Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyre feszültebb a helyzet Kairóban, miután pénteken a Tahrír téren a tüntetők összecsaptak a katonasággal. Facebook-oldalán az egyiptomi hadsereg arról írt, hogy a tüntetők megverése "nem volt szándékos", ami csak még jobban borzolta a kedélyeket.

    A Guardian kairói tudósítója szerint az egyiptomi közvélemény egyre jobban kételkedik abban, hogy a Mubarakot leváltó katonai rezsim mennyire lesz hajlandó tolerálni az övétől eltérő véleményeket. Egyúttal sokan azzal is vádolják a hadsereget, hogy Mubarak számos fontos emberét meghagyta  pozíciójában. Sok jel utal arra is, hogy ahelyett, hogy ezt civil szakemberekre bíznák, a tábornokok maguk akarják levezényelni a szerintük szükséges társadalmi és gazdasági reformokat.

    Nem csak Kairóban voltak összecsapások, a Manszúra nevű városból is arról érkeztek hírek, hogy tüntetők és a fegyveres erők egymásnak estek pénteken.

  • A Guardian megkapta azt a dokumentumot, amelyben a líbiai forradalomban vezető szerepet vállaló ügyészek és bírók megfogalmazták legsürgősebb követeléseiket. Ezek közül a legfontosabbak:

    - Azonnal be kell fejezni a líbiai polgárok elleni véres támadásokat.
    - Azonnal független és transzparens vizsgálatnak kell indulnia, hogy kiderüljön, kik a felelősek a vérontásért.
    - A líbiai vezetés garantálja a jogállami kereteket, és mondja ki, hogy mindenki felelősségre vonható a tetteiért, és akár ki is végezhető.
    - Meg kell kezdődnie a civil társadalom és a szabadságjogok felépítésének, egyúttal új nemzeti alkotmányra is szükség van.

  • Nem kell gazdasági embargóval sújtani Líbiát, mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsában  Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

    Erdogan szerint az ilyen szankciók elsősorban a líbiai népnek ártanának, nem a Kadhafi-rezsimnek. Erdogan arra is utalt, hogy a nemzetközi közösséget jobban érdekli a líbiai olaj, mint az ország lakosainak boldogulása.

  • Sztrájkolni kezdett a tunéziai állami tévé több száz alkalmazottja, mivel elegük van a kormány folyamatos cenzúrájából. A Reuters szerint ezért most nincsenek is hírműsorok a tévében. Az egyik sztrájkoló azt mondta a hírügynökségnek, hogy többé nem hajlandóak nyomás és cenzúra alatt dolgozni, szabadon akarják végezni a munkájukat.

    Az AFP francia hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a főváros, Tunisz központjában szombaton egy tüntetés résztvevői és a a kormányeről csaptak össze erőszakosan.

  • Tévében ritkán látott képeket mutatott be a CNN hírtelevízió. Mohamed Shalgham, Líbia ENSZ-nagykövete a kamerák előtt sírta el magát a nemzetközi szervezet New York-i székházában.

    Shalgham, aki Kadhafit gyerekkori barátjának nevezte, arról beszélt, először nem akarta elhinni, hogy a líbiai hadsereg valóban éles lőszerrel lőtte tüntető honfitársait. Miután azonban megbizonyosodott ennek igazságtartalmát, beszédében arra kérte "Kadhafi testvérét", hogy hagyja békén a líbaiakat, akik csak szabadságot és jogaik elismerését szeretnének.

    A CNN felvételein az is látszik, ahogy maga Ban Ki-Mún ENSZ-főtitkár próbálja vigasztalni a teljesen összetört líbiai nagykövetet.

  • A Reuters hírügynökség arról számol be, hogy már a líbiai fővárost sem ellenőrzik teljesen Kadhafi fegyveresei. A Tazsúra nevű munkásnegyedben már öt napja folynak a tüntetések, és mára egyértelmű, hogy a felkelők átvették a hatalmat.

    Tegnap éjjel Kadhafi emberei öt helyi lakost is megöltek, amikor a tömeg megpróbált Tripoli főterére vonulni.. Egy szombat reggeli temetés pedig Kadhafi-ellenes tüntetéssé alakult át.

  • A BBC arról számol be, hogy Líbia második legnagyobb városában kezd normalizálódni a helyzet. A már napok óta a Kadhafi-ellenes felkelők által ellenőrzött Bengáziban szombaton már nem csak a boltok, de több bank is kinyitott.

