Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az al-Jazeera helyi forrásai szerint több katonai egység átállt a lázadókhoz a Tripolitól 50 kilométerre nyugatra lévő al-Zavíjában, és elkezdték felfegyverezni a lázadókat. A 291 ezer lakosú városban reggel lendűlt támadásba a rezsim, a tüntetőket légvédelmi rakétákkal is lőtték. Az arab hírtelevízió értesülései szerint 30 ezer tüntető szállt szembe a kadhafista csapatokkal, akik a várostól hét kilométerre csoportosítják erőiket.

  • A Wikileaks birtokába került amerikai diplomáciai táviratok szerint Kadhafi különböző pénzügyi alapjai összesen 32 milliárd dollárt helyeztek el amerikai bankokban, Európában pedig 70 milliárd dollárt fektettek be tőzsdei társaságokba. Az EU tagállamai és az Egyesült Államok is fontolgatja a Kadhafihoz köthető vagyon befagyasztását. (Reuters)

  • A Reuters jelentése szerint a Kadhafihoz hű csapatok visszafoglalták a lázadóktól a repteret Miszratában. A lázadók most ellentámadást szerveznek. A repterek birtoklása kulcsfontosságú Líbiában, ahol a nagy távolságok miatt csak repülővel lehet gyorsan mozgatni a csapatokat.

  • Az AFP jelentése szerint a francia kormány úgy véli, Líbiában emberiesség elleni bűncselekményeket követett el a rezsim.

    Francia állampolgárok sorakoznak Tripoli repterén
    Francia állampolgárok sorakoznak Tripoli repterén
  • Egyre több beszámoló érkezik arról, hogy a parancsmegtagadó katonákat egyszerűen kivégzik. Ben Wedeman, a CNN tudósítójának a líbiai légierő egyik pilótája mesélte, hogy egy Tripoli melletti légitámaszponton több pilótát is agyonlőttek, mert nem voltak hajlandók bombázni a tüntetőket.

  • Egy Líbián kívül élő, de otthoni rokonaival folyamatosan kapcsolatban álló líbiai asszony emailje szerint Zvara városában kelet-európai zsoldosokat vetettek be a tüntetők ellen. Az összecsapásban legalább tíz tüntető életét vesztette. (Guardian)

  • Szemtanúk beszámolója szerint támadást indítottak az ellenzéki ellenőrzésű Miszrata ellen a Kadhafihoz hű erők. A Reutersnek nyilatkozó helyi források szerint a támadásban többen életüket vesztették. Miszratában már nem fegyvertelen tüntetőkkel, hanem jól felfegyverzett, milíciákba szerveződött lázadókkal kell harcba szállniuk a rezsim csapatainak.

  • Transzliterációs problémák miatt eddig tévedésből Tripoli déli városrészeként azonosítottuk al-Zavíját, ahol jelenleg is súlyos harcok folynak. Valójában az eddigi hírek is egy Tripolitól ötven kilométerre nyugatra lévő városról szóltak, tehát nem Tripoliban, hanem Tripoli környékén folynak harcok. A félreértésért elnézést kérünk.

  • Jean-Philippe Chauzy, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője szerint 170 nigeri vendégmunkás lépte át a nigeri-líbiai határt csütörtökön. Elmondásuk szerint 250-en indultak útnak három teherautón, de az egyik jármű lerobbant a sivatagban, írja a BBC. Líbiában több tízezer afrikai vendégmunkás dolgozik. Helyzetük különösen kényes, mert a rezsim afrikai zsoldosokat vet be a lázadók ellen, ami rasszista indulatokat gerjeszthet.

  • Az arab al-Jazeera képes beszámolót sugárzott az al-zavijai harcokról. A lázadók elfoglalták és felgyújtották a helyi rendőrőrsöt, aminek az udvarán hátrakötözött kezű, tarkón lőtt katonákat találtak. Állítólag őket a kadhafisták végezték ki, mert megtagadták a tűzparancsot. A kadhafisták a beszámoló szerint légvédelmi rakétákkal lőtték azt a mecsetet, ahol a lázadók elbarikádozták magukat. (Guardian)

  • Az ukrán tévéhiradó jelentése szerint egy magyar állampolgár is volt azon az ukrán katonai repülőgépen, amivel az országban rekedt ukránokat menekítették ki Líbiából. A gépen 163 utas, köztük 47 nő és 38 gyerek menekült el az országból. (Független Hírügynökség)

  • Harcok robbantak ki Miszratában, Tripolitól 210 kilométerre keletre. A város elvileg az ellenzék kezén van. A Reuters jelentése szerint kadhafista zászlóaljak támadtak a városra, ahol amúgy a lázadók - akikhez katonák is csatlakoztak - alaposan felfegyverkeztek, így minden eddiginél keményebb harcok várhatók.

  • A lázadók oldalára átállt volt líbiai belügyminiszter szerint Kadhafi tárgyalókat küldött, de a lázadók nem akarnak egyezkedni. "Az egyetlen megoldás Kadhafi és fiai távozása" - nyilatkozta az al-Jazeerának. (Szultan al-Kaszemi)

  • Az al-Jazeera értesülései szerint helyi idő szerint reggel 9-kor (magyar idő szerint reggel nyolckor) támadták meg Kadhafi legkisebb fiának elitalakulatai az al-Zavia negyedben tüntetőket. A beszámolók szerint a Khamisz-brigád katonái belelőttek a tripoli városrész főterén gyülekező tömegbe. A tüntetők végül elkergették a Khamisz-brigádot, de a rezsim zsoldosai ellentámadásba kezdtek, folyamatosak a harcok.

