Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Reuters a francia védelmi minisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írja, hogy még a földön, a miszratai repülőtéren lőtték ki az öt líbiai repülőt és két harci helikoptert.

  • Dánia eddig nem nyilatkozott arról, használták-e fegyvereiket F-16-os harci gépeik. Miután azonban a Pentagon részletes tájékoztatást (PDF) tett közzé a célpontokról és a támadásokban részt vevő erőkről, a dán légierő is beismerte, hogy gépeik eddig 15 líbiai célt semmisítettek meg. Ezek között harckocsik és SCUD-rakétaindító járművek voltak. A dán F-16-osok eddig 26 bevetésen vettek részt. Dánia hat gépet küldött a hadművelethez, amelyek olasz repülőtérről dolgoznak.

  • A francia vadászgépek a Kadhafi-erők legalább öt G-2 Galeb típuús repülőgépét és két MI-35-ös harci helikopterét is megsemmisítették Miszratánál szombaton, jelentette be a francia védelmi minisztérium. A  jugoszláv gyártmányú Galeb katonai repülőgépeket  szárazföldi célpontok elleni bevetésre használják.

    A francia gépek az elmúlt 24 órában több csapást is mértek Miszráta és Zintan közelében lévő célpontokra, írják. Azt nem részletezték, hogy Miszrata szombat este újrakezdődött ostrománál, vagy pedig még hajnalban lőtték szét a repülőket és helikoptereket. Az sem egyértelmű, hogy a gépeket a levegőből lőtték-e le, eddig ugyanis Kadhafihoz hű pilóta a légtérzár miatt nem nagyon merészkedett a levegőbe. A francia közlemény szerint a Kadhafi-gépek "éppen akciót hajtottak volna végre".

  • A BBC-nek nyilatkozó miszratai lakos szerint délután újrakezdődhetett a nyugat-líbiai város ostroma, a Kadhafi-erők tankja érkeztek a városhoz. A Twitteren többen azt írják, hogy a kormányerők a kikötőt lövik. Miszratánál a koalíciós erők éjjeli légicsapásai eltalálták Kadhafi katonáinak egyik bázisát, ezért az ostrom szombat délelőtt enyhült, de úgy tűnik, ez csak időleges volt.

  • Folytatták előrenyomulásukat a  fegyveres felkelők Kelet-Líbiában, és visszafoglalták Bessert. A település bejáratánál tank lángolt, ami arra utalt, hogy Moamer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők nem sokkal korábban hagyták el a falut. A lakosok az út két oldalán felsorakozva fogadták a felkelőket, jelentette z MTI Hírcentrum munkatársa, Marosi Antal a helyszínről. A falu után egy elhagyott terepjárónál szétszórt katonai ruházat között több olyat is találtak, amelyeket a szomszédos Csádban használnak. A felkelők biztosra veszik, hogy a járművet a Kadhafi által fizetett zsoldosok használták.

    A következő település,  La Gejla nyugati kapujánál, amikor már nagyobb létszámú fegyveres felkelő gyűlt össze, a  közelben rejtőzködő kormánykatonák össztűz alá vette őket. Szemtanúk szerint a líbiai vezetőhöz hű katonák a tüzérségi tűz után páncélozott járműveikkel a menekülő felkelők nyomába eredtek. A  felkelők nem tartják kizártnak, hogy gondosan előkészített csapda várta őket  La Gejla nyugati kapujánál. (MTI)

  • Pénteken már felmerült, hogy az Egyesült Államok az A-10-es tankelhárító csatarepülőgépeket is bevetné Líbiában. Huub, az európai légiforgalmat figyelő rádióamatőr közlése szerint szombaton már megjelent a térségben egy másik csapattámogató gép, az AC-130U.

