Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az AP hírügynökség által megkérdezett líbiaiak vegyes véleménnyel voltak az ENSZ döntéséről. Néhányan örültek neki, de sokak gondolkodnak hasonlóan, mint ez a bengázi tüntető: „Nem akarunk külföldi beavatkozást. Ez egy népi forradalom. Obama csak a saját érdekeit nézi, mi viszont a miénket, ami Kadhafi leváltása."

  • Kadhafi és fiai diplomáciai védettségét felfüggesztették, tudta meg a BCC William Hague brit külügyminisztertől. Ez világossá teszi, mit gondolunk a vezetői státuszáról, mondta Hague.

  • A Vöröskereszt jelentése szerint szombaton több mint tízezren lépték át a tunéziai határt Líbiából. A szervezet területi vezetője szerint már humanitárius válság alakult ki, az újabb érkezőket már nem tudják elhelyezni.

    Líbiát elhagyni igyekvő menekültek a líbiai-tunéziai határon
    Líbiát elhagyni igyekvő menekültek a líbiai-tunéziai határon
  • Amikor az ENSZ BT döntött arról, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak a líbiai vérengzések ügyében, a kínai döntés volt a leginkább kétséges, ez ugyanis precedensértékű ügy lehet. Végül Kína képviselője is igennel szavazott, és kifejezte aggodalmát a Líbiában dolgozó kínaiak miatt. (BBC)

  • Kadhafinak „következményekkel" kell szembenéznie, ha nem állítja le a tüntetőkkel szembeni erőszakot, mondta Catherine Ashton, az EU kül-, és biztonságpolitikai főképviselője az AFP-nek.

  • „Líbia most már egy polgárháború közepén van, ami elérte Tripolit is" - mondta Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter az al-Dzsazírának.

  • Miután Bengáziban már teljesen átvették az uralmat a felkelők, a várossal együtt Kadhafi fontos ingatlanjai is a kezükbe kerültek. Többek között a vezető egyik palotája is, ami nemcsak luxusnyaraló, hanem atomcsapás esetén is biztonságos földalatti termei is vannak. Az elfoglalt palotáról az al-Dzsazíra készített riportot.

  • Az ENSZ BT döntött arról is, hogy azonnal a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé terjeszti a tüntetők elleni véres hatósági fellépés kivizsgálásának, lletve a civilek haláláért felelős személyek felelősségre vonásának az ügyét.

  • Szombaton éjjel az ENSZ Biztonsági Tanácsa utazási korlátozásokat vezetett be Kadhafi és közvetlen környezete ellen, valamint döntött bankszámláink befagyasztásáról is. A testület mély aggodalmát fejezte ki a líbiai helyzet miatt, elítélte az erőszakot és a polgári lakosság elleni erő alkalmazását, az emberi jogot széles körű és módszeres megsértését. (MTI)

  • Tony Blair volt brit miniszterelnök telefonon beszélt Kadhafival, akit figyelmeztetett, hogy utolsó esélye van a líbiai helyzet békés rendezésére, ellenkező esetben a NATO beavatkozhat országában, értesült a Sky News. A Sky News úgy tudja, hogy Blair - aki jelenleg az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország közös közel-keleti békemegbízottja - pénteken beszélt telefonon Kadhafival.

  • Líbia washingtoni nagykövete bejelentette a Bengáziban alakuló átmeneti kormány támogatását. (Reuters)

  • A héten lemondott líbiai igazságügyi miniszter szerint a volt belügyminiszter által kezdeményezett átmeneti kormány előkészül a három hónap múlva tervezett választásokra, írja az AFP-re hivatkozva Szultan al-Kaszemi, az egyiptomi Nation publicistája.