  • Hasszein Musszaima, a bahreini ellenzék egyik vezéralakja visszatérhetett Bahreinbe, miután a király kegyelmet adott neki. Az ellenzéki vezetőt távollétében, puccs szervezésével vádolták, és börtönbüntetésre ítélték.

    A vezetőt hívei várták a bahreini repülőtéren, ahol azt mondta, hogy reméli, hogy országa megindult a demokrácia felé vezető úton, és Bahrein nemsokára valódi alkotmányos monarchia lesz.

  • A katonai rendőrség a tüntetőkre támadt a kairói Tahrír téren, ahol a reformok felgyorsításáért tüntettek pénteke. Péntek este több tízezren gyűltek össze a téren, a katonai rendőrség csak azután támadt rá egy kisebb, százötven fős csoportra, hogy nem akarak hazamenni, sőt egyes híresztelések szerint a parlament elé akartak vonulni. Jelentések szerint az összecsapásban egy ember sérült meg.

  • A Líbiában rekedt magyarok kimentését célzó mentőakció irányítását a Terrorelhárítási Központ vette át.

    Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint amint az ügyben lesz olyan új információ, amelynek közlése nem veszélyezteti a feladat sikeres végrehajtását, a Miniszterelnökség tájékoztatja a nyilvánosságot.

    Az a repülőgép, amely a Líbiában rekedt magyarokat hozná haza, a líbiai hatóságok berepülési engedélyére vár, e nélkül nem indulhat el. Mintegy 50-60 magyar állampolgár tartózkodik Líbiában, értük Magyarország repülőgépet küld. Hangoztatta, hogy eddig egyiküknek sem esett bántódása.

  • Az Al-Arabíja értesülései szerint Kadhafi lánya és felesége Bécsbe repült a diktátor magángépén. Hasonló pletykák egyébként már csütörtökön is felröppentek, de későb kiderült, hogy nincs semmi alapjuk.

  • Egyre több hír érkezik arról, hogy a kormánypárti tüntetők felfegyverzésére készül a rezsim, állítólag kinyították a katonai fegyverraktárakat, hogy a Kadhafihoz hű erők kézifegyverekhez jussanak.

  • A Guardian értesülései szerint átállt a kormányellenes tüntetőkhöz Szaif al-Arab, Kadhafi legfiatalabb fia. A diktátor állítólag őt eredetileg azzal bízta meg, hogy verje le a tüntetéseket a líbiai biztonsági erők élén. A Guardian szerint Kadhafi fia szerint is apja vagy öngyilkosságot követett el, vagy Venezuelába menekült. Mindez legalábbis arra utal, hogy Kadhafi már a családjával sincs állandó kapcsolatban.

    Szaif al-Arab a legkisebb fiú, eddig Kadhafi második fia, Szaif al-Iszlam beszélt az utóbbi időkben a nyilvánosság előtt, ő nyilatkozott a nyugati sajtónak, és ő üzente a líbiai tévén keresztül a felkelőknek, hogy vér fog folyni, ha nem lesz rend. Szaif al-Iszlamot tekintették Kadhafi utódjának a rezsim élén.

  • Berlsuconi olasz miniszterelnök az AFP jelentése szerint egy római politikai nagygyűlésen azt mondta, hogy Kadhafi szemmel láthatóan már nem ura a helyzetnek Líbiában. Berlusconi Kadhafi egyik szövetségesének száámított, a két ország közt 2009-ben kötött szerződés értelmében Líbia megakadályozza, hogy Afrikából Olaszországba érkezzenek menekülték, cserébe Olaszország három év alatt közel 5 milliárd eut fektetett be az országban.

  • A genfben székelő Líbiai Emberi Jogi Szövetség közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg Egyiptomban és Tunéziában a diktatúra megtartotta a demokratikus intézményeket, volt parlament, voltak választások, addig Líbiában mindezeknek nyoma sincs, így sokkal nehezebb és veszélyesebb lesz az átmenet a diktatúrából egy valódi demokráciába.

  • Tripoliban éjjel lövéseket lehetett hallani, és nem volt a városban áram. (BBC)

  • A líbiai állami tévé szombat délelőtti híradója szerint csak a külföldi média gonosz összeesküvése sugallja, hogy felkelések lennének Líbiában. Valójában az al-Kaida alvó sejtjei miatt vannak csak harcok, és ezeket a csoportokat Oszama bin Laden telepítette titokban Líbiába - állítja az állami tévé. (BBC)

  • Legalábbis ezt állította egy helyszínen lévő forrás az Al Dzsazíra arab nyelvű csatornájának. A beszámoló szerint szombat délelőtt a líbiai főváros több negyede is a felkelők kezén van. (Al Dzsazíra)

  • Líbiából kimenekített brit állampolgárok péntek éjjel megérkeztek a brit királyi haditengerészet HMS Cumberland fregattjával a vallettai kikötőbe. Valamivel később a Maria Dolores katamarán fedélzetén a Líbiából kimenekített többszáz amerikai állampolgár is elérte Máltát.