    Ez az ötletes konstrukció egy teherszállító Herculesből készült úgy, hogy a bal oldalából különféle csöves fegyvereket, köztük egy 105 miliméteres tarackot lógatnak kifelé. Ez egyébként a legnagyobb kaliberű repülőgép-fedélzeti fegyver. A legújabb változat emellett egy ötcsövű Gatling gépágyút és egy 40 milliméteres gépágyút hordoz. Jellegzetes alkalmazási módja, hogy a célterület körül kering, így folyamatosan tűz alatt tudja tartani azt.

    Megjegyzendő, hogy az alacsonyan operáló csatagépek bevetése helyzetbe hozhatja a vállról indítható rakétákat és a csöves légvédelmet, amelyek eddig nem jutottak lövéshez.

    (Fotó: US Air Force)
  • Az al-Arabíja arról számolt be, hogy Száleh jemeni elnök akár már órákon belül távozhat a hatalomból, az elnök egyik szóvivője azonban azt mondta az AP-nek, hogy nem sikerült előrelépni az ellenzékkel kezdett tárgyalásokon. Az ellenzék az elnök azonnali lemondását követelte, ez azonban a szóvivő szerint elfogadhatatlan.

  • A líbiai felkelők azt állítják az AFP-nek, hogy Adzsdabíja után a várostól 80 kilométerre nyugatra lévő Bregát is visszafoglalták, Kadhafi erői hátrálnak. A Reutersnek ugyanakkor csak arról számoltak be források, hogy a felkelők elértek Brega kapujáig, visszafoglalásról nem számoltak be.

  • A szíriai biztonsági erők könnygázzal oszlattak fel egy tüntetést az elmúlt napok összecsapásainak helyszínén, Deraa főterén. Latakia kikötővárosban pedig két ember meghalt, ketten megsebesültek, amikor mesterlövészek nyitottak tüzet, mondta egy szíriai tisztviselő az AFP-nek.

  • A jemeni külügyminiszter szombat reggel arról beszélt, hogy reményei szerint még ma megegyezhetnek a hatalomátadásról, ezt azonban Száleh elnök később az al-Arabíja szerint tagadta. A tévé most mégis azt állítja, Száleh kész akár órákon belül méltósággal távozni a hatalomból. Az egyelőre nem világos, hogy a méltósággal kitétel mit jelent. Jemen pénteken már szinte a polgárháború szélére sodórdott. (BBC)

  • Elhagyták a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Adzsdábíja városát és környékét és visszavonultak a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveresek,  akik közül sokan vesztették életüket a nemzetközi szövetséges erők légitámadásaiban. Az adzsdábíjaiak az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó tudósítója, Marosi Antal kérdésére elmondták: a településen több mint tíz napja nincs ivóvíz, és fogytán vannak az alapvető élelmiszerek is. A 160 kilométerre északra lévő Bengázitól a fegyveres erősítéssel együtt folyamatosan érkeznek az ivóvízzel és élelmiszerrel megrakott járművek.

    A légitámadásokban szétlőtt tankok, páncélozott csapatszállító járművek környékén a szétdobált katonai ruházat arra utal, hogy Moammer Kadhafi katonái közül sokan választották a menekülést a harc helyett. Az elszórt élelmiszeres zacskók feliratából kitűnik, hogy a líbiai kormányerők török gyártmányú élelmiszer-készletekkel látták el magukat. Az előrenyomuló fegyveres felkelők előőrsei a mintegy 80 kilométerre lévő Brega keleti kapujánál megállásra kényszerültek, a földsáncok mögött sűrű fekete füst tör az ég felé. (MTI)

  • Szombaton már a második egymást követő napon demonstráltak a kormány reformprogramjának támogatói. Damaszkuszban, Aleppóban, Rakkában, Kamisliben, el-Haszekében, Deir-ez-Zórban, Idlíbben, Tartúszban, Hamában és esz-Szuveidában Bassár el-Aszad államfőt éltették a felvonulók, és a nemzeti egység megvédését szorgalmazták a "külső erők fondorlataival" szemben. A szónokok elítélték az utóbbi napok Szíriával szemben ellenséges információs kampányát.

