Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miközben az országban folytatódnak az elnök távozását követelő tüntetések, az ellenzék bemutatta a demokratikus átvezethez vezető útitervét Ali Abdulah Szalehnek, jelentette a Reuters. Az ellenzék alkotmánymódosítást, a választási törvények újraírását javasolta, valamint követelte, hogy Szaleh távolítsa el rokonait a hadsereg és a biztonsági erők vezetéséből.

  • A guardianos Martin Chulov a harcok központjából Bregából jelentkezett be. Jelentése szerint komoly harcok zajlanak, nehézfegyvereket is bevetnek, a kormányhoz hű légierő az imént a felkelők állásait bombázta. A légierő a nap folyamán többször is megprobálta lerombolni a Bregától 90 kilométerre keletre lévő Aszdabíja határában álló nagy fegyverraktárat, de egyszer sem sikerült eltaláni az épületet.

  • A nap folyamán negyedszer is gazdát cserélt a Bengázitól 250 kilométerre nyugatra lévő Brega városa. A Sabab ifjúsági mozgalom jelentése szerint a város megint a felkelőké.

  • Az al-Arabíja jelentése szerint a Bengáziban átmeneti kormányt felállító volt belügyminiszter felszólította a belügyi kommandókat, hogy álljanak a felkelők oldalára.

  • Beszéde második felében Kadhafi gyakorlatilag szóról szóra elismételte az első felében elmondottakat, az al-Jazeera meg is szakította közvetítését. Az al-Arabíja viszont folytatta, így megtudhattuk, hogy Kadhafi hajlandó leülni egy vitára "az al-Kaida bármelyik emírjével". Ezután viszont az al-Arabíja közvetítése is megszakadt, de nem szerkesztői döntésre, hanem külső okokból.

    000 Nic549226
  • Kadhafi, aki az imént még meg akarta védeni a Nyugattól a líbiai olajvagyont, most a békés tüntetések cáfolataként azt hozza fel, hogy a nyugati olajvállalatok munkatársai menekülnek az országból. "Miért menekítik ki a diplomatáikat, ha békések a tüntetések? Olaszországban nemrég 30 városban tüntettek a kormány ellen, mégsem hagyta el egy nagykövet sem az országot" - mondja.

  • Kadhafi most azt követeli, hogy az ENSZ vizsgálja ki a történteket. Ezután azt fejtegeti, hogy a felkelés - aminek kirobbantásával az imént még az al-Kaidát vádolta - az amerikaiak trükkje, akik kolonializálni akarják Líbiát, és el akarják venni az olajat. Ezután megint azt állítja, hogy minden tüntetés mellette és forradalma mellett volt. "Utolsó vérünkig harcolni fogunk, északtól délig!" - adrta ki a jelszót.

  • Kadhafi az al-Kaida utáni kedvenc érvét is bevetette. "A fegyveres emberek minden nap támadták a fegyvertelen embereket al-Bajdában és Bengáziban. Kiszabadították és felfegyverezték a foglyokat" - mondta. A foglyok mind "gyilkosok és drogkereskedők", hiszen "Líbiában nincsenek is politikai foglyok, hiszen Líbiában a politika is a népé, nincs harc a hatalomért".

  • Bár az imént még azt fejtegette, hogy nem is voltak tüntetések, hiszen nincs is felkelés, csak az al-Kaida öli a népet, az al-Kaida pedig nem szervez tüntetéseket, tehát nincsenek tüntetések, Kadhafi most arról beszél, hogy voltak tüntetések, de nem ellene, hanem azok ellen, akik gyilkolták őket. A világot azonban félretájékoztatta a média, ami nem is volt ott. "A líbiaiak nem szeretik a külföldi újságírókat, mert mindig felszínesek a Líbiáról szóló hírek" - mondta, majd magának ellentmondva hozzátette, hogy "ha azt írják, hogy ezer halott, azt elhiszik".

