Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Nemzetközi Vöröskereszt felszólított minden oldalt, hogy engedjék az egészségügyi dolgozókat a sérültekhez. (Reuters)

  • Richard Colebourn, a BBC tripoli tudósítója szerint a külföldi újságírók megtekinthették Kadhafi katonai bázisát, a Bab al-Azizia előtt néhány ezer kadhafista tüntetőt láttak. Azt mondták, hogy készek meghalni, ha légicsapásokat intéznek a létesítmény ellen. A felkelők korábban is azt feltételezték, hogy Kadhafi élő pajzsként használhat majd civileket.

    000 Nic556365
  • Az al-Dzsazíra információi szerint a francia vadászgépek Kadhafi erőinek négy tankját is támadták Bengázitól délnyugatra. Az al-Dzsazíra szerint mind a négy tank megsemmisült. Hivatalos francia bejelentés még nem volt, korábban azt megerősítették, hogy egy katonai járművet kilőttek repülőik.

  • A Le Monde információi szerint a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó jelenleg Toulonnál van, ahonnan vasárnap indul Líbiához, és legkésőbb hétfőre elfoglalja pozícióját.

  • Spanyol F-18-asok is készen állnak, hogy biztosítsák az ENSZ-határozat betartatását, jelentették be. A spanyol gépek feltehetően az olasz légibázisokról szállhatnak majd fel. (al-Dzsazíra)

  • Laurent Teisseire, a francia védelmi minisztérium szóvivője azt is elmondta, hogy közel húsz vadászgép vesz részt a Kadhafi előrenyomulását megakadályozó akcióban, nagyjából 100-150 kilométeres körzetben Bengázi körül. A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó a korábbi hírekkel ellentétben csak vasárnap indul Líbiához. A hadműveletek főparancsnokságát azonban még nem állították fel. (BBC)

    Laurent Teisseire
    Laurent Teisseire
  • A Wall Street Journal pénteki cikkének ellentmondva az egyiptomi külügyminisztérium tagadta, hogy fegyverszállítmányokat küldött volna a líbiai felkelőknek, írja Szultan al-Kaszemi, az egyiptomi Nation publicistája.

  • A líbiai vezető a légi intervenció hírére azzal fenyegetőzött, hogy megbénítja a Földközi-tenger közlekedését, és minden légi és vízi járműre lövetni fog. Erre az esélye erősen teoretikus. A nyugati vadászgépek megérkezésével a harci gépei eleve kiesnek a játékból, légvédelmi rakétái nem veszélyeztetik a Líbián kívüli közlekedést.

    A líbiai haditengerészet még a légierőnél is nyomorultabb állapotban van. A fenyegetés beváltására leginkább alkalmas tengeralattjárók közül egy sem üzemképes már, a hatból megmaradt kettőt legutóbb felszíni járőrözésre használták, tehát le sem tudnak merülni. Ezek amúgy is antik, Foxtrot osztályú szovjet hajók, az 50-es évek techológiájával.

    A talán még bevethető egységek közül a legnagyobb egy szintén szovjet, Koni osztályú fregatt. Van még két Nanucska korvett, és körülbelül fél tucat kis gyorsnaszád. Ezek a maguk idejében potens platformok voltak, mivel a rakéták elterjedésével az egészen kicsiny hajók is képessé váltak a nagyobb egységek elsüllyesztésére. A líbiai hajókon a szovjet Styx rakéta van rendszeresítve, amelynek erőssége az otromba, fél tonnás robbanófej, gyengesége pedig az elavult vezérlés, amely könnyen zavarható. A naszádok egy részén elvileg megtalálható az olasz Otomat rakéta is. Mindkét irányított lövedék hatótávolsága 80 km alatt van, nem valószínű, hogy a nyugati kötelékeket ennyire megközelíthetnék.