    A szíriai vezetés csütörtökön jelentette be, hogy a közeljövőben fel szándékozik oldani az 1963 óta érvényben lévő rendkívüli állapotot, új törvényeket fogad el a politikai pártokról és a sajtóról, valamint bírósági reformot hajt végre. (MTI)

  • Népfelkelésre buzdító felhívás jelent meg a Facebook közösségi portálon szombaton, egy nappal azután, hogy Szíria legnagyobb városaiban vérfürdőbe torkollottak a rendszerellenes tüntetések. A felhívásban szombatra népfelkelést hirdettek meg minden szíriai tartományban. Hivatalos közlés szerint pénteken 13-an haltak meg az erőszakkal szétvert tüntetéseken, míg emberjogi aktivisták legalább huszonöt áldozatról tudnak. (MTI)

  • Amerikai lapértesülés szerint az Egyesült Államok és szövetségesei fontolgatják, hogy fegyvereket szállítsanak a líbiai ellenzéknek. A Washington Post szombaton azt írta, hogy az amerikai kormányzat szerint a Líbia elleni nemzetközi katonai fellépésre feljogosító BT-határozat elég rugalmas, lehetővé tesz egy ilyen típusú segítséget. Döntés azonban még nem született. Franciaország támogatja a lázadók felfegyverzésének és kiképzésének ötletét. A Wall Street Journal már pénteken beszámolt arról, hogy az egyiptomi hadsereg fegyvereket fog szállítani a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők ellen küzdő lázadóknak. (MTI)

  • Újságírók helyszíni beszámolója szerint a líbiai felkelők visszafoglalták a stratégiai fontosságú Adzsdábíja várost. A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők elhagyták állásaikat, miután pénteken a nemzetközi szövetséges erők légicsapásokat mértek rájuk. A városban szombat reggel nyugalom uralkodott, az utcák a lázadók járműinek dudálásától visszhangzottak. A tengerparti Adzsdábíja a lázadók fellegvárától, Bengázitól mintegy 160 kilométerre délre fekszik. (MTI)

  • Újabb légitámadást intéztek péntek éjjel a líbiai főváros ellen a nemzetközi katonai szövetség repülőgépei. Helyszíni beszámolók szerint három erős robbanást lehetett hallani, és sok ablaküveg betört a városközponttól keletre, Tadzsurában. A városrészben több katonai berendezés van, már többször támadták a szövetséges repülőgépek a légi hadjárat egy héttel ezelőtti megindítása óta. Ezúttal egy radar volt a célpont, amely szemtanúk szerint lángokban állt a légitámadás után. A líbiai állami tévé jelentése szerint támadták Tripolitól 160 kilométerre keletre Zlitan városát és a fővárostól nyugatra eső, egy katonai támaszpontnak otthont adó al-Vatíja körzetét is. (MTI)

  • Amatőr videó a pénteken vérbe fojtott ellenzéki tüntetésekről. Szigorúan 18 év felettieknek.

  • Egy miszrátai szemtanú azt mondta a BBC-nek, hogy a kormány csapatainak sikerült elfoglalni a város nyugati részének egyik lakónegyedét. A szemtanú szerint ezt tűzijátékkal ünneplik, a líbiai tévé pedig úgy sugározza az eseményeket, mintha az egész várost sikerült volna visszafoglalnia Kadhafiéknak.

    A BBC forrása arról is beszélt, hogy Miszrátában elképzelhetetlenül borzalmas a helyzet. A kórház tele van végtagok és fej nélküli, összeégett hullákkal és súlyos sebesültekkel, akiket hely- és gyógyszerhiány miatt már el sem tudnak látni.

  • Péntek este több ezren tüntettek a kormány mellett Damaszkuszban. Sokan autóikban dudálva és énekelve fejezték ki, hogy támogatják Basir al-Asszad elnök uralmát.

