Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Amerikai internetforgalom-figyelő csoportok szerint egész Líbia területén lekapcsolták az internetet.

  • Újabb országra terjedtek át a tüntetések pénteken: Mauritánia fővárosában, Nouakchottban is rendszerváltást követeltek, itt is diákok és itt is facebookos szervezés után. A tüntetés békés volt, a résztvevők csak Kadhafi képeit égették el.

    Az Associated Press jelentése szerint a kormány hivatalosan nem reagált, ugyanakkor éppen ma jelenették be, hogy földet osztanak 110 ezer embernek.

    Mauritánia Északnyugat-Afrikában, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el, 3,3 millió lakossal. Iszlám köztársaság, hivatalos nyelve az arab. Érdeklődéssel figyeljük az itteni fejleményeket is.

  • Bár Tripoliban az igazán nagy utcai megmozdulásokhoz a félelem miatt ma nem mentek ki elegen, Tadzsura városrészben zajlottak összecsapások. A BBC tudósítója szerint azonban itt is teljesen egyenlőtlenek az erőviszonyok, Kadhafi oldala óriási túlerőben van.

  • Ellentmondásos hírek érkeznek Zavíja városából. Az állami tévé már arról beszél, Kadhafi erői visszafoglalták a várost, szemtanúk ugyanakkor az al-Dzsazírán azt mondták, ebből semmi sem igaz.

  • Amíg várunk Kadhafi beszédére, összefoglaljuk, mi történt eddig ma Líbiában. A legkomolyabb harcok Zavíja városban zajlottak, ahol mintegy kétezer ellenálló a végső összecsapásra készül a kormányerők ellen. A másik fontos harctér a Rasz Lanuf repülőtér, melyet egyes jelentések szerint már elfoglaltak a Kadhafi-ellenes erők. Tripoliban óriástüntetéseket terveztek mára, de túl sokan nem vettek részt, jellemzően félelemből. A rendőrök könnygázzal és éles lőszerrel oszlattak. A jelentések szerint zsinórban harmadik napja bombázták Azsdabíja városát.

  • A BBC szerint Kadhafi hamarosan újabb beszédet mond az állami tévében. A tüntetések kezdete óta a vezető többször is mondott beszédet, ezek általában szürreálisak és kissé összefüggéstelenek, közben pedig kifejezetten fenyegető hangvételűek voltak.

  • A Líbiából érkező hírek alapján azt gondolhatnánk, hogy a hadsereg kizárólag a Khamisz-brigádból áll. Ahol a kormányerők támadnak, ott a felkelők őket vélik felismerni a támadókban. A Khamisz-brigádról eddigi hírek alapján úgy tudtuk, hogy bár a köznyelv brigádként emlegeti, ami pedig magyarul dandár lenne, valójában a líbiai hadsereg 32. önálló zászlóaljáról van szó. Ugyanakkor a Wikipedia vonatkozó szócikke szerint a Khamisz-brigád - vagy, a zavart fokozandó, a Khamisz-zászlóalj - valóban dandárszintű egység, ráadásul, hogy még zavarosabb legyen a dolog, a 32-es számú. A szócik szerint a líbiai hadseregnek három elitdandárja van összesen tízezer katonával, mindegyik dandárt egy Kadhafi-fiú irányítja.

  • A brit haditengerészet befogott egy Líbiába tartó hajót, a fedélzetén 160 millió dollárral. A hajó Líbiába tartott, de nem tudott kikötni. A visszaúton a haditengerészet feltartóztatta. A brit hatóságok tájékoztatása szerint a hajó nem sokkal azelőtt indult útnak, hogy az ENSZ elrendelte volna a líbiai vezetők vagyonának zárolását. (BBC)

  • Több jelentés szerint is a felkelőké a Rasz Lanuf-i reptér. A Reuters helyszíni tudósítóját két felkelő is telefonon tájékoztatta a frontvonalról. (Guardian)

  • Legalább négy halottja van a harcoknak Rasz Lanuf határában, egy olajipari létesítmény közelében. Az AFP beszélt egy a frontról visszavonuló felkelővel, aki szerint a kormányerők Grad rakétákkal is lövik őket. "Négy ember halt meg az orrom előtt, egy rakéta találta el őket" - mondta. A BM-21 Grad 122 milliméteres tüzérségi rakéta-sorozatvető rendszer.

  • A felkelők blogja, a Libyafeb17.com szerint a zavíjai harcokban elesett az oldalukra állt Huszain Darbuk ezredes is.

  • A Reuters tudósítója elérte a Rasz Lanuf-i frontot. Jelentése szerint a város sok helyütt lángol, víjognak a szirénák. Egyre több felkelő érkezik nehézfegyverzettel, már egy légvédelmi gépágyút is felállítottak.

    Rasz Lanúf felé tartó felfegyverzett lázadók
    Rasz Lanúf felé tartó felfegyverzett lázadók
  • A Reuters és a libya17.com blog értesülései szerint légierővel támadják a felkelőket Rasz Lanuf határában. A felkelők blogja szerint vadászgépek bombázták a fontos olajkikötő elfoglalására érkezett felkelőket, a Reuters riporterének beszámolója szerint helikopterekről nyitottak tüzet, a felkelők pedig kézifegyverekkel próbálták visszaverni a támadást.

