Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Reuters jelentése szerint Brega egy felkelőcsoport kezén van. "Külföldi segítséget, lehetőleg légicsapásokat fogunk kérni stratégiai pontok ellen, az majd beveri az utolsó szöget (Kadhafi) koporsójába" - nyilatkozta a brit hírügynökségnek a várost állításuk szerint ellenőrzésük alatt tartó felkelők vezére. Az al-Arabíja jelentése szerint a kadhafista erők csak a város kis repterét ellenőrzik.

  • A felkelők ideiglenes kormánya hivatalosan is az ENSZ segítségét kérte a Kadhafihoz hű erők légitámadásai miatt, jelentette a guardianos Martin Chulov Bengáziból. Az ENSZ repülési tilalmat vezethetne be az országban a polgári lakosság védelmében, ahogy azt már megtette 1991-2003 között Irakban a kurd és a síita lakosság védelmében, illetve Boszniában a háború alatt.

  • Az al-Jazeera jelentése szerint a brit és a kanadai kormány is befagyasztotta a Kadhafi-család vagyonát. Nagy-Britanniában 16,3 milliárd, Kanadában 3,2 milliárd dollárnyi vagyona volt Kadhafiéknak.

  • A guardianos Martin Chulov jelentése szerint Azsdabíjában Brega visszafoglalására készülnek a felkelők. Bengáziban pedig a légvédelmi ágyúk kezelésére tanítják a felkelő csapatokhoz csatlakozott újoncokat.

  • A líbiai felkelés kezdete óta először ismerte el a hatalom, név szerint Szaif al-Iszlám Kadhafi, hogy "pár százan életüket vesztették" a tüntetések első napjaiban. Szaif al-Iszlám szerint "az összecsapások kezdetén, amik gyakorlatilag Bengázira és al-Bajdára korlátozódtak, a rendőrség bepánikolt és meggyilkolt több tucat, a rendőrőrsökre támadó tüntetőt". Szaif a francia Le Figarónak nyilatkozott. (BBC)

  • Az al-Arabíja jelentése szerint legalább 14-en vesztették életüket a bregai harcokban.

  • A BBC helyszíni tudósítója, John Simpson szerint újabb kadhafista repülő bombázta a város határában álló, hatalmas fegyverraktárt. "Ez volt az ötödik légicsapás a raktár ellen az elmúlt napokban, de ez sem okozott komolyabb károkat" - írja. Azsdabíja védői attól tartanak, hogy a kadfhafisták támadása bármelyik pillanatban megkezdődhet, Simpson szerint ugyanakkor ez nem túl valószínű, mert nemrég telefonon beszélt valakivel a 90 kilométerre nyugatra lévő Bregából, ahol értesülései szerint újra összecsapások robbantak ki, ez pedig feltartóztathatja a Kadhafihoz hű erők előretörését.

  • A Guardian tudósítója, Martin Chulov szerint nehéz napok várnak a felkelőkre. Az elmúlt napok eufóriája után Kadhafi hívei magukhoz tértek, és az ország keleti felén is ellentámadásba lendültek. A frontvonal most Azsdabíjában, Bengázitól 160 kilométerre nyugatra húzódik, de a kadhafistáké a légi fölény, ami jelentős stratégiai előnyt jelent a gyengén felfegyverzett felkelőkkel szemben.

  • Simeon Kerr, a Financial Times arabvilágbeli tudósítójának jelentése szerint az Egyesült Arab Emírségek kormánya is pénzosztással igyekszik elejét venni az elégedetlenségnek. Az Emírségek kormánya megígérte, hogy 1,5 milliárd dollárt fordít a fejletlenebb északi emírségek elektromos hálózatának fejlesztésére.

  • Paolo Romani olasz ipari miniszter szerint "fennáll a veszélye, hogy Kadhafi egy elkeseredett, utolsó rohamra készül, hogy kitörjön az ostromgyűrűből". Romani ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy Kadhafi és támogatói lebombázhatják-e az ország olajmezőit. (BBC)

  • Az AP jelentése szerint a nyugati fronton is előretörtek a kormányerők, Gharíjan és Szabrata is újra az ellenőrzésük alá került. Miszratában és Zavíjában viszont a felkelők visszaverték a támadást, ahogy a Tripolitól délre fekvő hegyekben lévő Zintanban is. Gharíjan eleste komoly veszteség a felkelőknek, a hegyi városból teljes Tripolit tűz alatt lehetett volna tartani, visszafoglalása komoly stratégiai nyereség a kadhafistáknak.

  • A BBC helyszíni tudósítója szerint a Kadhafihoz hű erők vadászgépe bombázta a fegyverraktárt Azsdabíjában. A Bengázitól nyugatra fekvő város kulcsfontosságú lehet a nagy fegyverraktára miatt. A BBC tudósítója szerint a várost kedden még csak néhány felkelő védte, most egy száz járműből álló felkelő hadoszlop indult a város védelmére al-Brajkából, ami 65 kilométerre keletre van a várostól. A fegyverraktár bombázása után sűrű fekete füst szállt fel, a felkelők pedig légvédelmi ágyúikkal tüzet nyitottak a vadászgépre.

  • Martin Chulov, a Guardian helyszíni tudósítójának értesülései szerint a Kadhafihoz hű fegyveresek visszafoglalták Brega városát, 250 kilométerre nyugatra Bengázitól. Chulov szerint ez azt jelenti, hogy a kadhafisták legalább kilencven kilométert törtek előre kedd óta.

