Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bahreinben síita tüntetők betörtek a miniszterelnök irodjába a fővárosban, miközben heti összejövetelét tartotta a kormány minisztereivel, írja az AP. A tüntetők továbbra is változást követelnek, és így akarnak nyomást gyakorolni a kormányra.

  • Závija egyelőre még a lázadók kezén van egy ott tartózkodó szóvivőjük szerint. Bár támadást intézett ellenük egy Kadhafi mellett álló csoport, de ezt sikerült visszaverniük.

  • Misztráta városát keletről, nyugatról és délről is támadják kormánypárti erők, mondta az Al Dzsazírának egy a felkelőket támogató szemtanú. Más hírek szerint tankokkal támadnak a városra.

    A lázadók egyelőre visszatartják őket, de jó lenne, ha sikerülne beszüntetni az álami tv sugárzását, hogy így blokkolják Kadhafi utasításainak közzétételét.

  • Mind az AFP, mind az AP megerősítette, hogy a lázadók visszavonultak Ben Dzsavad városából. A kormányerőkkel való mai összecsapásokban legkevesebb 15 ember halt meg.

  • A Reuters szerint lázadók egy csoportja lelőtte Kadhafi melletti csapatok egyik repülőjét az ország keleti részén. Azt, hogy pontosan hol történt az eset, egyelőre nem lehet tudni.

    A lelőtt gép egy darabja
    A lelőtt gép egy darabja
  • Visszavonultak a líbiai lázadók Ben Dzsaval városából Rasz Lanuf felé, miután egy felettük szálló katonai repülőre lőttek, írja a Reuters szemtanúk beszámolóira támaszkodva.

    Eközben hatalmas robbanást lehetett hallani a felkelők kezén lévő Rasz Lanufban, miközben légelhárító fegyverek is tüzet nyitottak, mondta az AFP riportere.

  • Legalább három bangladesi állampolgár halt meg menekülés közben, miután a görögországi Kréta szigete felé tartó hajójukról a vízbe ugrottak.

    28 másik menekültet sikerült kimentenie a hatóságoknak, őket kórházba szállították, de vannak még eltűntek.

    A férfiak valószínűleg papírok nélkül próbáltak meg belépni az országba, ezért hamarosan visszaküldik őket Bangladesbe.

  • A brit Védelmi Minisztérium sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó azt az értesülést, hogy egy elit katonai egységét letartóztatták volna Líbiában.

    A Sunday Times szerint nyolc katona volt titkos küldetésen az országban, céljuk az lett volna, hogy felvegyék a kapcsolatot az ellenzéki erőkkel.

  • Katonai repülők most már Szirte városának közelében is bombáznak az Al Dzsazíra szerint. Az AP egy tévéstábja szemtanúja volt a végrehajtott légicsapásoknak, a Skynews tudósítója szerint pedig Závija városa fölött is katonai repülők kőröznek.

  • Több mint 2300 indiait evakuáltak Líbiából az elmúlt 24 órában. Vasárnap késő estére a Líbiában élő indiaiak kétharmada, nagyjából 12 ezer ember lesz kimenekítve az indiai kormány szerint.

    Szenegáliak várják, hogy elhagyhassák Líbiát
    Szenegáliak várják, hogy elhagyhassák Líbiát

    A kínai kormány már végzett állampolgárai kimenekítésével, ők február 22. és március 5. között összesen 35 860 embert szállítottak haza.

  • A Rasz Lanuf melletti Bin Dzsavadban legalább 11 ember, köztük egy francia fotós is meghalt a nemrég kezdődött összecsapásokban az AFP szerint.

    A Reuters azt írja, egy a város széléről visszatérő sebesült harcos szerint a Kadhafi mellett álló csapatok gépfegyverekkel és rakétavetőkkel támadnak, és mindenhol csak halottakat látni.

  • Szombaton harminc fős Nemzeti Líbiai Tanácsot alakítottak a felkelők Bengázi városában.

    A tanács egyik tagja, Abdullah Maihub szerint eldöntötték, hogy felállítanak egy külpoitikai testületet, aki kapcsolatot tart a külföldi országokkal és a helyi szervezetekkel a tanács egyik tagja által, aki jövő hét vasárnap kezdi el munkáját.

