációk előadását. Líbiában a hatalom szigorú ellenőrzés alatt tartja a vallást is. (BBC)

  • A líbiai tüntetéseket szervező Sabab Líbia ifjúsági mozgalom twittere szerint Dernából a rendőrségtől zsákmányolt fegyverekkel felszerelt tüntetők indultak Bengáziba, ahol állítólag "afrikai" (értsd, szubszaharai, nem arab) zsoldosokat vetett be a rezsim a tüntetők leverésére. "Ez már háború" - írják.

  • Az alábbi felvételeket egy "Líbiai vagyok" nevű felhasználó töltötte fel a YouTube-ra a csütörtök éjszakai zavargásokról. A felvételeken erőszakos cselekmények, sérültek és feltehetően halottak is láthatók.

  • A líbiai tüntetéseket szervező ifjúsági csoport, a Sabab Líbia jelentései szerint egyre több beszámoló érkezik hozzájuk arról, hogy "afrikai zsoldosok" érkeztek Bengáziba, ahol válogatás nélküli mészárlásba kezdtek.

  • A CNN jelentése szerint százezer ellenzéki vonult az utcákra Líbia második legnagyobb városában. A tüntetéseket szervező fiatalok twittere szerint a tüntetők biztosak a sikerükben, azt beszélik, hogy éjszaka átveszik a hatalmat Bengáziban is. A közeli al-Bajdát péntekre feladta a hatalom, kivonta a hadsereget a városból, ahol a rendőrök egy része is a tüntetők oldalára állt.

  • Bengáziban a tüntetők felgyújtották az uralkodó rezsimet szolgáló Forradalmi Tanácsok bengázi központját, jelentette a líbiai tüntetők twitteroldala.

  • Egy bengázi lakos telefonon tájékoztatta az al-Jazeerát a városban történtekről. Beszámolója szerint legalább 28-an vesztették életüket a csütörtök este tartó zavargásokban, 13 áldozat temetését már meg is tartották. A tüntetések a rendőri erőszak ellenére folytatódnak, az ellenzékiek a városi bíróság elé vonultak. "Nők, gyerekek, bírók, ügyvédek, mérnökök - ez egész Líbiai nép az utcákon van" - nyilatkozta.

  • A jelentések szerint több fogoly is megszökött Bengázi egyik börtönéből, miután lefegyverezte őreit. (BBC)

  • Elhallgatott forradalomtól félnek a líbiaiak

    Miután mindkét szomszédos országban, Egyiptomban és Tunéziában is elzavarták a vezetőt, a líbiai fiatalok is felbátorodtak, és tüntetni kezdtek az 1969 óta hatalmon lévő Moamer Kadafi ellen. Nekik azonban még nehezebb dolguk van.

  • Tüntetések kezdődtek a líbiai Tobrukban is, ahol videós beszámolók érkeztek a Zöld Könyv emélkmű ledöntéséről. A Zöld Könyv Kadafi elnök ideológiai alapvetése, minden polgár kötelező olvasmánya. (Guardian)

    Kormányellenes tüntetők ledöntik Kadafi zöld könyvének mását
    Kormányellenes tüntetők ledöntik Kadafi zöld könyvének mását
  • Felfüggesztette a "biztonsági eszközök" - tömegoszlatáshoz használható rendőrségi eszközök - exportját Líbiába és Bahreinba Franciaország, miután a biztonsági erők és a tüntetők összecsapásai mindkét országban halálos áldozatokat követeltek. (BCC)

  • Nehezen megerősíthető hírek szerint csak Líbia keleti részén legalább 50-en vesztették életüket a csütörtök éjszakai zavargásokban. Csak Bengáziban, az ország második legnagyobb városában legalább 24-en vesztették életüket. (Guardian)

