Líbia zavarja az al-Dzsazíra működését

2011.02.21. 09:13
Az al-Dzsazíra honlapján számolt be műsorainak zavarásáról és alternatív frekvenciákat ajánlott nézőinek az Arabsat, a Nilesat és Hot Bird műholdakon.

A hírtévé közelről kísérte figyelemmel a líbiai, bahreini és jemeni tiltakozó megmozdulásokat, megszólaltatva mind a tiltakozókat, mind a kormánypárti oldalt, s honlapján is folyamatosan tájékoztatott az eseményekről. Sarbel Nahász libanoni távközlési miniszter közölte, hogy a zavaró jel valahonnan Líbia területéről ered, és a libanoni televíziós csatornák működését is akadályozza.

Líbiából nem érkezett azonnali válasz. Az észak-afrikai ország második legnagyobb városában, Bengáziban százezrek gyűltek össze vasárnap, hogy részt vegyenek a biztonsági erők által előző nap lelőtt tüntetők temetési szertartásán. A Human Rights Watchs nevű nemzetközi emberjogi szervezet adatai szerint az éjszakai erőszakos események következtében megduplázódott a halottak száma, így a négy napja tartó összecsapásokban már legalább 173 ember vesztette életét.

Ahhoz, hogy az al-Dzsazíra adását zavarják, olyan nagy teljesítményű berendezésre van szükség, amely képes a pánarab hírtelevízió műsorát továbbító Arabsat és Nilesat műholdakon egyidejűleg több frekvencián interferálni. A hónap elején az egyiptomi műhold, a Nilesat, több mint egy héten keresztül nem is továbbította az al-Dzsazíra jelét, mert a kairói hatóságok betiltották a hírtelevízió működését.

Korábban, még február elején az al-Dzsazíra hasonló zavarásra panaszkodott, s az egyiptomi Nilesat több mint egy hétre meg is szakította az adásjelei továbbítását azt követően, hogy a kairói hatóságok beszüntették a csatorna tevékenységét az országban a Hoszni Mubarak elnök lemondásával végződött tömegmegmozdulások idején.

Az 1996-ban Katarban alapított al-Dzsazírának több mint 400 tudósítója dolgozik a világ csaknem hatvan országában, s honlapja szerint adása 220 millió háztartásba jut el több mint száz országban.