  • Ignazio La Russa védelmi miniszter szerint Olaszország felfüggesztette a Líbiával 2008-ban kötött szerződését, amely többek között azt is megtiltotta, hogy bármilyen katonai műveletben vegyen részt Kadhafi rezsime ellen, és területét sem lehetne használni ilyen okokból. (Wall Street Journal)

  • Katonai repülők érkezhettek al-Zavíja fölé, a felkelők kezére került városból pedig megpróbálták használni ellenük a megszerzett légvédelmi fegyvereket, állítja az al-Hurra. Összecsapásokról nem érkeztek hírek. Szintén a tévé állítása szerint a felkelők őrizetbe vettek négy embert, akik megpróbálták megmérgezni a helyi ivóvizet. (Szultan al-Kaszemi)

  • Szemtanúk szerint több ezren tüntetnek Ománban, reformokat, és a korrupció megszüntetését követelik, számolt be róla az al-Hurra. (Szultan al-Kaszemi)

  • Barack Obama amerikai elnök azt mondta Angela Merkel német kancellárnak, hogy Kadhafinak távoznia kell. Obama telefonon beszélt a német kancellárral, és a Fehér Ház szerint azt mondta neki, hogy ha egy vezető egyedül azért ragaszkodik hatalmához, hogy erőszakot alkalmazzon a népe ellen, akkor elveszítette a legitimációját, és azt kell tennie, ami az ország érdeke: "most kell távoznia". Obama először ütött meg ilyen kemény hangot a líbiai helyzettel kapcsolatban. (AP)

  • A Wall Street Journal szerint ápolónője, és bizalmasa, Galina Kolotnicka is otthagyja Kadhafit. Az ukrán asszony állítólag pénteken felhívta a családját, és azt mondta nekik, hogy hamarosan hazaérkezik. Egy Wikileaksen kiszivárgott amerikai távirat szerint Kolotnicka fontos Kadhafinak, mivel ő ismeri a napirendjét, és állítólag valamiféle romantikus kapcsolat is volt köztük. Lánya szerint Kolotnicka kilenc éve van Líbiában, egy kórházban dolgozott, mielőtt Kadhafi maga mellé vette. Állítólag több ukrán nővér is dolgozott Kadhafinak.

  • Egy Bengázitól délre található olajban gazdag területen élő három törzs is bejelentette, hogy csatlakoznak "a nép felkeléséhez" és ha szükséges, akkor megvédik majd az olajkutakat. A három törzs az al-Zuvaja, az el-Mdzsabra és az al-Avajila. (Reuters)

  • Szlovákia bezárta líbiai nagykövetségét, tájékoztatott a szlovák külügyminisztériumra hivatkozva a közszolgálati TASR hírügynökség. A szlovák diplomatákat egy francia repülőgép szállítja haza. A líbiai diplomáciai feladatokat a helyzet rendezéséig ezentúl a kairói szlovák nagykövetség fogja ellátni.

  • Újabb részletek derültek ki Mohamed Abud al-Dzselejl volt líbiai belügyminiszter nyilatkozatából, amelyben kijelentette, hogy átmeneti kormány felállításán dolgozik Bengáziban. Abud al-Dzselejl az ország egysége mellett foglalt állást, szerinte Líbia szabad, és Tripoli a fővárosa, vagyis az általa szervezett kormány nem egy elszakadó Kelet-Líbiát vezetne.

    A volt miniszter azt is elmondta a Kurina líbiai lap szerint, hogy egyedül Kadhafi felelős "az elkövetett bűnökért", és a líbiai vezető törzsét nem hibáztatják. Ezt Líbia törzsi megosztottsága miatt hangsúlyozhatta. (Guardian)

  • Csehország bejelentette, hogy vasárnap szintén bezárja tripoli nagykövetségét. A cseh diplomatákat még a nap folyamán evakuálják a líbiai fővárosból, mégpedig magyar segítséggel, jelentette be Vít Kolár cseh külügyi szóvivő. Részleteket nem közölt.