  • "Egy volt guantanámói fogoly vette át a vezetésüket, és kivégzésekbe kezdett. Lefejezte az embereket, mint Zarkavi" - mondta Kadhafi, aki szerint nem igazak a külföldön szolgáló líbiai diplomaták lemondásáról szóló hírek. Ahogy a tüntetésekről szóló hírek is hamisak szerinte, hiszen "az al-Kaida nem kezd tüntetéseket. Hallottak már olyanról, hogy az al-Kaida tüntetett volna? Nem is voltak tüntetések!" - mondta.

  • Kadhafi értelmezésében a tüntetések első napjaiban is a terroristák mészárolták le a tüntetőket. "Ezek a hadosztályok, hadsereg gyanánt, Bengáziban gyakorlatoztak, hogy megvédhessék a líbiai népet. Az alvó sejtek megtámadták a hadosztályokat. Keresztűz kezdődött, 150-en vagy 200-an meghaltak, ők azt mondják ezrek. A katonákat a táborban ölték meg. Azt mondtam állj, ne lőjetek vissza. Kifosztották a fegyverraktárat és elfoglalták al-Bajdát" - ismertette saját olvasatát a felkelés kezdetéről. Ezután szerinte a felkelők rádiót indítottak, majd útra keltek, "hogy embereket öljenek. Tízezrek menekültek el".

  • "Azt akarják, hogy lemondjak egy posztról, amit nem is töltök be. Kétségbe vonják a líbiai nép eredményeit. Azt se tudják, mi a külünbség Libéria, Líbia és Libanon között." - jelentette ki Kadhafi a külföldi sajtóról. A nyugati országok szerinte "nem akarják azt a békét és szeretetet, amiben élünk". Ezután megint azzal vádolta a felkelkőket, hogy valójában az al-Kaida terroristái. "Az amerikai hírszerzés is ismeri őket. Átadták nekünk, mi pedig szabadon eresztettük őket, mert bocsánatot kértek, de most árulókká lettek megint" - mondta.

    000 Nic549353
  • Nem igazán követhető Kadhafi logikája: "Azt mondták, hogy az unió az 1500 ügyvéd kisebbségét képviseli, de jogukban áll szövetséget alapítani. A képemet tartották a kezükben, és azt mondták, hogy meghalnának értem. Nincs semmi pozícióm, nem vagyok elnök, de engem akartak. Azt mondták, az imperialista média kioécézett. Hogy Líbiának nincs alkotmánya, csak Kadhafija" - mondta, mire a közönség skandálni kezdett. Kadhafi ezután arról beszélt, hogy meglepte, mennyi tüntetés volt mellette az egész országban.

  • A líbia vezető most arról beszél, hogy február 15-én "ügyvédek jöttek hozzám, azt mondták, panaszkodni jöttek, mert én vagyok a vezetőjük. Mohammed, hogy is hívták azt a dolgot, ha? Valami Ügyvédi Unió Bizottságának hívták, mi köze van ennek mihez?" - magyarázza Kadhafi.

  • "Nincs hatalmam. Felszabadítottam a népet és átadtam a hatalmat. A líbiaiak szabadok, úgy uralkodnak magukon, ahogy akarnak."

  • "Ezekben a napokban sokszor hangzik el a nevem a sajtóban. Én kezdtem a forradalmat 1969-ben, de átadtam a hatalmat a népnek, és azóta a sátramban pihenek" - fordítja élőben Kadhafi beszédét Szultan al-Kaszemi, az egyiptomi Nation publicistája.

  • Kadhafi azt bizonygatja beszédében, hogy egyáltalán nincs semmi hatalma. Arra hivatkozik, hogy az államforma a Dzsámáhiríja a tömegek uralma, az országban "nincs király, elnök vagy vezér, csak a népuralom, törvény csak a nép egyetértésével születhet. Az országot a népi bizotságok uralják, ezt nem érti a világ".

  • Megkezdte beszédét Moamer el-Kadhafi líbiai vezető. Szultan al-Kaszemi fordításában eddig azt mondta, hogy "én és az elvtársaim feladtuk hatalmunkat, felszabadítottuk Líbiát és 1977-ben minden hatalmat átadtuk a népnek. Ez nem egy család vezette ország".