  • Az Al Dzsazíra és az AFP szerint is katonai repülők bombázzák a felkelők kezén lévő Rasz Lanufot, veszteségekről viszont egyelőre nincs hír.

    A Reuters szerint a líbiai légierő megtámadta a kelet-líbiai Bin Dzsavad városát is.

  • A BBC tudósítója szerint Misztráta és Závija városban folyamatos harcok vannak, de nem valószínű, hogy elfoglalták volna őket Kadhafi csapatai. Ezt erősíti meg annak a misztrátai lakosnak a nyilatkozata is, aki a Reuters ügynökségnek azt mondta, nem igaz, hogy visszafoglalták a várost a katonák.

    Valószínűbb, hogy ez is a megfélemlítő propaganda része, amit a lázadókkal szemben alkalmaznak, akárcsak a főváros, Tripoli utcáin leadott lövések.

  • William Hague brit külügyi államtitkár közleményt adott ki melyben azt írja: Látva a folytatódó, illegitim kegyetlenekedéseket Líbiában, felszólítjuk Kadhafit, hogy azonnal vessen véget a civilek elleni fegyveres támadásoknak a katonaság részéről, továbbá késedelem nélkül adja át a hatalmat egy olyan kormánynak, melyet a líbiai nép is elismer.

  • Két bangladesi halt meg pénteken szívrohamban Tunéziában és Egyiptomban, miután elmenekültek Líbiából, írja egy bangladesi napilap.

    Az újság szerint a bangladesi kormány feIszólította a Nemzetközi Migrációs Szervezetet, küldjön több repülőgépet, hogy felgyorsíthassák a bangladesiek hazaszállítását.

    Becslések szerint eddig 15 ezer bangladesi állampolgár léphette át a tunéziai határt csütörtök óta.

  • Mind az AP, mind az AFP megerősítette, hogy Rasz Lanuf városa még mindig a kadhafi-ellenes tüntetők kezén van. A líbiai állami televízió korábban azt mondta, hogy a várost sikerült visszafoglalnia a Kadhafihoz hű erőknek.

     

    A líbiai ifjúsági mozgalom szerint Kadhafi elkeseredett próbálkozásokat tesz, hogy hatalmon maradjon, és még saját katonáit is félreinformálja a valós helyzetről, akik emiatt gyakran átállnak a tüntetőkhöz.

  • Ezernyi síita tüntető vette körbe a fővárost, Manamát egyfajta emberi láncként az AP hírügynökség szerint.

    A síiták mindennapos demonstrációikkal azt akarják elérni, hogy a szunnita vezetők mondjanak le a hatalomról. A jírügynökség szerint nem volt rendőr a tüntetésen, a szervezők szerint pedig a szunniták közül is többen csatlakoztak a tüntetőkhöz.

  • Hét ember megsérült miután egy állambiztonsági épület meggyulladt Alexandria városában, írja a Reuters.

    Egyelőre még nem világos, hogyan keletkezett a tűz. Szemtanúk szerint a rendőrség emberei égettek dokumentumokat az épületben,a  rendőrség viszont civileket gyanúsít.

  • A líbiai tüntetők cáfolják, hogy Kadhafi csapatai visszaszerezték volna az olajkitermelés szempontjából kulcsfontosságú Tobruk városát, írja az AFP hírügynökség. A lázadók azt mondják, továbbra is teljes mértékben uralmuk alatt tartják a várost.

  • Nagy-Britannia csapatokat készít fel és küld Líbiába, ha szükséges. A Reuters hírügynökség szerint a brit külügyi iroda hivatalnokai már készen állnak arra, hogy az afrikai országba menjenek, és ott kapcsolatba lépjenek az ellenzéki vezetőkkel, egy zászlóalj pedig humanitárius segítséget nyújtana, illetve az evakuálásban segítene.

    Fegyvereket azonban nem adnának a felkelőknek, és azt sem lehet tudni, hogy mikor kerülne sor a britek tervezett akciójára.

