Felgyújtották a líbiai parlamentet

2011.02.21. 12:19 Módosítva: 2011.02.21. 12:46

Tűzoltók próbálják oltani az Általános Népi Kongresszus, a líbiai parlament épületét Tripoliban, számolt be róla a Reuters tudósítója.
A Tripoliban utcára vonuló töübb ezer tüntető hétfő hajnalban megtámadta az állami tévé székházát is, ezért a tévé adása is megszakadt egy időre. Hétfő délelőtt azonban már zavartalan volt az adás.

A BBC helyszíni tudósítója szerint hétfő délre úgy tűnt, a biztonsági erők visszaszerezték az irányítást az utcákon. Ugyanakkor nehéz pontos képet kapni a líbiai fővárosban zajló eseményekről. A keleti országrész legnagyobb városából, Bengáziból nem érkeztek újabb összecsapásokról hírek, a település és környéke a tüntetők kezén van.

Több magas rangú líbiai diplomata is lemondott tisztségéről a Kadafi-kormányzat reakciója ellen tiltakozva. Az ország indiai nagykövete tiltakozott, amiért külföldi zsoldosokat vetettek be a nép ellen, és távozott posztjáról Líbia pekingi nagykövete is. Csatlakozik a forradalomhoz, jelentette be Abdel Moneim al-Honi, aki az Arab Ligában képviseli Líbiát.

A BP és több olajtársaság bejelentette, hogy a következő napokban várhatóan kimenekíti az országból az alkalmazottai egy részét.

Szaif al-Iszlam Kadhafi, a líbiai vezető, Moammer Kadafi második legidősebb fia szerint az ország a polgárháború szélére sodródott, vasárnap esti beszédében azt is elmondta, hogy leszámolnak a zendülőkkel.

A bahreini fővárosban, Manamában hétfőn is tízezren tiltakoztak a Gyöngy téren, gyors politikai reformokat követelve. A tüntetőket támogatta a legnagyobb tanári szakszervezet sztrájkfelhívása is, számos iskola zárva maradt.

Egy fiatal meghalt, négyen megsebesültek a folytatódó összecsapásokban az egyik jemeni kikötőben, írja a Guardian. Ezzel már tizenkettőre emelkedett a csütörtök óta meghalt áldozatok száma Jemenben. Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök közben bejelentette, hogy nem mond le, egyben elfogadhatatlan provokációnak nevezte a tüntetéseket, noha tárgyalásokra is felszólított.

Marokkóban öt ember meghalt a vasárnapi tüntetéseken az ország északi részében található al-Hukejma városában. Egy felgyújtott bankban találtak az áldozatok összeégett holttesteire.

Nem indul újra a 2015-ös elnökválasztáson Omar el-Besír szudáni elnök, jelentette be a Nemzeti Kongresszus (NCP), a kormánypárt egyik tisztviselője. A lépés állítása szerint az ország demokratizálását célzó reformok része. Az ellenzék szerint a kormányzat csak az esetleges utcai tüntetéseket próbálja elkerülni a bejelentéssel.

Egyiptomban a Mubarak elleni legnagyobb megmozdulásokat szervező Április 6-a mozgalom újabb egynapos tüntetést szervez keddre, a Kihívás Napjára. Követeléseik között szerepel a szükségállapot feloldása, valamint civileket és bírókat is felvonultató elnöki tanács létrehozása.