    Osza osztályú gyorsnaszád Styx rakétákkal
  • A francia hadsereg egyik szóvivője a lövés ténye mellett azt is elárulta, hogy a francia gépek megsemmisítették első célpontjukat Líbiában. (al-Dzsazíra)

  • A francia védelmi miniszter elmondta, hogy egy francia vadászgép fél órája leadta az első lövést egy meg nem nevezett líbiai katonai jármű ellen. (Reuters)

    Ünnep az első légicsapás után
    Ünnep az első légicsapás után
  • Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta a párizsi csúcs után, hogy az Egyesült Államok egy nemzetközi koalíciót támogat, amely minden szükséges lépéssel betartatja az ENSZ-határozatot. Az Egyesült Államok szerint jogos félelem, hogy a fellépés nélkül Kadhafi kimondhatatlan szörnyűségekre lehet képes.

    Az amerikai külügyminiszter óva intette Teheránt attól, hogy beavatkozzon a Perzsa-öböl arab országai belügyébe, egyúttal felszólította a bahreini vezetést, hogy ne alkalmazzon erőszakot a kormányellenes tüntetőkkel szemben. (Guardian)

  • Franciaország Líbiához küld egy repülőgép-hordozót, jelentette ki a francia védelmi miniszter az AFP-nek. A franciák egyetlen repülőgép-hordozója a Charles de Gaulle, amely azonban állítólag már pénteken elindult, és már lassan meg is érkezik Líbiához. Az sem elképzelhetetlen, hogy a védelmi miniszter valamelyik kisebb, helikopterhordozóra gondolt.

    A  Charles de Gaulle repülőgép-hordozó
    A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó

  • Légibázisok nagyobb térképen való megjelenítése

  • A kanadai miniszterelnök által bejelentett tengeri blokádra azért is szükség lehet, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki döntése előtt a líbiai rezsim a Földközi-tenger légi- és tengeri forgalmát érintő válaszcsapásokkal fenyegetőzött a külföldi beavatkozás esetére.

  • Az alábbi kép a Líbia északi részén található telepített légvédelem hatósugarát ábrázolja. Mint látható, a nagyobb településeket több kisebb hatótávolságú rendszer is őrzi, míg a tengerparti országrész zömét az Sz-200-as, orosz gyártmányú rakéták oltalmazzák. Ezeken kívül csak egy állás található Líbia közepén.

    A fix bázisokon kívül SA-6-os és Crotale önjáró légvédelmi eszközökre lehet számítani, illetve az alacsonyabban közlekedő rendfenntartókra veszélyt jelentenek a vontatott és önjáró gépágyúk meg a vállról indítható rakéták.

  • Stephen Harper kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy nagyon hamar jelentős katonai akciók kezdődhetnek, amelyekben Kanada is résztvesz. Harper azt is elmondta, hogy tengeri akciók, köztük blokád is várható Líbiánál. (Reuters)

  • Egy felkelő azt mondta a BBC-nek Zintanból, 145 kilométerre Tripolitól, hogy a várost jelenleg is rakétákkal és nehéztüzérséggel lövik.

  • Február 9-én még Líbia partjainál tartózkodott az amerikai Enterprise repülőgép-hordozó. Ezután a Vörös-tengerre hajózott a Szuezi-csatornán keresztül, nyilván az öböl-menti események miatt. Most - meg nem erősített hírek szerint - ismét megfordult, és megint áthajózott a Földközi-tengerre. Bár az amerikaiak nem akarnak részt venni a líbiai vállalkozásban, végszükség esetén az Enterprise segíthet az utómunkálatokban.

  • Kadhafi erői jelenleg nem támadják Bengázit, de a felkelők szombat este újabb offenzívára számítanak, jelentette a felkelők ostromolt fővárosából Tony Birtley, az al-Dzsazíra tudósítója. A hírek szerint francia vadászgépek már Bengázi fölött vannak, és betartatják a légtérzárat, egyben a civilekre támadó tankokat is kilőhetik, nem kizárt, hogy ezért függesztették fel a kormányerők az ostromot.

