Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Televíziós szózatában Moamer el-Kadhafi arról beszél, hogy biztosan győzni fog, mert "minden más nemzet mögöttünk áll". A valóságban Líbia mellett eddig csak a dél-amerikai újszocialisták, Kuba, Venezuela, Bolívia és Nicaragua álltak ki, Oroszország és Kína csak a katonai akcióval szembeni fenntartásait hangoztatta.

  • "Ha a férfiak meghalnak, a nők veszik fel fegyvereiket. A nőket is kiképeztük. Nőkre is lőni fogtok?" - szónokolja Kadhafi a líbiai állami tévében. (A beszédet Szultan al-Kaszemi szokása szerint élőben fordítja a Twitteren)

  • Több külföldi tudósító jelentése szerint Kadhafi-párti tüntetők özönlötték el annak a tripoli szállodának a hallját, ahol a rezsim elszállásolta a nemzetközi sajtót.

  • A korábbi tapasztalatokkal szemben Kadhafi nem sokkal a bejelentés után valóban elkezdett beszélni. "Azok nyerik a csatát, akik a földön vannak" - biztatta magát, majd az olajra terelte a szót. "Nem hagyjuk, hogy az amerikaiak, franciák és a britek kezére kerüljön az olaj" - mondta, és azt is, hogy "nem fogtok megrémiszteni minket a bombáitokkal". (BBC)

  • A Reuters hírügynökség tudósítója már megjárta a francia légierő pénteki, bengázi támadásának helyszínét. A kiégett roncsok között legalább 14 katona holttesttét látta. (BBC)

  • A líbiai állami tévé az ország külügyminisztériumára hivatkozva azt közölte, hogy az ország védelmében "katonai és polgári repülőket is bevetnek", írja a BBC. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezték.

  • A Reuters jelentése szerint több tucatnyian tüntettek Rijádban a belügyminisztérium épülete előtt. A Twitteren érkező beszámolók szerint a rendőrök erőszakosan feloszlatták a tüntetést, "lőttek és elrángatták a tüntetőket".

  • A líbiai állami tévé szerint Moamer el-Kadhafi "hamarosan" beszédet intéz a néphez, jelentette az al-Dzsazíra. Az eddigi tapasztalatok alapján a "hamarosan" akármit jelenthet, de leginkább órákat. Szombaton Kadhafi öt órával a bejelentés után végül csak telefonon jelentkezett be az állami tévé adásába.

  • Az al-Dzsazíra helyi forrásokra hivatkozó jelentése szerint a kormányerők folyamatos aknatüzet zúdítanak Miszrata központjára, írja a Twitteren Szultan al-Kaszemi.

  • A Reuters és az al-Arabíja arab hírtelevízió egybehangzó jelentései szerint Kadhafi hadserege elvonult Bengázi alól, egészen Azsdabíjáig visszavonták a katonai járműveket. A jelentések szerint az ENSZ-erők légicsapása után kiégett katonai járművek és megégett holttestek maradtak a sivatagban.

  • Miközben a világ figyelme Líbiára öszpontosul, Szíriában a hatalom magához ragadta a kezdeményezést. Basar Aszad ellen pénteken kezdődtek demonstrációk az ország négy városában, de az éjjel lövöldözésről érkezett jelentés Daraa városából, ahol a pénteki összecsapásokban életüket vesztett tüntetőket gyászolták. Egy szír twitter szerint Damaszkuszban hat ismert ellenzékit vettek őrizetbe a rendfenntartók.