  • Fegyverek szállításáról tárgyalnak a Kadhafi-ellenes koalíció vezetői - mondta a Pentagon egy magas rangú tisztviselője az amerikai NPR rádiónak. A líbiai felkelők ugyanis a légicsapások ellenére gyengék, a diktátor erői még mindig fölényben vannak. A lázadók elsősorban tankelhárító eszközöket, kézi páncéltörő rakétákat kértek.

    A harckocsik ellen hamarosan Líbiába vezényelhetik az A-10-es csatarepülőgépeket. Bár az európai légierők rendelkeznek páncélosok elleni fegyverekkel, az A-10-es egyedülálló repülőgép, amely gépágyúja segítségével költséghatékonyan semmisítheti meg az ellenséges járműveket, anélkül, hogy egy ósdi harcjárműre sok százezer dollár értékű rakétát kellene pazarolni.

    A-10 (Fotó: US Air Force)
  • Amerika mindent megtesz azért, hogy nehogy polgári áldozatai is legyenek a Líbia elleni légitámadásoknak, mondta pénteken este Carter Ham, az Afrikában állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka. Ham tábornok szerint éppen a polgári áldozatok elkerülése talán a legnehezebb feladatuk, mivel Kadhafi katonái sok helyen nagyon közel vannak az ártatlan civilekhez.

  • Az Al-Dzsazíra arról számol be, hogy a líbiai felkelőknek sikerült visszatérniük a városba, amely egy ideje már Kadhafi csapatainak a kezén van. A keletről, tehát Bengázi felől érkező felkelők állítólag sok foglyot is ejtettek.

  • Kisebb tömeg gyűlt össze az Al-Dzsazíra damaszkuszi irodája előtt. A néhány száz kormánypárti tüntető azt követeli, hogy az arab hírcsatorna tudósítson arról, hogy valójában mennyire szeretik a szíriaiak Asszad elnököt. Ellenkező esetben azzal fenyegetőznek, hogy elfoglalják és felgyújtják a tévé irodáját.

  • "Egyiptomi és szíriai" utasítások tehetnek arról, hogy pénteken Ammanban kormánypárti és ellenzéki tüntetők csaptak össze, mondta Jordánia miniszterelnöke.

  • A Reuters hírügynökségnek sikerült beszélnie egy Szadún nevű férfival, aki a Miszráta városát védő felkelők közt harcol. Szadún szerint pénteken egész nap lőtték a várost Kadhafi csapatai, és legalább hat polgári áldozat van, köztük három lánytestvér.

    Szadún elmondta, a felkelőlnek is voltak sikereik, több Kadhafi-párti mesterlövészt sikerült ártatlanítaniuk.

  • Közleményben foglalkozik az elmúlt napok szíriai eseményeivel az Amnesty International, amely többek közt azt állítja, hogy csak Daraában legalább 55 ember halt meg az utóbbi egy hétben. Az AI azt állítja, hogy név szerint ismerik az áldozatokat, akikről megbízható, helyszíni forrásaik számoltak be.

    Philip Luther, az emberi jogi szervezet közel-keleti és észak-afrikai igazgatója elmondta, hogy "a karhatalom agresszív fellépése újabb példája a szíriai kormány brutális rekaciójára az ellenzéki megnyilvánulások minden formájára". Luther szerint ha a szíriai kormány bármennyit is meg akar őrizni szavahihetőségéből, azonnal véget kell vetnie fegyveresei túlkapásainak.

    Az AI szerint pénteken a karhatalom pénteken Szanamin városában a tüntető tömegbe lőtt, Damaszkuszban pedig sokakat letartóztatott.

  • Mamún Al-Homsi ismert szíriai ellenzéki vezető pénteken kanadai emigrációjából felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen közbe, és akadályozza meg, hogy "Basir Al-Asszad rezsimje civileket mészároljon le".

  • A kanadai Charles Bouchard altábornagyot nevezte ki líbiai hadműveleteinek parancsonkává a NATO. Azt azonban még nem tudni, mikor veszi át a szövetségesektől az akció irányyítását az észak-atlanti szövetség.