  • A Sabab ifjúsági mozgalom jelentése szerint Brega újra a kormányerők kezén van. A Bengázitól 250 kilométerre nyugatra lévő város az aktuális frontvonal, reggelre a kormányerők kezére került, délelőtt a felkelők visszafoglalták, de az állami tévé jelentése szerint a reptér mellett már a kikötő is a Kadhafihoz hű erőké.

  • A líbiai állami tévé élő bejelentkezésében Moamer el-Kadhafi integet támogatóinak. Kadhafi egy épület belső terében áll - illetve már ül -, beszédre készül, de még nem szólalt meg. "Allah, Moamer és Líbia! Legyél büszke, nagyság, Ő a tömegek, a szabadok hőse" - kiabálja egy ember.

    000 Nic549381
  • A Dow Jones, az AFP és a szaúdi al-Akhbar napilap egybehangzó jelentése szerint Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnököt a szaúd-arábiai Tabuk városában ápolják. A jelentések szerint családja is vele van. (Szultan al-Kaszemi)

  • Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is beállt azok sorába, akik a katonai beavatkozás ellen szólaltak fel. "Tudniuk kell, hogy ha inváziót indítanak, Észak-Afrika és a Közel-Kelet népei felkellnek és megássák katoánik sírját" - üzente a nyugati országoknak. (BBC)

  • Az Egyesült Államok nem zárta ki a repüléstilalmi zóna ötletét, de James Mattis, az amerikai haderő Középső Parancsnokságának vezetője szerint ehhez előbb meg kéne semmisíteni a líbiai radarokat és a légvédelmi rakétaütegeket. "Nem egyszerűen arról van szó, hogy odamegyünk, és azt mondjuk, mostantól nem repültök" - mondta a BBC-nek.

  • A NATO több országa elkezdte a tervek előkészítését arra az esetre, ha a nemzetközi közösség mégis repüléstilalmi zóna bevezetéséről döntene, értesült az AP brüsszeli NATO-forrásokból. A NATO korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazásához kötött bármilyen katonai beavatkozást. A BBC értékelése szerint kevés esély van rá, hogy a BT ilyen határozatot hozzon, hiszen a vétóval bíró Oroszország egyszer már elutasította a javaslatot.

  • Megszületett az Arab Liga határozata Líbiáról. Az arab országok külügyminiszterei az erőszak beszüntetéséről szóló "bátor" döntésre biztatják Moamer el-Kadhafit, valamint a nép "legitim jogainak" tiszteletben tartására. Határozatuk szerint a líbiai válság arab belügy, nem igényel "külföldi beavatkozást". A határozat elfogadása után egy perces néma felállással adóztak az áldozatok emléke előtt. (BBC)

  • A líbiai állami tévé másik riportja szerint Hugo Chávez venezuelai elnök telefonon biztosította Kadhafi ezredest - a tévé megfogalmazásában "vezér testvérét" - a venezuelai és a latin-amerikai nép szolidaritásáról. "Chávez elnök azt mondta vezér testvérének, hogy Latin-Amerika népei mellette állnak és áldozatokra is készek szolidaritásuk bizonyítására" - hangzott el a riportban. (BBC)

  • A nem az igazmondásáról híres líbiai állami tévé jelentése szerint Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök biztosította Szaif al-Iszlám Kadhafit, hogy a NATO bármilyen líbiai beavatkozását illegitimnek fogja tekinteni és megpróbálja megakadályozni. (BBC)

  • A Reuters jelentése szerint az Arab Liga szerdai találkozóján elfogadandó határozatban el fogják utasítani a külföldi katonai beavatkozás lehetőségét Líbiában. Ahmed Ben Heli, a liga főtitkárhelyettese szerint legalábbis ilyen értelmű határozattervezetet terjesztettek be kedden az állandó képviseletek vezetői. (Guardian)

    Az Arab Liga ülésén
    Az Arab Liga ülésén
  • Az al-Jazeera jelentése szerint a felkelők lelőttek egy Kadhafihoz hű, a várost támadó vadászgépet.

  • A New York Times óriásgalériába szerkesztette fotóriporterei líbiai képriportjait, a 114 képet itt lehet megnézni.

    A New York Times képei
    A New York Times képei