  • A tunéziai kormány legfrissebb összesítése szerint legalább nyolcvanezer menekült érkezett az országba Líbiából az elmúlt napokban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa, Antonio Guterres szerint a helyzet óráról órára romlik, lassan humanitárius katasztrófává fajul. Szerinte rengeteg menekült tart a határ felé. (BBC)

  • Eddig példa nélküli módon az ENSZ közgyűlése felfüggesztette Líbia tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában. A közgyűlés egyhangú szavazással döntött így. A döntés gyorsaságát és egyhangúságát magyarázza, hogy az Arab Liga és az Afrikai Unió korábban élesen elítélte a líbiai erőszakot és az emberi jogok tömeges megsértését, jelentette a BBC ENSZ-tudósítója.

  • Bolond-e Kadhafi, tette fel a kérdést a George Washington Egyetem elmeszakértőjének az ausztrál ABC News hírtelevízió. "Igen is, meg nem is" - érkezett a válasz. Dr. Jerrold Post szerint Kadhafi borderline személyiségzavarban szenved, azaz képes racionális és irracionális cselekedetekre is.

  • Nic Robertson, a CNN tudósítója úgy tudja, hogy egy benzinszállító szenvedett balesetet. A teherautó felborult egy kereszteződésben. Négy tartálya robbant fel. A szemtanúk korábban négy nagy robbanásról számoltak be.

    A robbanás helyszíne
    A robbanás helyszíne
  • A BBC helyszíni tudósítója szerint hatalmas robbanások sorozata rázta meg Tripolit. Jelentése szerint füstoszlopok látszanak a városban, rengeteg a rendőr és a tűzoltó.

  • Moammer Kadhafi líbiai vezető új minisztereket nevezett ki két olyan helyére, aki átállt a felkelőkhöz - jelentette szerdán az állami televízió. A belügy- és az igazságügy-minisztert pótolta Kadhafi, valamint a főügyészt is, mert ő is lemondott a múlt héten, és a felkelők közé állt - tette hozzá a tévé. (MTI)

  • A magát Tripoli Fellázadt Fiatalságának nevező szervezet szerdán kiadta első közleményét, amelyben arról tájékoztat, hogy a főváros lakói támogatják a Muhammed Abdel Dzsalil volt líbiai igazságügyi miniszter vezetésével Bengázi városában megalakult Átmeneti Nemzeti Tanácsot, és a Kadhafi-rezsim ellen fegyveres felkelésre készülnek, amely az elkövetkező napokban veszi kezdetét. (MTI)

  • Egy szaúdi kórházban ápolják Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnököt, állítja egy állami kézben lévő egyiptomi lap. Az al-Ahbár szerint Mubarak vastagbél- és hasnyálmirigyrákban szenved, és ötnaponta a szaúdi Tabúk város katonai kórházában kap egyórás kemoterápiás kezelést. A lap úgy tudja, hogy Mubarak a katonai kórház magánbetegek részére fenntartott különszárnyában van elhelyezve családtagjaival együtt. Mubarak február 11-én mondott le a mindennapossá vált tömegtüntetések hatására. Kormányzati források szerint a volt elnök elhagyta Kairót, és jelenleg a Vörös-tenger partján található Sarm es-Sejkben tartózkodik. (MTI)

  • A Guardian tudósítója járt egy olyan tripoli kórházban, ahol állítása szerint csak Kadhafi-pártiakat láttak el.

  • "Történetében először az ENSZ közgyűlése felfüggesztette egy Emberi Jogi Tanács-tag tagságát. A líbiai vezetők maguknak keresték a bajt, ez újabb egyértelmű figyelmeztetés Kadhafinak és körének, hogy be kell fejezniük az öldöklést. (Kadhafinak) Mennie kell, és most kell mennie" - írta Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Twitteren.

  • A London School of Economics komoly nyomás alá került, hogy fizesse vissza a Kadhafi fiától, Szaiftól 2009-ben kapott 488 ezer dolláros adományt. A Guardian úgy tudja, hogy az egyetem vezetése egy líbiai diákoknak szóló ösztöndíj felállításáról tanácskozik.

  • Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és a Nemzetközi Migrációs Szövetség szerint negyvenezren várakoznak Líbia és Tunézia határán, ahol humanitárius válság alakult ki. Arra kérik a külföldi kormányokat, hogy segítsenek több tízezer egyiptomi és más harmadik világbeli állampolgár kimentésében. (BBC)

    Káosz a tunéziai határon
  • Kanada 2,4 milliárd dollár értékben fagyasztott be líbiai vagyont. (AP)

  • Az ENSZ közgyűlése felfüggesztette Líbia tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában, amiért a líbiai erők erőszakot alkalmaztak a tüntetők ellen, "durván és folyamatosan megsértették az emberi jogokat". A döntést egyhangúan hozta meg a 192-tagú közgyűlés.

    Az ENSZ-közgyűlés nem zárta ki Líbiát a tanácsból, csak felfüggesztette tagságát. Ezt arab és afrikai országok is támogatták, míg Jorge Valero venezuelai ENSZ-nagykövet fenntartásait hangoztatta, s azt mondta, hogy  ilyen döntéseket csak alapos vizsgálat után kéne hozni.  (BBC, Guardian)

  • Egyiptomi tisztviselők bejelentették, hogy szerdán reggel két amerikai hadihajó, a fedélzetükön több ezer emberrel kel át a Szuezi-csatornán. Ez is része a hétfőn bejelentett amerikai átcsoportosításoknak Líbia körül. (BBC)

  • Az ENSZ közgyűlése hamarosan eldönti, hogy kiteszi-e Líbiát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsából. Ban Kimun ENSZ-főtitkár nyitóbeszédében azt mondta, hogy egyértelműen Kadhafi és támogatói szították az erőszakot. (BBC)