  • Elraboltatta volt kabinetfőnöke, Núri al-Miszmári lányait Moamer Kadhafi, állítja a párizsi emigrációban élő politikus ügyvédje. Állítása szerint a lányokat arra kötelezték, hogy az állami tévé adásában cáfolják apjuk Kadhafival kapcsolatos nyilatkozatait. Al-Miszmári attól tart, hogy lányain akarják megtorolni, hogy azt mondta, Kadhafi rendelte el az 1988-as Lockerbie-i merényletet. (MTI)

  • A líbiai állami tévé híre szerint Moamer Kadhafi hamarosan beszédet intéz Tripoli déli negyede, al-Zavia lakóihoz, írja Szultan al-Kaszemi.

  • A Nemzetközi Büntetőbíróság értesülései szerint Csád elnöke csapatokat akart küldeni Líbiába a lázadás leverésére és Kadhafi megsegítésére, jelentette az al-Arabíja hírtelevízió. Kadhafi amúgy is jellemzően csádi és nigériai katonákból álló zsoldosseregével próbálja leverni a lázadást. Kadhafi az elmúlt években bőkezűen támogatta a csádi elnököt.

  • A CNN és az al-Arabíja egybehangzó beszámolói szerint csütörtökre szellemvárossá vált Tripoli, a Kadhafihoz hű erők hermetikusan lezárták a város negyedeit. Maga Kadhafi a Zöld téren lévő házában barikádozta el magát.

  • Tanácskozásba kezdtek a kelet-líbiai törzsi vezetők a már felszabadult al-Bajdában. A tanácskozáson - amit az arab al-Jazeera élőben közvetít - jelen van a lázadok oldalára állt belügyminiszter is. Azt állítja, hogy Kadhafi akár biológiai fegyvereket is bevethet a lázadók ellen, ezért a nemzetközi közösség segítségét kérte a polgári lakosság megvédéséhez. A tanácskozást a Twitteren közvetítő Szultan al-Kaszemi megjegyezte, hogy a háttérben az egyik transzparensen az a felirat áll, hogy "Líbia egy törzs". Líbiában hagyományosan nagy a törzsi megosztottság, a tiltakozások elején sok elemző vélte úgy, hogy a Kadhafi hátországának tartott nyugati országrészre nem is fog átterjedni a lázadás.

  • Kétségbeesett segélykérő emailt kapott Tripoliból a Guardian. "A Biztonsági Tanácsnak cselekednie kéne, nem csak beszélnie. Az embereknek nincs fegyverük, hogyan védhetnék meg magukat a zsoldosokkal szemben? Kövekkel és miegyébbel harcolunk, és harcolnunk kell, hogy megvédjük otthonainkat" - írja levélíró, akinek a személyazonosságát a Guardian nem hozta nyilvánosságra. Beszámolója szerint csak éjszaka mernek szembeszállni a nehézfegyverekkel felszerelt zsoldosokkal, mert a sötétben van némi esélyük. A Guardian Líbia keleti részén tartózkodó tudósítójának korábbi beszámolói szerint Bengáziban és a többi városban is fegyvertelen civilek szálltak szembe a hadsereggel.

  • Az al-Jazeera szemtanúkra hivatkozó jelentése szerint legalább tizen vesztették életüket Tripoli déli negyedében, al-Zaviában, ahonan a lázadók előbb kiűzték Kadhafi legkisebb fiának elitalakulatát, majd a rezsim ellentámadást indított.

  • Pokolgép robbant egy Jemen déli részén tartott ellenzéki demonstráción. A robbanásban egy ember életét vesztette, ketten megsérültek. Ezzel 16-ra nőtt a két hete tartó tiltakozások során elhunytak száma. (Guardian)

  • Teljesült az egyiptomi ellenzék egyik legfőbb követelése, a hatóságok letartóztatták Anasz el-Fekit, a volt tájékoztatási minisztert. A tüntetők őt teszik felelőssé azért, hogy az állami tévé és rádió hazugságokat és mubarakista propagandát terjesztett a tüntetések idején. (al-Arabíja)

  • Nic Robertson, a CNN tudósítója megbízható tripoli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Kadhafi régi szovjet taktikával igyekszik leverni a lázadást a fővárosban. A hozzá hűséges alakulatok negyedről negyedre haladnak, a teljes kerületeket lezárva próbálnak leszámolni a lázadókkal.

  • Újra felemelt ujjal fenyegetőzik a líbiai állami tévében Szaif al-Iszlám, Kadhafi legidősebb fia. Az egyiptomi Nation című lap publicistája, Szultan al-Kaszemi élőben fordítja beszédét a Twitteren. "A világ összeesküdött Líbia ellen" - állítja Szaif, aki tagadta, hogy a líbiai légierő bármit is bombázott volna. "Most városok bombázásáról beszélnek, de holnap a világ újságírói láthatják majd az igazságot. Katonai szemszögből, mégis, hogyan bombáznánk embereket?" - magyarázta, majd azt kérte számon, hogy a tévék nem mutatják a Kadhafi melletti tüntetéseket. (A líbiai állami tévé többször is beszámolt a kadhafista tüntetésekről, a felvételeken általában párszáz ember látszott csak.)

    000 Nic546056
  • A líbiai hadsereg egyik dezertált tisztje az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy háborús bűncselekményeket követ el a rezsim ezekben a percekben al-Zavijában, Tripoli déli negyedében.

  • Martin Chulov, a Guardian tudósítója szerint még vannak hívei Kadhafinak Bengáziban. A lakosság attól tart, hogy bosszúakciókba kezdhetnek.

  • Az al-Jazeera jelentése szerint Szulejmán Mahmud Szulejmán dandártábornok, a Kelet-Líbiában állomásozó csapatok főparancsnoka is a felkelők oldalára állt.