    000 GYI0063682452
  • Pénteken Jordánia fővárosában ismét politikai reformokért és olcsóbb ételért tüntettek. Ez volt az eddigi legtöbb embert megmozgató tüntetés Ammánban.

    Hatezren vonultak és háromezer rendőr vigyázott rájuk. Erőszak nem történt, a tömeg békésen feloszlott estére. (BBC)

  • Péntek este az elnök elűzése óta a legnagyobb tüntetést tartották Tunézia fővárosában. A százezresre becsült tömeg az átmeneti kormány távozását követelte. Ben Ali elmenekülése óta egy régi szövetségese van kormányon, aki nyárra ígért választásokat. Ezt a tüntetők nem akarják kivárni.

    A tüntetést könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel oszlatta fel a rendőrség. (BBC)

  • Az SAS nevű brit különleges egység 200 embere várakozik Máltán, hogy ha kell, segítsenek Líbiából kimenteni a brit állampolgárokat. Összesen 500 brit lehet Líbiában, többségük olajcégeknek dolgozik, elhagyatott sivatagi mezőkön. Többen közülük élelem és utánpótlás nélkül maradt, elvágva a külvilágtól. (Guardian)

  • Új újságok és rádiók indultak Líbia keleti felén, ahol Kadhafi már nem úr. A külföldről adó ellenzéki rádióműsorokat a keleti országrészben elfoglalt állami átjátszó-állomásokról is sugározzák, így erős Kadhafi-ellenes propaganda hallgatható több hullámhosszon is.

    A Bengáziban 23-a óta megjelenő új napilap, a Líbia fejlécén teszi együtterművé, hogy a felkelőkkel van: "Nem adjuk meg magunkat - Győzelem vagy halál". (BBC)

  • Négyen meghaltak és mintegy 40-en megsebesültek Jemen déli nagyvárosában, Ádenben péntek délután és szombatra virradóra, amikor a rendőrség oszlatás közben tüzet nyitott a tüntetőkre. A 32 éve uralmon lévő Ali Abdullah Száleh jemeni elnök ellen február 17. óta naponta zajló demonstrációkon a karhatalom eddig már 21 embert ölt meg. (MTI)

  • Barack Obama amerikai elnök pénteken aláírta a Líbia elleni szankciókat. Hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedések nem a líbiai nép, hanem az észak-afrikai ország vezetője, Moammer Kadhafi ezredes és klánja ellen irányulnak. (MTI)

  • 14 fős, átmeneti tanács alakult Bengáziban, ahol a felkelők már egy hete átvették a hatalmat Kadhafitól, jelentette az amerikai pénzből fenntartott al-Hurra arab hírtelevízió. (Szultan al-Kaszemi)

  • Korábbi hírünkben tévesen állítottuk, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa már el is fogadta a Líbia elleni szankciókról szóló határozatát. Mint kiderült, a BT egyelőre csak egységesítette a határozati javaslat szövegét, amiről szombaton szavazhatnak. A javaslat szerint a szankciók és a vagyonelkobzás mellett a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé állíthatnák a líbiai vezetőket.

  • Szaif al-Iszlám külföldi tudósítóknak nyilatkozott az éjszakai órákban Tripoliban. A Guardian tudósítója szerint a külföldi újságírókat buszokkal szállították Szaifhoz, egyébként hivatalos kísérőik még azt sem engedték meg nekik, hogy kimenjenek szállodáikból. Szaif a Reuters jelentése szerint azt mondta, "csak nevetek [az összecsapásokról szóló] beszámolókon. Al-Zaviján és Miszratán kívül mindenhol béke van". Szerinte al-Zavíjában "terroristák" vannak, akik "remélhetőleg hamarosan kifogynak a lőszerből". "Reméljük, nem lesz több vérfürdő" - mondta.

  • A Sabab ifjúsági mozgalom tweetje szerint az alábbi Youtube videón a haditengerészet közleménye látható, amin arról tájékoztatják a líbiaiakat, hogy ők is a felkelők oldalára álltak.