  • Heves lövöldözés tört ki vasárnapra virradóra Tripoli központjában - közölték szemtanúk. Egyelőre nem tudni, hogy ki nyitott tüzet és kikre lőnek. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint az automata fegyverekből leadott lövések egy szálloda felől hallatszottak, amely Tripoli óvárosának szélén, a Zöld tértől alig egy kilométerre fekszik. A líbiai főváros Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmának központja, ami az elmúlt egy hétben nagyrészt mentes volt Kadhafi híveinek és a távozását követelő ellenzéki tüntetőknek az összecsapásaitól. (MTI)

  • Manszúr el-Eszavi tábornok személyében új belügyminisztert neveztek ki vasárnap az egyiptomi kormányba, újabb jeleként annak, hogy a hatalomból távozni kényszerült Hoszni Mubarak elnökhöz kötődő előző vezetés tagjait kiszorítják a kabinetből. Eszavi kijelentette, hogy elsődleges feladatai közé sorolja a közbiztonság megerősítését.

    Az országban rossz a közbiztonsági azóta, hogy a rendőrök még január 28-án eltűntek az utcákról. Sok rendőr fél újra munkába állni, mert attól tart, hogy a tüntetőkkel szembeni korábbi kemény rendőri fellépés miatt máig dühös lakosság megtámadja őket. Egyiptomi sajtójelentések szerint Eszavi a lakosság körében népszerű a korrupció visszaszorítására tett korábbi erőfeszítései miatt. (MTI)

  • A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hűséges erők visszafoglalták az ellenzéktől a stratégiai fontosságú Závija és Misztráta városát - állította vasárnap reggel a líbiai állami televízió. A csatorna szerint a Kadhafi-hű erők az eddig ellenzéki kézen lévő Tobrukot is "felszabadították a terrorista bandák" uralma alól.

    Az állami tévé közölte azt is, hogy a Kadhafi-hű erők megindultak az ország második legnagyobb városa, a keleti országrészben fekvő Bengázi ellen is. Ez utóbbi település a Kadhafi uralma ellen több mint két hete kirobbant népfelkelés központja. A Kadhafi egyik fiához közelálló al-Líbia tévécsatorna azt állította, hogy ismét a kormányt támogató erők ellenőrzik Rász Lanuf olajkikötőt is. (MTI)

  • Állambiztonsági épületeket ostromoltak meg demokráciát követelő tüntetők Egyiptomban, bizonyítékokat keresve arra, hogy a hírhedt belbiztonsági szolgálat megsértette az emberi jogokat. Több százan kíséreltek meg behatolni egy állambiztonsági épületbe, a szolgálat a levegőbe leadott lövésekkel próbálta meg feltartóztatni a tömeget. Végül az országot irányító hadsereg akadályozta meg az épület elfoglalását.

    Az egyik tüntető közölte, céljuk az volt, hogy megakadályozzák a jogsértésekről tanúskodó bizonyítékok megsemmisítését. A férfi azt állította, látták, amint rendőrök az épületben iratokat égetnek el. Kairó mellett több más egyiptomi városban is zajlottak hasonló események pénteken és szombaton. (MTI)

  • Újabb települést foglaltak el a nyugati irányban előrenyomuló líbiai ellenzéki fegyveresek. Ezúttal Ben Dzsavadból szorították ki a Moammer Kadhafi elnökhöz hű erőket. Az ellenzékiek szombat délután vonultak be a Szirttől - Kadhafi szülővárosától - száz kilométerre keletre fekvő mezővárosba. Előzőleg, szombatra virradóra már elfoglalták a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Rász Lanuf olajkikötőt, ám a két város felett még a líbiai légierő gépei járőröztek. (MTI)

  • A Sabab ifjúsági mozgalom abban bízik, hogy Szirtében is a felkelők mellé áll a lakosság egy része, ami Rasz Lanufban is elengedhetetlen volt a város megszerzéséhez. Szirte Kadhafi egyik bástyája, és az utolsó komolyabb erődítmény a Tripolihoz vezető úton, azonban napközben már törzsi összetűzésekről érkeztek hírek a városból.

  • Rasz Lanufnál több katonatiszt is átállt a felkelők mellé, állítja megerősített forrásokra hivatkozva az al-Dzsazíra.

  • A tunéziaihoz és egyiptomihoz hasonló, a demokrácia felé mutató változásokat remél Líbiában, mondta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, aki korábban Kadhafi egyik szövetségesének számított. (AFP)

  • Az ománi szultán leváltotta két fontos miniszterét is, a kvázi védelmi minisztert és az udvar ügyeiért felelős minisztert. Szombaton nagyjából kétszáz tüntető demonstrált Muszkatban, a fővárosban reformokat követelve. (Reuters)