  • A párizsi csúcstalálkozó után kiadott hivatalos közleményben tűrhetetlennek nevezik a líbiai rezsim fellépését, és leszögezik, hogy a nemzetközi közösség eltökélt minden szükséges lépés mellett. (BBC)

    000 Par6150904
  • A líbiai állami tévében jelenleg Kadhafi melletti tüntetéseket mutat Tripoliból, Szirtéből és Bab Azazíjából. (al-Dzsazíra)

  • Miközben francia gépek a hírek szerint már Líbia felett vannak, Lars Skjoldan, a dán légierő szóvivője elmondta, hogy hat F-16-osuk megérkezett a szicíliai Sigonellában lévő amerikai légibázisra, és vasárnap már készen állnak majd a bevetésre. Kanada hat CF-18-assal járult hozzá az akcióhoz, a legutolsó hírek szerint a gépek leszálltak tankolni Glasgow-ban, de már továbbindultak délre. Szemtanúk szerint öt amerikai F-18-as, két C-17-es és egy C-130-as tehergép is megérkezett az avianói amerikai támaszpontra. (Reuters)

  • Bengázitól keletre, Tobrukban fellélegeztek a felkelők Sarkozy beszéde után, azt remélik, hogy a nyugati beavatkozás végzetesen meggyengíti Kadhafi erőit és végül elvezet a diktátor bukásához. (BBC)

  • A Sky News forrásai szerint az amerikai középső parancsnokság katari főparancsnoksága fogja koordinálni a Líbia felett légtérzárat.

  • Amerikai tisztviselők jelezték, hogy hadihajóik és repülőik készen állnak arra, hogy résztvegyenek a katonai akcióban, de eddig még nem tették meg. Korábban olyan hírek érkeztek, hogy két F-15-ös szállt fel a Lakenhealth-i légibázisról. (al-Dzsazíra)

  • Cipruson tartózkodó Péter nevű olvasónk reagált azokra a korábbi hírekre, miszerint a francia gépek Korzikáról, a britek viszont Ciprusról szállnak majd fel:

    A mértékadó ciprusi sajtótermékek Sztefanosz Sztefanura kormányszóvivőre hivatkozva egyöntetűen állítják, hogy a brit kormány részéről ezidáig még semmiféle jelzés nem érkezett az akrotiri-i bázis repülőinek líbiai légtérzárban való részvételéről. A brit kormánynak tulajdonképpen nem is lenne szüksége a ciprusi kormány engedélyre, hiszen az Akrotiri Szuverén Bázis Nagy-Britannia felségterületének számít, azonban az Öböl-, afganisztáni, iraki- háborúk alatt kialakult protokoll szerint Nicosia jóváhagyását ilyen esetekben mindig kikérik.

    A jelentések szerint a bázison tartózkodó Eurofighter és Tornado harci repülőgépek még nem hagyták el a repülőteret, erre azonban valószínűleg sor fog kerülni, hacsak Athén nem ajánl jobb lehetőséget Krétán. A ciprusi kormány álláspontja egyelőre nem ismert, azonban az UN jelenléte miatt valószínűleg a mindenkori UN és EU álláspontot fogja követni.

  • Angela Merkel megerősítette, hogy Németország nem vesz részt a katonai akcióban. A németek az ENSZ Biztonsági Tanácsában is tartózkodtak a líbiai elleni határozat szavazásánál. (BBC)

  • A francia Mirage és Rafale vadászgépek Bengázi fölé repülnek, és csapást mérhetnek a líbiai tankokra, állította egy francia tisztviselő az AP-nek. Ugyanakkor azt mondta, hogy a franciák valamikor szombat este támadhatják meg a tankokat. Egyelőre nem tudni, hogy mikor indul meg ténylegesen a légicsapás.

  • Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy Olaszország csak katonai támaszpontjai megnyitásával járul hozzá a Líbia elleni akcióhoz, ezzel cáfolva azt a korábbi hírt, hogy olasz gépek is felderítő küldetésre indultak volna a líbiai légtérben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szükség esetén támadásokban is résztvesznek. (BBC)

  • Kadhafi állítólag élő pajzsként akar használni civileket a nemzetközi beavatkozás ellen, terjed a hír a felkelők között, írja a Sabab ifjúsági mozgalom a Twitteren.