Rahm Emanuel Chicago új polgármestere

2011.02.23. 06:00
Fölényesen nyerte a chicagói polgármester-választást Rahm Emanuel, Barack Obama volt kabinetfőnöke. Emanuel a legnagyobb csatát a bíróságon vívta, ahol megkérdőjelezték, hogy egyáltalán chicagói-e, így indulhat-e a választáson. Indulhatott, és a szavazatok 55 százalékával nyert is.

Nem sokkal a szavazás lezárulta után Rahm Emanuel már be is jelentette győzelmét Chicagóban. Barack Obama volt kabinetfőnöke a szavazatok 96 százalékának feldolgozása alapján 54,9 százalékot szerzett, legnagyobb riválisa, Gery Chico csupán 24,4 százalékot. A két másik jelölt, Miguel del Valle és a volt szenátor, Carol Moseley Braun 9,4, illetve 8,7 százalékot szereztek, írja a Chicago Tribune.

Emanuel az első pillanattól nagy esélyese volt a választásnak, egyedül az volt kérdéses, hogy egyáltalán indulhat-e. A helyi szabályok szerint ugyanis csak az jelöltetheti magát polgármesternek, aki legalább egy éve folyamatosan Chicagóban él, Emanuel pedig, Obama kabinetfőnökeként, Washingtonban dolgozott a választás előtt. A vita tárgya az volt, hogy vajon fenntartotta-e chicagói otthonát. Több körös bírósági küzdelem után végül a legfelsőbb bíróság úgy döntött, Emanuel - aki kétségtelenül elkötelezett chicagói - megfelel a követelményeknek.

"Köszönöm, Chicago, ti aztán tudjátok, hogyan éreztessétek velem, hogy itthon vagyok" - üdvözölte választóit győzelmi beszédében Emanuel, aki azt hangsúlyozta, hogy a feladatokat közösen, egységben tudják teljesíteni. "Bár a választás is kemény küzdelem volt, ez még csak a kezdet. Addig nem nyerhetünk, amíg egy gyereknek a biztonsága, nem pedig a tanulmányai miatt kell aggódnia, vagy amíg a szülei nem a munkára, hanem a munkakeresésre kell koncentráljanak" - jelentette ki.

A gazdasági nehézségekkel és költségvetési hiánnyal küzdő város anyagi problémáit, mint mondta, nem adóemelésekkel, hanem a városi önkormányzat kiadásainak lefaragásával kívánja elérni.

Emanuel győzelméhez korábbi főnöke, Barack Obama telefonon gratulált.