  • Az AP jelentése szerint az ENSZ-erők parancsnokai most műholdfelvételek alapján elemzik az első két támadóhullám okozta károkat. A hírügynökség értesülései szerint a rakétacsapás a líbiai parti légvédelmet célozta, radarokat, irányítási pontokat, föld-levegő rakéták indítóállásait semmisítették meg. (Guardian)

  • A BBC kommentjei között több, Kadhafit pártoló bejegyzés is megjelent Tripoliból. "Srácok, remek munkát végeztek az országom bombázásával. De most komolyan, gratulálok! Biztos vagyok benne, hogy akkor is a megmentésünkre sietnétek, ha nem lenne olajunk! Olyan ez, mint amikor egy helyi bűnszövetkezetre támad a nemzetközi maffia. »Lőjétek le, már nincs a hasznunkra«, stb" - írta Mohamed. Szami pedig azért támogatja még mindig Kadhafit, mert "az elmúlt 42 évben békében éltünk. Azelőtt bádogkunyhókban laktunk, nem volt autónk, nem voltak iskolák, kórházak, de ő elhozta mindezt. A líbiaiak emelt fővel járhatnak és büszkék lehetnek magukra".

    Kadhafit támogató tüntetők Tripoliban
    Kadhafit támogató tüntetők Tripoliban
  • A Reuters felkelőkre hivatkozó jelentése szerint Miszrata belvárosában kadhafista orvlövészek vannak a háztetőkön, a várost pedig még mindig körbeveszi a kormányhadsereg ostromgyűrűje. (BBC)

  • Az ANSA jelentése szerint "felfegyverzett emberek" vették őrizetbe egy Tripoli kikötőjében horgonyzó olasz hajó olasz személyzetét. A hajón nyolc olasz, két indiai és egy ukrán teljesített szolgálatot. (BBC)

  • A BBC tripoli tudósítója szerint a légkör ugyan feszült Tripoliban, de reggel megindult a forgalom. Az állami tévé halálos áldozatokról, a parlamenti házelnök civil létesítmények elleni támadásokról beszél, de ezeket a híreket más források nem erősítették meg. A nyugati újságíróknak pedig esélyük sincs a független tájékoztatásra, a rezsim korlátozza szabad mozgásukat.

  • Bár a péntek esti támadás előtt sok szó esett logisztikai nehézségekről, a késlekedés okaként több elemző is azt jelölte meg, hogy időbe telik a támadóerő áttelepítése a Líbiához közeli légitámaszpontokra, a BBC tudósítója szerint a brit Király Légierő (RAF) Tornado vadászbombázói a norfolki Marham támaszpontról felszállva bombázták Líbiát - ez volt amúgy a RAF legnagyobb hatótávolságú bevetése a falklandi háború óta.

  • Bob Stewart ezredes, a boszniai ENSZ-erők volt parancsnoka szerint a háború célja nem csupán a civilek mészárlásának megakadályozása, hanem Kadhafi megbuktatása is. Egyetért David Cameron brit miniszterelnökkel, aki szerint a nemzetközi közösség túl sokat nem tehet ezért, de legalább megteszi azt a keveset, amit tud. A Kadhafi melletti tripoli szimpátiatüntetők szerinte nem jószántukból éltetik a diktátort. "Az emberek meg vannak félemlítve, ha nem mutatkoznak elég lelkesnek, elhurcolják őket egy mellékutcába és végeznek velük" - mondta. (BBC)

  • A felkelők tweetjei szerint az ENSZ-erők légitámadásai önmagukban nem elegendőek Kadhafi eltávolításához, ezért felkelésre buzdítják a kormány ellenőrzése alatt álló területeken élőket, írja a BBC. Iszander al-Amrani, az Arabist blog elemzője pedig az al-Dzsazíra szerint arra figyelmeztet, hogy a légicsapások következménye szárazföldi beavatkozás lehet, az pedig akár hosszú polgárháborúhoz is vezethet. "Kadhafi bukása után még bonyolultabb lehet a helyzet. A nyugati és az arab országok hajlandónak tűnnek tárgyalni a rezsim maradékával, a felkelők viszont láthatólag mindenkit elzavarnának, akinek köze volt Kadhafi uralmához, ezért is lenne fontos egy olyan vezetés, ami hajlandó tárgyalni azzal, aki Kadhafi helyére léphet" - írja. Megjegyeznénk, hogy a felkelők átmeneti kormányának több olyan tagja is van, aki korábban Kadhafit szolgálta, de a felkelés után átállt.

