Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miközben érkeznek a beszámolók a Bengázit megrázó robbanásokról, a kormány szóvivője a BBC szerint kijelentette, egyáltalán nem támadják a várost.

    A hajnali bombázás után Bengáziban (forrás: livestream.com/libya17feb)
    A hajnali bombázás után Bengáziban (forrás: livestream.com/libya17feb)
  • Egyiptomban szombat reggel megkezdődött a népszavazás az alkotmány reformjáról, amely lehetővé teszi a szabad választásokat. A referendum a demokráciába való átmenet első komoly tesztje Hoszni Mubarak elnök rendszerének február 11-i bukása óta. Negyvenötmillió egyiptomi jogosult szavazni, több mint 54 ezer szavazóhelyiségben adhatják le voksukat.

    Ha a szavazók jóváhagyják a módosításokat, szeptember végén parlamenti választásokat tartanak. Ha a "nem" szavazatok győznek, akkor az országot irányító katonai tanács kiad egy alkotmányos rendeletet, amely a parlamenti- és elnökválasztásig átmeneti alaptörvényként funkcionál. Ebben az esetben a választásokat decemberben és 2012 elején tartják meg, viszont cserébe egy új alaptörvényt kapnak az egyiptomiak.

    A leglényegesebb változtatások, hogy nyolc évben - két négyéves időszakban - maximálják az elnök hivatali idejét, és kimondják, hogy szükségállapot csak a parlament jóváhagyásával hirdethető ki. A szavazóhelyiségek este 6 órakor zárnak. (MTI)

  • Durvul a helyzet Bengáziban, az al-Dzsazíra jelentése szerint egy szállodát is lőnek a kormányerők, ahol éppen a tudósítók tartózkodnak.

  • A BBC tudósítója szerint lelőttek egy vadászgépet Bengázi felett.

  • Az al-Dzsazíra szerint a kormányerők már Bengázi külvárosánál járnak.

  • „Ez gyarmatosítás, ennek nincs semmi jogalapja. Mindennek súlyos következményei lesznek a Földközi-tenger térségére és Európára" - mondta Kadhafi a nemzetközi beavatkozással kapcsolatban az al-Dzsazírának. Ezzel lényegében megismételte csütörtöki fenyegetéseit.

    Haled Hajim líbiai külügyminiszter-helyettes szombatra virradó éjszaka azt állította, a felkelők megsértették a tűzszünetet és al-Magrun térségében (Bengázitól mintegy 80 kilométerre) rátámadtak a kormánycsapatokra. Azt állította, a hadsereg nem kezd semmilyen akciót ellenük, mert nem akarják megsérteni a tűzszünetet.

  • Szombat reggel robbanások rázták meg Bengázit, mondta egy szemtanú a Reutersnek. A szemtanú szerint egy vadászgép hangját is lehetett hallani. Kadhafi erői egyre közelednek a városhoz.

  • Franciaország már órákkal a szombat délután Párizsban rendezett megbeszélés után elképzelhetőnek tartja a líbiai célpontok elleni légicsapásokat, számolt be erről a France24. A BBC-nek egy francia diplomata is hasonlóról beszélt.

    Szombaton az Európai Unió több tagországa, az Arab Liga, az Afrikai Unió tart közös megbeszélését Párizsban, amelyen Ban Kimun ENSZ-főtitkár is résztvesz. A BBC elemzői már korábban úgy vélték, a megbeszélés előtt várhatóan nem kezdődik meg a katonai akció. A szombat délutáni-esti időpont azért is reálisnak tűnik, mert ugyan már péntek délután elindult Líbiához a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó, de legalább 24 órába telik, amíg megérkezik.

  • A The Envoy szerzője, Laura Rozen az amerikai kongresszus egyik tagjára hivatkozva azt írja, hogy Obama a pénteki beszéde előtt ismertette a helyzetet a kongresszusi vezetőknek, és állítólag azt mondta, sem szárazföldi csapatokat, sem repülőket nem engedélyezett az akcióhoz. A névtelen forrás szerint hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok diplomáciai szempontból támogatja a légtérzárat, de nem feltétlenül venne részt annak felállításában.

    Egyelőre nem tudni, hogy ez mennyire fedi a valóságot, a beszédben csak a szárazföldi beavatkozást zárta ki, és jelezte, hogy az Egyesült Államok egy nemzetközi koalíció tagjaként lép majd.

  • A jemeni hatóságok őrizetbe vették, és kiutasították az al-Dzsazíra egyik riporterét, és egy másikra is hasonló sors várhat, írja Szultan al-Kaszemi a Twitteren. A tévének ennek ellenére van egy kamerája Taizban az egyik téren, amely még mindig mutatja a tüntetéseket.

  • Rasz Lanuf ellen légicsapásokat hajtanak végre, írja Dima Khatib a Twitteren. Más források ezt egyelőre nem erősítették meg, a várost a legutóbbi hírek szerint már napok óta Kadhafi erői ellenőrzik.

  • Az Adzsdabíjából elmenekült emberek közül többen is azt állítják, hogy Kadhafi erői sok embert, köztük nőket és gyerekeket is megöltek a városban pénteken, íjra a Sabab ifjúsági mozgalom meg nem erősített forrásokra hivatkozva.

  • A miszratai ellenzék egyik szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy reggel komoly tüzérségi támadás mellett hatoltak be Kadhafi erői a nyugat-líbiai városba, ahol komoly károkat okoztak. A harcok egészen a tűzszünet bejelentéséig folytatódtak, akkor azonban a csapatok visszavonultak a város közvetlen közelébe. Ugyanakkor onnan most megint lőnek, mondta.

