Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kaddhafi a rádión és televízión keresztül szólt a bengázi felkelőkhöz, a város felszabadítását ígérte. "Minden házat átkutatunk, akinél fegyvert találunk az az ellenségünk. Akik lerakják a fegyvert azoknak megbocsájtunk," - mondta a beszédében. Bengáziban több ezres tömeg az utcán hallgatta Kadhafit, aki azt ígérte, hogy holnapra megtisztítják a várost a lázadóktól.

  • A Jana hírügynökség jelentése szerint Líbia figyelmeztetett, külföldi katonai beavatkozás esetén a Földközi-tenger térségében a légi- és tengeri célpontokra fog lőni.

  • Mark Lyall Grant, Nagy Britannia ENSZ-nagykövete bejelentette, hogy a Biztonsági Tanács hamarosan szavazni fog, hogy milyen módon avatkozzanak be a líbiai eseményekbe. Hillary Clinton azt is kijelentette, hogy megvizsgálják, hány tagország venne részt az akcióban, és hogy a repüléstilalmi övezet elrendelésén kívül még milyen lehetőségeik vannak.

  • Kadhafi hadserege csütörtökön megkezdte a Bengázi elleni offenzíva előkészítését. A nap folyamán három oldalról is körbevette Azsdabíját, az utolsó felkelő erősséget Bengázitól nyugatra, majd először a harcok során összehangolt légitámadásokat indított Bengázi ellen - elsősorban a repteret támadták, válaszul arra, hogy immár a felkelők is bevetnek vadászgépeket és helikoptereket. Ugyanakkor a felkelők is erősödtek, immár nem csak felfegyverzett fiatalok, hanem a reguláris haderő átállt egységei is a fronton vannak, ráadásul már tankokat is bevetettek. Magyar - és líbiai - idő szerint éjszaka az ENSZ Biztonsági Tanácsa is ülésezik, ahol akár repülési tilalmi övezet bevezetéséről is dönthetnek. Az Egyesült Államok pedig immár a rezsim hadereje elleni közvetlen légicsapásokra is felhatalmazást vár.

  • A Reuters értesülései szerint az Egyesült Államok kormányában egyre nagyobb az aggodalom, hogy Kadhafi - aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta közeledni próbált a Nyugathoz - az események hatására ismét a terrorizmus támogatójává vállhat. Kadhafi a felkelés elején még azzal vádolta a felkelőket, hogy nem is líbiaiak, hanem az al-Kaida terroristái.

  • Az AFP értesülései szerint Kadhafiék vasárnap kezdődő tűzszünetre tettek ajánlatot a felkelőknek. A jelentés szerint a tűzszünet alatt Kadhafiék azt értik, hogy a felkelők leteszik a fegyvert, cserébe "engedékenyen" bánnak velük.

  • Az Al-Arabíja arab hírtelevízió értesülései szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülő határozati javaslatban a líbiai civil lakosság védelmére szólítanak, de elutasítják a külföldi megszállás lehetőségét.

  • A felkelők kormánya azt indítványozta, hogy taktikai okokból tiltsák be a tudósításokat a frontról, írja twitterén a Nemzeti Front Líbia Megváltásáért emigráns ellenzéki csoport.

  • Keletre, Tobruk városába vonja vissza munkatársait Bengáziból a Nemzetközi Vöröskereszt. "20 nap után, komoly aggályokkal hagyjuk el Azsdabíját és Bengázit. Tartunk attól, ami a civilekkel, a betegekkel, a sérültekkel, a fogságba esettekkel és a többiekkel történhet. Mindkét oldallal tartjuk a kapcsolatot és amint a biztonsági helyzet lehetővé teszi, vissza fogunk térni Bengáziba és az ország nyugati részébe is" - nyilatkozta Simon Brooks, a líbiai misszió vezetője. (Guardian)

  • "Az idő a lényeg, és gyorsan fogy, de még nem késő [beavatkozni]. Sok múlik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatán" - nyilatkozta Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a Reutersnek. Szerinte ha a "meggyengült rezsim folytatja a saját népe elleni támadásokat", a nemzetközi közösség és az ENSZ "egységesen a líbiai nép mögé állhat". (Guardian)

  • A kormányhadsereg légiereje a bengázi repteret bombázta, válaszul arra, hogy Azsdabíjánál a harok során először a felkelők is helikoptereket és vadászgépeket vetettek be az előretörő kormánycsapatok ellen. A líbiai állami tévé eközben azt állítja, hogy a hadsereg már Bengázinál van, de ezt a felkelők cáfolták. (Guardian)

  • Az alábbi videót a Russia Today angol nyelvű orosz hírtelevízió
    amerikai adása tette közzé március 16-án. A felvétel állítólag Karana
    falunál készült Bahreinben.

  • A Sabab ifjúsági mozgalom jelentése szerint két líbiai törzs, a Varfala és a Tarhuna tagjai nagy Kadhafi ellenes tüntetést kezdtek Bengáziban, válaszul arra, hogy az állami tévé Kadhafi-pártinak nevezte őket. A Varfala a legnagyobb líbiai törzs.

  • Az al-Manara jelentése szerint alacsonyan vannak a felhők Bengázi felett, ezért a támadó vadászgépeknek is alacsonyan kell berepülniük a város fölé. A Sabab ifjúsági mozgalom jelentése szerint ezért is sikerülhetett két támadógépet lelőni.