  • Az al-Dzsazíra tudósítói kiderítették, hogy Kadhafi egyik fő aparátcsikja, Ali Treki egy tunéziai luxusszállóban tartózkodik. Treki elvileg titokban utazott a szomszédos országba, de lebukott, ahogy azt az al-Dzsazíra felvétele is bizonyítja. "Ne forgass, te állat" - kiabálja a felvételen az arab hírcsatorna operatőrének, akitől megpróbálta elvetetni a felvételeket. Az al-Dzsazíra híradása után a felkelők a twitteren elterjesztették szállása telefonszámát, arra bíztatva az online közösséget, hogy hívják fel és mondják el neki, mit gondolnak. A telefonszám +2167190900, ha valaki telefonálna. (Guardian)

  • A BBC tobruki tudósítója szerint a városban a felkelők arra kíváncsiak, milyen hatása volt az ENSZ-erők rakétatámadásainak. A tudósító szerint Kadhafi a helyzethez igazíthatja taktikáját: most, hogy a légteret a szövetségesek ellenőrzik, de biztosan nem lesz szárazföldi invázió, a szárazföldi műveletekre koncentrálhat. Az ENSZ-erők támadásának első hulláma ugyanakkor pont a szárazföldi csapatok ellen irányult, a francia vadászbombázók Kadhafi páncélosait támadták.

  • John Gearson, a londoni Kings College védelmi tanulmányok központjának oktatója szerint Kadhafi katonai sikerben nem bízhat, de vélheti úgy, hogy a PR-csatát megnyerheti. Ez esetben az ENSZ-erőknek nagyon óvatosnak kell lenniük. De az sem kizárt, hogy a szövetségesek gyorsan kihasználják a lehetőséget. (BBC)

  • A BBC jelentése szerint Spanyolországból, Dániából és Kanadából is újabb vadászgépek csatlakoztak az ENSZ BT határozatát betartató nemzetközi koalícióhoz. Alain Juppé francia külügyminiszter szerint a bombázások addig folytatódnak, amíg Kadhafi fel nem hagy a civilek elleni támadásokkal.

  • A CBS televíziótól. Ahogy Bengáziban, most éppen itt is csend van.

  • Az al-Dzsazíra helyszíni tudósítója szerint Bengáziban most szinte minden csendes. Néhány lövést lehetett hallani hajnalban, de a helyzetet össze sem lehet hasonlítani a 24 órával ezelőttivel. Szombaton ilyenkor már bőven tartott a város ostroma, Kadhafi erői már lőtték Bengázit. Most ilyesmiről szó sincs.

  • A CBS televízió twittere szerint amerikai B-2-es lopakodók negyven bombát dobtak le Líbiában. Az információt egyelőre nem erősítette meg a hadsereg.

  • Japán nyilvánosan kiállt az ENSZ-határozat megvalósítása mellett, az oroszok viszont, akik Kínával együtt tartózkodtak a szavazáskor, azt közölték, elítélik a támadást és tűzszünetet akarnak.

  • Rendkívül aggasztó a helyzet a civil lakosság szempontjából, mondta Stephen Henderson, a Vöröskereszt munkatársa a BBC-nek. Különféle helyeken zajlanak különféle katonai akciók, így szerintük a harcoló feleknek különös tekintettel kell, hogy legyenek a civilekre.

    Aggasztónak tartja ugyanakkor, hogy a beavatkozás késlekedése miatt az egyik front Bengáziban, egy 750 ezer lakosú városban húzódik, ahol a civilek kereszttűzbe kerülhetnek.

  • Jim Murphy brit munkáspárti politikus szerint nem lesz szükség szárazföldi egységekre. „Van egy nagyon határozott célunk, ez pedig Kadhafi erőinek megállítása, hogy ne támadhassanak a civilekre. Ezt el tudjuk érni azok között a keretek között, amiket az ENSZ meghatározott. Nem megy azonnal, de  el tudjuk érni." (BBC)