Százak lehetnek a romok alatt Új-Zélandon

2011.02.22. 08:14 Módosítva: 2011.02.22. 11:57
Szükségállapotot rendeltek el az új-zélandi Christchurchben, ahol nagy erejű földrengés volt helyi idő szerint délután egy óra körül. A városban pánik tört ki, nincs áram, a telefonok sem működnek.

Legalább hatvanöt halálos áldozata van a keddi új-zélandi földrengésnek, közölte John Key miniszterelnök, aki az ország történelmének egyik legsötétebb napjáról beszélt a New Zealand Herald szerint.

Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: nagy bizonyossággal állíthatja, hogy az áldozatok vagy sérültek között nincs magyar állampolgár.

Az áldozatok száma valószínűleg nőni fog, ahogy a mentők a romok között túlélők után kutatnak a déli szigeten lévő Christchurchben, az ország második legnagyobb, 350 ezer lakosú városában.

Bob Parker polgármester, aki már előzőleg szükségállapotot hirdetett ki, azt mondta: 150-200 ember lehet a romok alatt.

Sokan voltak az utcán

A 6,3-es erősségű földmozgás középpontja néhány kilométernyire volt Christchurchtől, mindössze négy kilométer mélyen. A rengést a várostól háromszáz kilométerre is érezni lehetett.

Tavaly szeptemberben is megrázta a várost egy nagy erejű, 7-es fokozatú földrengés, de az kora reggel történt, az utcák néptelenek voltak, a mostani viszont tíz perccel délután egy óra előtt, amikor sokan járnak az utcán.

Szemtanúk szerint súlyosan megrongálódott a város székesegyháza, a homlokzat teljesen leomlott, és tartani lehet attól, hogy emberek vannak a romok alatt. Állítólag két buszra is kövek zuhantak, de nem lehet tudni, itt vannak-e áldozatok.

Pánik tört ki

A tévéfelvételeken látni lehetett, amint mentők kutatnak a törmelékek között egy olyan helyen, ahol néhány órával korábban még egy többemeletes irodaház állt. Egy másik irodaház lángokban állt, helikopterekről próbálták oltani a tüzet.

Az utcákon pánikba esett emberek szaladtak, súlyos sérülteket húztak ki a romok alól. A városban megszűnt az áram- és a telefonszolgáltatás.

A hatóságok arra kérik az embereket, kerüljék el a város központját, segítsenek a szomszédaikon, különösen, ha idős emberekről van szó, valamint tartalékoljanak vizet.

Új-Zéland két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, ezért évente több mint 14 ezer földrengést regisztrálnak a szigetországban, ezek közül átlagosan húsz haladja meg az 5-ös erősséget.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport