2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nemcsak az ENSZ BT, az Arab Liga is összeül ma délután, hogy megvitassák a líbiai fejleményeket. (BBC)

  • Ezzel a címmel írt 2007-ben doktori értekezést a London School of Economicson Moamer Kadhafi fia, Szaif al-Iszlam Kadafi, aki vasárnap este az állami tévében fenyegette meg a tüntetőket. Az Arabist.net című blog jóvoltából el is lehet olvasni.

  • Az International Coalition Against War Criminals nevű nemzetközi non-profit szervezet adatai szerint már 519 ember halt meg a tüntetések kezdete óta Líbiában. A sérültek száma 3980, és 1500 ember tűnt el. (al-Dzsazíra)

  • Határozottan cáfolta Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője, hogy Tripoliban a magyar nagykövetség tetejéről lőttek volna mesterlövészek a tüntetőkre. Az éjjel twitterposztok jelentek meg arról, hogy zsoldosokat láttak az épület tetején, akik onnan lőttek az emberekre.

    Feltételezett zsoldosok Tripoliban (Fotó: al-Dzsazíra)
    Feltételezett zsoldosok Tripoliban (Fotó: al-Dzsazíra)

    Pataki Eszter beszélt a líbiai képviselettel, és azt mondta, biztosan nem ment be senki az épületbe, és nem lőtt onnan.

  • "Elsősorban kapcsolatokat teremtettünk az egész országban Egyiptomtól Tunéziáig. Folyamatos telefonos kapcsolatban vagyunk azokkal, akik a terepen vannak, hogy folyamatosan tájékoztathassuk a világ közvéleményét, mivel Líbiában nincs ott a nemzetközi sajtó" - nyilatkozta a BBC reggeli rádiós világhíradójának a Sabab Líbia egyik vezetője. Mint mondta, erőforrásaikat most Tripolira koncentrálják, "Bengáziban súlyos harcok voltak, de hála istennek mostanra felszabadult", indokolta a döntést. A Sabab az első, február 17-i tüntetés óta folyamatosan tudósít az eseményekről, híreik többnyire megbízhatónak bizonyultak.

  • Líbiába való beszökése előtti utolsó twitterüzenetében a CNN veterán kairói tudósítója Ben Wedeman arról írt, hogy a határon Kadhafi-ellenes beduinok győzködték az egyiptomi hadsereg parancsnokait arról, hogy engedjék be az országba az orvosi segélyszállítmányokat. Wedeman jelentése szerint a határon órák óta várakoztak az egyiptomi orvosok, hogy beléphessenek Líbiába és segíthessenek a megtorlás áldozatain.

  • Egy arab nyelvész megfigyelése szerint Szaif al-Iszlám, Kadhafi elnök utódjelölt fia vasárnapi tévébeszédében részben líbiai tájszólásban szólt a néphez, amikor brutális erőszakkal fenyegetőzött. Lamín Szúag a Dzsabal al-Lugat blogon publikált elemzése szerint a megbuktatott tunéziai elnök, Zine el-Abedin Ben Ali utolsó tévébeszédében meglepetésre a standard irodalmi arab helyett tunéziai tájszólásban beszélt, így próbált kapcsolatot teremteni népével, sikertelenül. Hoszni Mubarak viszont összes tévébeszédét standard arabul mondta el, talán hogy elkerülje az összehasonlítást az akkor már bukott Ben Alival, de nem jött be a trükk. A Szúag elemzését ismertető Economist megjegyzése szerint Líbiában meg talán egyáltalán nem számít, hogy milyen akcentusban beszél az, aki bombázokat vet be a nép ellen.

  • Marokkóban is folytatódtak a zavargások, bár ott sokkal prózaibb oka van a lázongásnak. Az arabrevolution hírgyűjtőoldal jelentése szerint az éjjel Tangier városában robbantak ki összecsapások, ahol a tüntetők a magas közüzemi díjak miatt tiltakoztak. Az arab világ eddigi forradalmai során a tüntetők jellemzően békések voltak, és elsősorban politikai reformokat, demokratikus átalakulást követeltek. Marokkóban viszont műs jellegű a tiltakozás, itt a külvárosi szegények lázongása éhséglázadás jellegét öltötte, és a tüntetők erőszakosabbak, provokáció nélkül is hajlamosak a zavargásokra. A vasárnapi demokráciapárti tüntetések szervezői el is határolódtak a zavargóktól.

  • "Szerintem le kéne mondania persze, azok után, ami az országban történik" - nyilatkozta Moamer Kadhafiról Ali Aujali, Líbia amerikai nagykövete az AP amerikai hírügynökségnek. "Nincs más megoldás. Le kell mondania, és meg kell adnia az esélyt az embereknek, hogy megteremtsék a saját jövőjüket" - mondta. Átállását azzal indokolta, hogy "hogyan támogathatnék egy kormányt, ami a saját népét gyilkolja? Amit láttam a saját szemeimmel, az teljességgel elfogadhatatlan!". A nagykövet azt mondta, hogy a líbiai kormányból ugyan kilépett, de nagyköveti posztját immár a nép képviselőjeként megtartja.

  • Ben Wedeman beszámolója szerint már a határon szembesült azzal, hogy az ország keleti részén az állami fennhatóság gyakorlatilag megszűnt.

    A határon nem voltak tisztek, nem volt útlevélellenőrzés, csak felfegyverzett líbiai polgárokkal találkozott Wedeman, aki szerint a viszonyok Irakra és Afganisztánra hasonlítanak.

    Beszámolója szerint keleten nyugodt volt a helyzet, mindenhol örömmel fogadták és kérték, minél több emberhez juttassa el a híreket.

    „Látta, hogy Kadhafi helikoptereket és vadászgépeket használt a tüntetők ellen? Ez már népírtás" - mondta egy líbiai férfi a tudósítónak.

  • Ben Wedeman, a CNN veterán kairói tudósítója kihasználta, hogy az egyiptomi hadsereg megnyitotta a Líbiával közös határt, és beszökött a háborús színtérré vált országba, írja Nick Kristof. Az egyiptomi hadsereg hétfő este jelentette be, hogy megnyitja a határokat, részben azért, hogy a Líbiában élő egymillió egyiptomi elmenekülhessen, részben azért, hogy a harcokban megsérültek, illetve a harcok elől menekülők biztonságba kerülhessenek. Ben Wedemannak még nem sikerült bejelentkeznie Líbiából, ahol nem működik az internet és akadozik a telefonszolgáltatás is.

  • A líbiai tüntetéseket szervező ifjúsági mozgalom, a Sabab Líbia twitterüzenetben szólította fel a világ közvéleményét, hogy kedden tartsanak szimpátiatüntetésket. "Líbia szabad lesz, és leromboljuk ennek a zsarnoknak a rezsimét!" - írják.

  • Nick Kristof, a New York Times Manamában tartózkodó publicistájának twitterüzenete szerint kedden óriástüntetést tart a bahreini ellenzék, de attól tartanak, hogy a helyi hatalom rájuk ereszti az huligánokat, hogy erőszakot provokáljon.

  • „Ami Líbiában történik, az értelmetlen, kegyetlen erőszak ártatlan emberek ellen... Isten segítsen rajtuk" - írja a Twitteren Khalid Alkhalifa bahreini külügyminiszter.

  • Rendkívüli ENSZ BT-ülés Líbia ügyében

    Kedden összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a líbiai helyzetet - jelentette be Los Angelesben Ban Kimun főtitkár.

  • Egy korábbi brit külügyminiszter, Lord Owen szerint Kadhafi megzavarodott, a líbiai helyzet pedig közvetlen veszélyt jelent a világbékére. Szerinte Líbia olyan veszélyt jelent, amellyel az ENSZ Biztonsági Tanácsának is foglalkoznia kell. "Kadhafi ezredes és a fiai csak a katonai akcióból értenek" - mondta még a líbiai vezető néhány másodperces beszéde előtt a BBC-nek.

  • "Ennyi volt? Nincs egy teljes beszéd? Erre vártunk ennyit?" - reagál Kadhafi bejelentkezésére a Sabab ifjúsági mozgalom a Twitteren.

  • Állítólag Guineában és Nigériában is hirdetésben kerestek leendő zsoldosokat, akiknek kétezer dollárt (kb. 370 ezer forintot) ígértek naponta, jelentette az al-Dzsazíra. Tüntetők és videók szerint is külföldi zsoldosokat is bevethetett a rezsim a tiltakozók ellen az elmúlt napokban.