  • A Reutersnek nyilatkozó egyik orvos szerint legalább 38 ember meghalt pénteken a Kadhafihoz hű erők támadásaiban.

  • A Reuters egy amerikai nemzetbiztonsági tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy Kadhafi erői továbbra is Bengázi felé mozognak.

  • Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy Kadhafi erői megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát azzal, hogy továbbra is Bengázi felé közelednek. Ha továbbra is így tesznek, akkor gyors és biztos következményekkel, köztük katonai akcióval néznek szembe, mondta. (BBC)

  • Milyen hamar kapcsolódhatnak be az amerikai erők a Líbia feletti légtérzár bevezetésébe? - teszi fel a kérdést a Guardian. Norton Schwartz, az amerikai légierő egyik parancsnoka szerint túlzottan optimista elképzelések voltak, hogy néhány nap alatt felállhat a repüléstilalmi övezet, szerinte ehhez inkább egy hétre lesz szükség.

    Ez azért is érdekes, mert Barack Obama amerikai elnök péntek este ötnapos dél-amerikai körútra indul, és csak szerdán ér vissza Washingtonba. Az pedig a Guardian szerint valószínűtlen, hogy Obama külföldről fogja kiadni a parancsot egy amerikai katonai akcióhoz.

  • A jemeni erőszak miatt szétszakadozott pénteken Száleh elnök kormánypártja, miután közel 40 embert öltek meg a kormányerők. Tiltakozásul lemondott, és a pártból is kilépett a turisztikai miniszter, hasonlóan tett a párt külügyi bizottságának elnöke és a korábbi oroszországi nagykövet is. A párt központi bizottságának egyik tagja, Dzsalal Fakira is kilépett, ahogy ötven tanár is elhagyta a mozgalmat. (Guardian)

  • "Miközben visszamentünk a hotelbe több autót is láttunk, amelyekből fegyveresek szálltak ki az utcasarkokra, többen rakétameghajtású gránátokkal és AK-47-esekkel voltak felfegyverkezve. A milíciákat kivezényelték a külső városrészek védelmére. Nagyon feszült a hangulat" - számolt be Bengáziból Rob Crilly, a Daily Telegraph tudósítója.

  • A rádióban bemondott felhívásban szólították utcára a fegyvereseket Bengáziban, hogy védjék meg a városba vezető nyugati utakat. (BBC)

  • A líbiai külügyminiszter állítása szerint nem szállnak fel a líbiai légierő gépei, hogy betartsák az ENSZ-határozatban szereplő légtérzárat. Azt is állította, hogy a tűzszünet bejelentése óta semmilyen formában nem bombáztak Líbiában. (al-Dzsazíra)

  • Nem haltak meg civilek a kormányerők katonai akcióiban, jelentette ki a külügyminiszter-helyettes. Szerinte a halottak mind a hadsereg vagy a biztonsági erők, esetleg fegyveres milíciák tagjai voltak. Egyben azzal vádolta a felkelőket, hogy emberiesség elleni bűnöket követtek el. Éppen ezért egy nemzetközi vizsgálatot sürgetett ennek tisztázására. (BBC)

  • A kormányerők jelenleg Bengázin kívül vannak, és nem is áll szándékukban behatolni a városba, állította Khaled Kaim, líbiai külügyminiszter-helyettes. Szerinte a kormányerők jelenléte Bengázi közelében nem sérti meg a tűzszünetet, hiszen nem támadják meg a várost, csak a környékről figyelik az eseményeket. Több forrás szerint is Bengázitól 50 kilométerre összecsapások robbantak ki a Kadhafihoz hű erők és a felkelők között. (BBC)

  • A líbiai kormányzat egyik szóvivője sajtótájékoztatón most is arról beszélt, hogy a tűzszünet hihető, valós és érvényes. Mint mondta, a kormány megfigyelőket kért Máltától, Kínától, Törökországtól és Németországtól. (BBC)

  • Hisam Ben Galbon, Londonban élő líbiai aktivista úgy tudja, hogy elvágták a telefonvonalakat és az internethozzáférést Bengáziban, ezért nagyon nehéz pontosan tudni, hogy mi történik. Szerinte Kadhafi ellen nem használnak a szóbeli fenyegetések, csak az erőszakból ért. (BBC)

  • "Kadhafi erői Kaminit bombázzák, egyre közelebb kerülnek Bengázihoz. A tűzszünet bejelentése csak időhúzás volt. Hol van az ENSZ?" - írják a Twitteren.

  • Ahmet Davutoglu török külügyminiszter azt mondta, hogy országa vizsgálja a líbiai rezsim kérését, miszerint megfigyelőként tartassák be a Tripoli által bejelentett tűzszünetet. (al-Dzsazíra)

  • Muhamed al-Muntaszir, a miszratai átmeneti nemzeti tanács tagja azt állította a BBC-nek, hogy péntek reggel komoly harcok folytak a város megszerzéséért, de az most is az ellenzék kezén van, Kadhafi erői pedig komoly veszteségeket szenvedtek. A Sabab ifjúsági mozgalom úgy tudja, hogy a felkelők több tankot is zsákmányoltak. Néhány perce arról érkeztek meg nem erősített hírek, hogy Kadhafi erői újabb ostromot kezdtek a város ellen.