Kadhafi házról házra tisztítaná meg Líbiát

2011.02.22. 19:12

Kedd esti beszédében Moamer el-Kadhafi líbiai vezető utcára szólította támogatóit, halálbüntetéssel fenyegette meg a tüntetőket, és kikelt a külföldi hatalmak, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ellen, miközben valamiféle tágan értelmezhető reformokat is bejelentett.

Kadhafi a 86-ban amerikai gépek által lebombázott rezidenciájából beszélt
Kadhafi a 86-ban amerikai gépek által lebombázott rezidenciájából beszélt

Kadhafi hétfő éjszakai félperces beszéde helyett ezúttal több mint egy órán át, a tőle megszokott módon csapongva szónokolt.

Bejelentette, hogy nem mond le, mivel forradalmi vezetőként - és nem elnökként - erre nem is képes, és az országot sem akarja elhagyni, "mártírként akar meghalni Líbiában". Felszólította a támogatóit, hogy már kedden este vonuljanak utcára, és vegyék vissza a településeket a hatalma ellen lázadóktól.

A halálbüntetéssel megfenyegetett tüntetőket a beszéd különböző részein lázadóknak, terroristáknak, patkányoknak és bedrogozott fiataloknak is nevezte, akiket szerinte külföldi hatalmak megvezettek. Mint mondta, Amerika és Nagy-Britannia ellen kezdtek háborút a líbiai földön.

Ugyanakkor egyszerre beszélt arról is, hogy nem okolja a fiatalokat a lázadásért, amiért magával ragadta őket a tunéziai és egyiptomi társaik példája. "Kína egysége fontosabb volt, mint a Tienanmen téri tüntetők" - jelentette ki az 1989-es tienanmen téri mészárlással példálózva.

Nic545281

A beszédben elrejtett reformok részeként bejelentette, hogy 23-ról 30-ra emelik a Forradalmi Tanácsok számát, ezzel elvileg helyi szinten erősítik a vezetőket. Az egyáltalán nem kifejtett általános reformlépésekben fiának, Szaifnak is szerepe lesz. A vasárnap este már beszédet mondó Szaif nagykövetekkel és a média képviselőivel is találkozik majd.

Csaknem másfél órás beszédét Kadhafi újabb fenyegetéssel zárta, kijelentette, hogy házról házra fogják megtisztítani Líbiát, ha a tüntetők nem adják meg magukat. Kadhafi felszólalása olaj lehet a tűzre, ezért nem kizárt, hogy már kedden este újabb véres összecsapások kezdődnek Tripoliban és több líbiai városban is.