  • A Reuters úgy tudja, hogy a hét elején posztjáról lemondott volt líbiai belügyminiszter megkezdte egy átmeneti kormány megalakítását Bengáziban. Az egyelőre nem világos, hogy az említett kormányt az ország jelenlegi kabinetjének helyére, vagy csak a felkelők által megszerzett keleti országrész vezetésére szánják. (al-Dzsazíra)

  • Az afrikai (szub-szaharai) harcosok a végsőkig kitartanak Kadhafi mellett, állítja egy Maliból jelentkező politikusra hivatkozva az AP. A Maliban élő politikus szerint legalább tizenhatezer tuareg lehet a líbiai biztonsági erők között, főként Tripoliban és Szabhában, többekkel sikerült beszélnie telefonon, és megerősítették, hogy meg kell védeniük Kadhafit. A politikus által említett katonák ugyanakkor feltehetően nem egyeznek meg a hét elején Bengáziban és több városban is bevetett külföldi zsoldosokkal.

  • Egyre többet nyilatkozik Moamer el-Kadhafi másodszülött fia, Szaif, akit egyre inkább előtérbe toltak a héten. Szaif arról beszélt az al-Arabíjának adott interjújában, hogy Kelet-Líbia nem tud elszakadni az ország többi részétől. Szerinte jelenleg fegyveres felkelés zajlik Líbiában, azonban ez nem tart majd örökké. Azt mondta, hogy Bengáziban a tömegoszlatásra nem kiképzett katonák idegesek lettek és tüzet nyitottak, amivel feldühítették a tüntetőket, ez pedig ördögi kört indított el. (BBC)

    000 Nic547884
  • Továbbra is ezrek várakoznak induló gépekre a tripoli reptéren rögtönzött sátrakban, közben folyamatosan indulnak a külföldieket kimenekítő gépek, írja Nic Robertson, a CNN tudósítója a Twitteren.

  • Szombaton bezárt Kanada líbiai nagykövetsége, este pedig a brit nagykövetség is bezárt, munkatársai az utolsó angol géppek már el is hagyták az országot. A britek közben megkezdték a Líbia déli részén rekedt állampolgárok kimenekítését is, amihez katonai helikoptereket használtak. Vélhetően az akcióval nem várták meg a líbiai kormány beleegyezését.

  • Hosszú cikkben számol be a pénteki tüntetések után Tripoliban kialakult helyzetről a New York Times. Az amerikai lap azt állítja, sok helyszíni forrással is tudott beszélni a történésekről.

    A lap többek közt arról ír, hogy mesterlövészek és légvédelmi fegyverekkel is lőtték a tüntetőket Kadhafi katonái, akiknek arra is volt gondjuk, hogy a sebesülteket és a halottakat még a kórházakból is összegyűjtsék, hogy így próbálják eltüntetni a mészárlás nyomait.

    Egy tripoli orvos arról beszélt a lapnak, hogy csak ő maga legalább 68 halálos áldozatot látott. Fogalma sincs, hogy Kadhafi emberei hiva viszik a sebesülteket. Kadhafi fegyveresei állítólag több mentőautót is elkötöttek, és ezekből lőttek a tüntetőkre.

  • A Terrorelhárítási Központ menti ki Líbiából a magyarokat

    Részleteket csak akkor mondanak, ha már nem veszélyezteti a feladat sikeres végrehajtását.

  • Miután pénteken minden eddiginél nagyobb tüntetések voltak Jemenben, szombaton két befolyásos törzsi vezető is bejelentette, hogy a Szaleh elnök távozását követelők mellé áll. Ráadásul az egyik vezető éppen Szaleh törzsének, a hasidoknak az egyik elöljárója. Jemen valamennyi arab ország közül talán a legtradicionálisabb, ahol a törzsi kötelékeknek legalább olyan fontosak, mint az iszlám, ezért a mostani átállásoknak nagy a jelentősége, mivel a törzsfőnök véleményét általában valamennyi alattvalója magáévá teszi.

    Jemen fővárosában, Szanaában a pénteki ima után több tízezren tüntettek, és legalább négyen haltak meg a kormányerőkkel folytatott összecsapáspkban.