  • A Sabab ifjúsági mozgalom helyi forrásokból származó értesülései szerint vadászgépek jelentek meg Bengázi felett. Légvédelmi tűz és bombák robbanása hallatszik. A hírek szerint két vadászgépet is lelőttek a felkelők, más források szerint két vadászgép dezertált.

  • A Guardian jelentése szerint közel egy hónapig tartó visszafogottság után az amerikai politika éles fordulatot vett, azt javasolták az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy az ne csak a repülési tilalomra, hanem Kadhafi hadserege elleni légicsapásokra is adjon felhatalmazást, hogy megállíthassák előretörésüket. Az amerikaiak attól tartanak, hogy a felkelés leverése után megtorló akciókba kezdene a rezsim.

  • A Reuters jelentése szerint a bahreini hadsereg enyhített a kijárási tilalmon a főváros, Manama egyes kerületeiben. Az üzleti negyedtől a Isa Bin Szalman al-Kalifa sejk hídig tartó területen este nyolctól hajnali négyig tart csak a kijárási tilalom csütörtöktől.

  • A Sabab ifjúsági mozgalom egészségügyi forrásokra hivatkozó jelentése szerint Miszratánál nyolcvan kormánykatona vesztette életét az éjszakai harcokban. Kadhafi erői ostrommal próbálják bevenni Líbia harmadik legnagyobb városát, amit a felkelők annak ellenére hetek óta tartanak, hogy több száz kilométerrel a frontvonal mögött van.

    000 Nic554934
  • Meg nem erősített hírek szerint a felkelők lelőtték Kadhafi légierejének egyik vadászgépét Bengázitól délre, jelentette a Sabab ifjúsági mozgalom.

  • A Guardian jelentése szerint a líbiai kormány azt állítja, elfoglalták Miszratát, de ezt ellenzéki források tagadják. Miszrata Líbia harmadik legnagyobb városa, a felkelés elején az ellenzék kezére került. A város védőinek helyzetét nehezíti, hogy több száz kilométerrel a frontvonal mögött vannak, esélyük sincs rá, hogy utánpótlást kapjanak. A rezsim hadserege ennek ellenére eddig sikertelenül ostromolta a várost, bár többször a központig is előretört.

  • A bahreini rendfenntartók és a környező arab országok intervenciós csapatainak egyre keményebb fellépése ellenére csütörtökön újabb tüntetések kezdődtek Bahreinban, írja a Guardian. A BahrainRights emberi jogi mozgalom twittere szerint Szanabisznál a biztonsági alakulatok támadják a tüntetőket.

  • Az AP jelentése szerint Kadhafi hadserege csaknem bezárta az ostromgyűrűt Azsdabíja körül, a városból már csak kelet, Bengázi felé van szabad út. A városnál az éjjel a felkelők tankok és helikopterek támogatásával visszaverték a kormányerők támadását, ám azok válaszul intenzív bombázásba és ostromba kezdtek.

  • Tiltakozásul a bahreini síiták elleni erőszakos fellépés és az öbölmenti szunnita arab országok katonai beavatkozása ellen Irán visszahívta bahreini nagykövetét. A Guardian tudósítása szerint a lépés elég képmutató, hiszen Iránban is éles lőszerrel szokták szétkergetni a tiltakozókat.

  • A felkelők éjszakai harci sikereire reagálva a rezsim hadserege intenzív ostromba kezdett Azsdabíjánál, jelentette az AP helyi forrásokra hivatkozva. Egy azsdabíjai lakos beszámolója szerint Kadhafi légiereje órákon át bombázta a várost.

  • Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint aggasztó, ami Bahreinban történik. "A tüntetők és az orvosi személyzet Önkényes letartóztatásáról, bántalmazásáról, megöléséről érkeznek hírek, valamint arról, hogy a rendfenntartók megszállták a kórházakat. Ez felháborító és törvénytelen" - nyilatkozta ENSZ-alkalmazotthoz mérten szokatlanul kemény hangot megütve. (Guardian)

  • Legalább háromezer síita tüntetett az iraki Kerbalában az öbölmenti szunnita országok bahreini beavatkozása ellen, jelentette az AP. Irak, bár arab ország, a síiták vannak többségben és Szaddám Huszein bukása óta hatalmon is. Kerbala a síita iszlám egyik legszentebb városa, itt vesztette életét az irányzat megalapítójának tartott Ali imám, Mohamed próféta unokája.

  • A Nemzeti Front Líbia Megváltásáért nevű emigráns ellenzéki csoport jelentése szerint újabb vadászgép dezertált Kadhafi légierejétől és állt át a felkelőkhöz. A gép a Benina reptéren szállt le. A felkelők vadászgépei kedden támadást intéztek Szirte repülőtere ellen, és meg nem erősített, de az elmúlt egy hónapban megbízhatónak bizonyult ellenzéki forrásokból származó hírek szerint a Szirte elleni légitámadásban résztvevő egyik vadászgép pilótája kamikazeként belerepült Kadhafi tripoli palotájába.

  • Az AP jelentése szerint folytatódtak a tüntetések Jemenben is, amit mindig háttérbe szorítanak az egyéb történések. A jelentés szerint Szanaában, a fővárosban kormánypártiak támadtak az ellenzéki tüntetőkre, az összecsapásban legalább nyolcan megsérültek, ketten golyótól. Az AP-nek nyilatkozó ellenzékiek "lefizetett huligánoknak" nevezték a rájuk támadó kormánypártiakat.