  • A Reuters jelentése is megerősítette a Londonban élő emigráns líbiai ellenzékiek korábbi értesüléseit: al-Bajda városa az ellenzéki tüntetők kezére került. A Reuters jelentése szerint a tüntetőkhöz helyi rendőrök is csatlakoztak. "Al-Bajda a nép kezében van" - nyilatkozta a hírügynökségnek Giuma el-Omami, a Líbiai Emberi Jogi Szolidaritás nevű csoport tagja. "A városban már nem uralkodik a Kadafi-rezsim" - mondta Fathi al-Varfali, a Líbiai Bizottság az Igazságért és Jogért vezetője. Mindkét csoport telefonon tartja a kapcsolatot a 250 ezer lakosú várossal. (Guardian)

  • Nagyszámú katona szállta meg Líbia második legnagyobb városának a központját a Human Rigths Watch beszámolója szerint. Bengáziban csütörtök éjjel több ezer ellenzéki tüntető csapott össze a rendfenntartókkal, az üsszecsapásokban legalább 24-en életüket vesztették. Egy helyi független újság, a Kurína képes beszámolót közölt weboldalán az összecsapások során meglőtt tüntetőkről. (BBC, Guardian)

     
  • A líbiai Forradalmi Tanácsok, Kadafi elnök rezsimének oszlopai közleményükben "gyors és erőszakos" fellépéssel fenyegetik a "kalandorokat", akik részt vesznek a kormányellenes tüntetéseken. A Tanácsok korábbi nyilatkozatukban azzal vádolták az ellenzéket, hogy "tönkreteszik a nép eredményeit, veszélyeztetik a polgárok biztonságát és az ország stabilitását". (AFP)

  • Amr Musza, az Arab Liga főtitkára "nem kapott semmilyen hivatalos kérést" a szervezet márciusra tervezett csúcstalálkozójának elhalasztására, írja a BBC. A líbiai állami hírügynökség azt állítja, hogy a csúcstalálkozót "a régiós körülmények miatt" elhalasztják.

  • A Londonban székelő emigráns líbiai ellenzékiek értesülései szerint a Kadafi-ellenes tüntetők több városban is átvették az irányítást az ország keleti részén. A meg nem erősített hírek szerint a kormányalakulatok feladták al-Bajda városát, ahol korábban véres összecsapások voltak, és ahol a tüntetők megszállták a helyi repteret, hogy megakadályozzák a katonai erősítéseket. Állítólag Adzsdabíja városa is az ellenzékiek kezére került. Az emigráns ellenzékiek értesülései szerint al-Bajdában 13-an, a második legnagyobb líbiai városban, Bengáziban pedig a tüntetések január 15-i kezdete óta 30-an vesztették életüket. (Guardian)

  • "Fontos megjegyeznünk, hogy nem a régi monarchia visszaállításáért vagy bármely politikus személyes előretöréséért, hanem csak és kizárólag egy SZABAD Líbiáért küzdünk" - foglalta össze a líbiai tüntetők álláspontját twitterüzenetben Dzsíl Hatub, az egyik tüntető. Líbiában - Tunéziához és Egyiptomhoz hasonlóan - a magukat a szociális oldalakon, a Twitteren és a Facebookon szerveződő, pártoktól független fiatalok szervezik. Egyik főoldaluk a ShababLibya

    Kadhafi mellett tüntető nők Tripoliban a "harag napján"
    Kadhafi mellett tüntető nők Tripoliban a "harag napján"
  • A megbízható forrásnak számító Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet tájékoztatása szerint csütrötökön legalább kéttucatnyian vesztették életüket Líbiában a tüntetők és a kormány rendfenntartói között kitört összecsapásokban. Hivatalosan csak öt áldozatot ismertek el, de a szemtanúk beszámolói alapján még a 24 halottnál is több áldozata lehetett az összecsapásoknak. Bengáziban és al-Bajdában voltak a leghevesebb tüntetések, a fővárosban, Tripoliban egyelőre még csak a rezsim szervezett hívei szolidarítottak Kadafi elnökkel.

Vissza az összes bejegyzéshez