Már Kadhafi közvetlen szomszédságában harcolnak

2011.02.26. 00:02
Egy heti tétlenség után már a nemzetközi diplomácia is elkezdett nyomást gyakorolni Moamer Kadhafira. Bár az EU még csak azt döntötte el, hogy szankciókat vezet be, azt még nem, hogy mikor, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton megszavazhatja a Líbia elleni szankciókat, a határozati javaslat szerint befagyaszthatják a Kadhafi-család vagyonát, a vérengzések felelőseit pedig a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé küldhetik emberiesség elleni bűnök vádjával. Pénteken már Tripoliban is harcoltak, Kadhafi palotája mellett egyes hírek szerint hatvanezren tüntettek. A líbiai tévében Kadhafi beszélt, a tévé szerint élőben, bár több jel is utalt rá, hogy ez nem igaz.

Egyre szűkül a hurok Moamer al-Kadhafi líbiai vezér körül. Csütörtökön még csak Tripoli környékén, pénteken már a városban is dúltak a harcok. A Kadhafihoz hű milicisták péntek délután nyitottak tüzet a pénteki ima után tüntetésbe kezdő tripoliakra, az összecsapásokban a Reuters szerint legalább öten, meg nem erősített, helyi forrásoktól származó hírek szerint legalább hatvanan meghaltak.

Tripolival még mindig nehéz kapcsolatot létesíteni, így nehéz értesüléseket is szerezni. A hírek szerint a város négy kerületében is összecsaptak a fegyvertelen tüntetők és a rezsimhez hű erők, köztük a központi Faslúm negyedben is, ami Kadhafi tripoli palotájának közvetlen közelében van. Tüntettek a Zöld téren is, az általában megbízható forrásnak bizonyult Sabab ifjúsági mozgalom értesülései szerint hatvanezren. A líbiai állami tévé ugyanakkor egy Kadhafi-beszédet sugárzott a térről, állítólag élőben. A felvételek alapján a beszédet szürkületkor vették fel, ugyanakkor a sugárzás idején már sötét este volt Tripoliban, így a tévé állításával szemben szinte biztos, hogy nem élőben sugározták, és az sem lehetetlen, hogy nem is ma készült. A felvételek alapján a téren kadhafisták tüntettek, bár az egész teret sosem mutatták, a felvételeken sosem látszott egyszerre ötvennél több demonstráló.

A beszéd maga még a szokásosnál is összefüggéstelenebb volt. Kadhafi az ország lángba borításával fenyegetőzött, és azt mondta, megnyitja a fegyverraktárakat hívei előtt. Pár órával később fia, Szaif al-Iszlám már arról beszélt külföldi újságíróknak, hogy tárgyalna az ellenzékkel, és reményei szerint a helyzet "még holnap" békésen rendeződik.

Kadhafi helyzetét nehezíti, hogy a hírek szerint a líbiai légierő legfontosabb bázisa, a Tripoliban lévő Mutika parancsnoka és személyzete is a tüntetők oldalára állt. Független források ezt sem tudták megerősíteni, egy olasz újságíró is csak azt tudta jelenteni, hogy a bázison csak katonákat látott. A hírek ugyanakkor nem a bázis elfoglalásáról, hanem átállásáról szólnak, azaz az, hogy csak katonák vannak ott, nem jelent semmit. Az mindenesetre tény, hogy nem érkezett hír repülők bevetéséről.

Felpörgött a nemzetközi diplomácia is, bár az EU döntését, miszerint szankciókat vezetnek be Líbia ellen és befagyasztják a Kadhafi-család vagyonát is, de még nem tudják mikor, kapkodónak azért nem neveznénk. Ennél még az elmúlt két hónapban elég határozatlan amerikai diplomácia is elszántabbnak tűnt, hiszen pénteken - nyolc nappal a vérengzések kezdete után - bejelentették, hogy felfüggesztik a fegyvereladásokat Líbiának. Az ENSZ főtitkára, Ban Kimun viszont nagyon határozottan állást foglalt Kadhafival szemben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén szankciókat és a vérengzések felelőseinek bíróság elé állítását követelte. Kéréséhez Líbia Kadhafitól elpártolt ENSZ-nagykövete is csatlakozott. A BT pénteki ülésén megszövegezte határozati javaslatát, ami szerint  a vérengzések felelőseit a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell állítani emberiesség elleni bűnök (ld. lent) vádjával. Javasolták líbiai vezető, köztük a teljes Kadhafi-család vagyonának zárolását is. A határozatról szombaton dönthet a BT.

Bár a helyzet még mindig válságos, sokat javult a hangulat. Egyre több vicc születik az országban, ahol korábban nem nagyon mertek tréfálkozni. Ezek legtöbbje Kadhafi tévébeszédeit figurázza ki, mint például ez is: "A líbiai tévé megfenyegette a tüntetőket, hogy ha nem mennek haza, megismétlik Kadhafi legutóbbi beszédét".

[Több olvasónk is úgy véli, hogy tévedésből írunk emberiesség elleni bűncselekményeket. Rég volt már, amikor utoljára elmagyaráztuk, hogy miért - azon túl, hogy azért, mert hivatalosan ez a nevük ezeknek a bűncselekményeknek.]  • Hírek
  • Csok