  • Szemtanúk szerint legalább ötvenen haltak meg Zavíjában a kormányerők és a felkelők ősszecsapásában, és háromszázan megsebesültek, jelentette az al-Jazeera. Az al-Arabíja kórházi forrásokra hivatkozva 13 halottról számolt be. (BBC)

  • A megkérdőjelezhető hitelességű líbiai állami tévé jelentése szerint "megtévedt fiatalok" egy csoportja átadta fegyvereit a helyi népi bizottságnak - ez a kadhafista államigazgatás helyi szervének a neve. A fiatalokat "nem tették jogliag felelőssé, még a nevüket se jegyezték fel", mondta a tévé. Kadhafi szerdai beszédében ígért amnesztiát azoknak, akik leteszik a fegyvert. (BBC)

  • A Sky News beszámolója szerint a kormányerők tüzet nyitottak az ellenzéki tüntetőkre Zavíjában. A Tripolitól 50 kilométerre nyugatra fekvő város a felkelők kezén, de a kormányerők ostromgyűrűjében van. A Kadhafihoz hű erők - állítólag itt is a Khamisz brigád harcol - délelőtt rohamot indítottak a város ellen, de nem sikerült elfoglalniuk, a harcokban tíz felkelő vesztette életét. A pénteki ima után tüntetők vonultak a hadsereg állásai felé, ahonnan tüzet nyitottak rájuk.

    A Khamisz brigád eredendően az elit 32. önálló zászlóalja. Egy zászlóalj támogató alakulatokkal együtt jellemzően 3-400 emberből áll, nagy biztossággal kizárható, hogy egyszerre az összes helyen ott legyenek, ahol állítólag bevetik őket.

  • A Reuters egyik tudósítója húsz kilométernyire megközelítette a frontot, jelentése szerint intenzív tüzérségi bombázás zaja hallatszik Rasz Lanuf felől.

    Felkelők Rasz Lanufnál
    Felkelők Rasz Lanufnál
  • Jelentések szerint a kadhafista erők visszavonultak Bregától, a front most 130 kilométerre nyugatra tolódott, Rasz Lanufnál harcolnak. Bár a kadhafisták a homokvihart használják visszavonulásuk fedezésére, a felkelők üldözésükre indultak. (BBC)

  • A jemeni ellenzék szerint Szaleh elnök elutasította tárgyalási ajánlatukat. Az ellenzék egyik fő követelése az volt, hogy Szaleh az év végén mondjon le, de ő közölte, hogy kitölti 2013-ig tartó mandátumát. (BBC)

  • Akkor vonulnak Tripoli ellen, ha bevezetik és betartatják a repülési tilalmat Líbia felett, nyilatkozta a felkelők egyik szóvivője az al-Jazeera arab adásának. (BBC)

  • A Guardian helyszíni tudósítója szerint több száz autóval indultak biztonsági erők a Tadzsura negyedbe a tüntetések leverésére. Az újságírókat elterelték a helyszínről, egy embert pedig, aki az újságíróknak nyilatkozott, őrizetbe vettek.

  • Az AFP jelentése szerint Tripoli főterén, a Zöld téren is összecsapások robbantak ki, itt viszont ellenzéki és kadhafista tüntetők támadtak egymásra.

  • A Sabab ifjúsági mozgalom értesülései szerint nemcsak a Tadzsura negyedben vannak tüntetések, a főváros más részeiről is jelentettek összecsapásokat. A hadsereg könnygázt és kézifegyvereket vetett be.

  • A Reuters jelentése szerint lövéseket hallani a Tadzsura negyedben, ahol a pénteki ima után annak ellenére tüntetések kezdődtek, hogy Kadhafi fiának elitalakulata, a Khamisz brigád tankokkal vonult az utcákra. Tadzsurában a legutóbbi jelentések szerint több százan tüntettek a Murad Aga mecset előtt.

  • 000 Par6112670
  • A hét elején dezertáló Murad Hemaja, aki a nemzetközi szerezetekkel vol Líbia hivatalos kapcsolattartója azzal magyarázta átállását, hogy megelégelte a mészárlásokat. "A történtek miatt álltam át, a mészárlások, a jogaikért demonstráló ártatlan civilek meggyilkolása miatt. Ez a rezsim elvesztette legitimációját" - nyilatkozta a BBC-nek. Hemaja a hét elején még Tripoliban volt, mígnem Genfbe küldték, de helyette Kairóba ment és megtagadta Kadhafit.

  • A csütörtöki tüntetéssel szemben az ott letartóztatottak szabadon engedését követelő demonstráció békésen zárult, a tüntetők a helyi kormányzóság elé vonultak, majd hazatértek. (CNN)

  • A csütörtökön kinevezett Eszam Saraf miniszterelnök színpadról szólt a Tahrír tériekhez Kairó belvárosában. Azt ígérte, mindent megtesz követeléseik teljesüléséért. A BBC jelentése szerint Saraf mellett a Muzulmán Testvériség képviselői is a színpadon voltak, ami példa nélküli a köztársaság történetében. Saraf Mubarak 2004-2005-ben ugyan miniszterként szolgálta Mubarakot, de január-februárban aktiv résztvevője volt a Tahrír téri megmozdulásoknak, kinevezése jelentős fordulat. Elődjét, Ahmad Safikot még Mubarak nevezte ki január 31-én.

  • Az AP jelentése szerint legalább ezer tüntető követeli a rezsim bukását a Murad Aga mecset előtt Tripoli Tadzsura negyedében. A demonstráció a pénteki imádság után kezdődött, akár egy hete, amikor a biztonságiak a tüntetők közé lőttek. Most a retteget Khamisz brigád, azaz a líbiai hadsereg elit 32. zászlóalja biztosítja a környéket, tankokkal.