  • Az előzetes várakozásokhoz képest Kadhafi összesen húsz másodpercig beszélt, az állami tévében ebből mindössze annyi volt hallható a képen egy autóból esernyővel kiszálló líbiai vezetőtől: "Tripoliban vagyok, nem Venezuelában." A BBC ugyan megszerezte a teljes szöveget, de abból sem derül ki sokkal több. "Elégedett vagyok, mert ma este beszéltem a fiatalokhoz a Zöld téren, de elkezdett esni az eső. Tisztázni akarom nekik is, hogy Tripoliban vagyok, nem Venezuelában. Ne higgyetek a tévécsatornáknak, ezek kutyák. Viszlát."

    A BBC hozzáteszi, hogy Tripoliban valóban rossz volt az idő hétfő este. A beszédben említett fiatalok a hírek szerint a téren gyülekező Kadhafi-pártiak lehettek.

  • Az állami tévé beharangozója szerint Kadhafi az interjúban elutasítja majd a hírekben megjelent "rosszindulatú híreszteléseket". A líbiai vezető már bármelyik pillanatban beszélhet. (Guardian)

  • Líbiában már éjjel kettő van, az állami tévé legutolsó előrejelzésében már interjút harangoz be Kadhafival, a líbiai vezető eszerint nem beszédet mond. Azt nem tudni, hogy előre felvett interjút adnak-e le. (BBC)

  • Kadhafi beszéde helyett balett megy a líbiai állami tévében, továbbra is egy figyelmeztető felirattal, ami szerint mindjárt jön a beszéd. Kadhafi csak egy pillanatra tűnt fel a közvetítés során, egy autóból szállt ki esernyővel. (BBC)

  • A Reuters ismét elsütötte, hogy Kadhafi "hamarosan" beszélni fog az állami tévében. Tripoliban már elmúlt fél kettő. Kíváncsian várjuk.

  • A We Are Khaled Shaid Facebook-oldal szerkesztői végigküzdötték az egyiptomi forradalmat, de attól még ők is megborzonganak, ami Líbiában történik. „Kadhafi olyan gonosz, hogy hozzá képest Mubarak elsős a gyilkosok iskolájában. Népírtás folyik Tripoliban" - írják az oldalon.

  • A civilek lebombázása helyett Máltára menekült pilóták története egyre izgalmasabb, írja a Guardian. A pilóták elmondása szerint már olyan közel voltak, hogy látták a tüntető tömeget Bengáziban, akiket le kellett volna bombázni, amikor úgy döntöttek, megtagadják a parancsot.

  • "Tripoliban a magyar nagykövetség tetejéről lőnek. Megerősítették, 100%. A magyar kormány Kadhafit támogatja" - írja libya_freedom.

  • "Zsoldosok táboroznak a magyar nagykövetség tetején, és onnan lövik az embereket" - írja a Twitteren LibyanThinker. Más forrásból ezt egyelőre nem tudjuk megerősíteni.

  • Amíg várunk az ezredes beszédére, elgondolkodhatunk azon, mi lenne, ha bejelentené a lemondását. De be is vallhatjuk egyből, fogalmunk sincs.

    Az országban gyakorlatilag egyáltalán nincs szervezett ellenzék és nincs egyértelműen kijelölt utód sem. A tegnapi beszéd után pedig nem valószínű, hogy az eddig esélyes Kadhafi-fiak közül kerüljön ki a következő vezető. Esetleg a törzsi vezetők juthatnak komolyabb szerephez, de ennél többet jósolni már sarlatánság lenne. Erről bővebben ebben a cikkben olvashat.

    Nagyjából ugyanerre jutott a Guardian szakírója, Ian Black is.

  • Az al-Dzsazíra szerint a líbiai külügyminiszter-helyettes azt mondta, nem történt mészárlás az országban, ez csak a külföldi tévék propagandája.

  • Hillary Clinton felszólította a líbiai vezetést, hogy tartsák tiszteletben az emberek szólás-, és gyülekezési szabadságát. A külügyminiszter elítélte az "elfogadhatatlan vérengzést".