Újságírókat bántalmaztak Pekingben

2011.02.28. 14:46
Az Európai Unió delegációja és az Egyesült Államok nagykövete közleményben szólította fel a kínai hatóságokat a külföldi újságírók jogainak tiszteletben tartására. A hét végén riportereket bántalmaztak, illetve a hatóságok újságírókat állítottak elő Peking belvárosában.

Vasárnap több külföldi újságírót magyarázat nélkül őrizetbe vettek, illetve "fizikailag megfélemlítettek, vagy megtámadtak", írja az EU-delegáció hétfői közleménye, melyben felszólítják a kínai hatóságokat, hogy "a vonatkozó törvények és jogszabályok alapján tiszteljék a külföldi újságírók jogát a szabad munkavégzéshez Kínában, továbbá, hogy szavatolják biztonságukat munkájuk közben".

Vasárnap Peking belvárosában erős rendőri jelenléttel próbálták mindenfajta gyülekezésnek az elejét venni, a rendbontást megakadályozni. Az amúgy igen forgalmas utca bevezető szakaszán, ahol a demonstráció helyszínéül megadott McDonald's gyorsétterem is található, a rendőrök több ponton is kiszűrték, ellenőrizték az újságírókat, felírták adataikat. Az egyenruhások felhívták a figyelmet arra, hogy a területen csak engedéllyel lehet interjút készíteni, illetve tilos mozgóképet rögzíteni.

Az Egyesült Államok nagykövete is személyesen találkozott a vasárnapi incidensekben érintett újságírókkal. "Egy riportert súlyosan megvertek és több órára őrizetbe vettek, többeket bántalmaztak és különböző ideig fogva tartottak, többségük kameráját, vagy videofelvevőjét elvették, felvételeiket törölték" - írja Jon Hunstman nagykövet. "Ez a fajta zaklatás és megfélemlítés elfogadhatatlan és rendkívül nyugtalanító" - fűzte hozzá. A nagykövet az alkalmat megragadva figyelmeztette Kínát, hogy tartsa be a nemzetközileg elfogadott egyezményeket, amelyek a sajtószabadságra és a szabad véleménynyilvánításra vonatkoznak.

Az Európai Unió pekingi képviselete felhívta az illetékes hatóságokat arra, hogy tisztázzák a külföldi újságírók őrizetbe vételének és akadályozásának jogi alapjait. Illetve "hogy teljes körűen vizsgálják ki ezeket az eseteket és állítsák az elkövetőket a kínai törvények elé".

Meg nem erősített információk szerint a Bloomberg hírügynökség operatőrét bántalmazták civilek vasárnap délután a Vangfucsing (Wangfujing) bevásárló utcában, ahová korábban ismeretlenek egy amerikai honlapról "jázminos sétákra" hívtak kínaiakat: dulakodás volt,  a Bloomberg operatőre a földre került. Úgy tudni két német forgatócsoportot előállítottak, az egyiket négy, a másikat hat órán át tartották a rendőrségen; volt olyan, akit a közeli rendőrautóba vittek. Állítólag az Economist tudósítója is érintett.

Pekingben, Sanghajban és további 11 nagy városban már egy héttel korábban is igyekeztek tüntetést szervezni, de a felhívás a fővárosban lényegében süket fülekre talált. A Boxun.com című honlapon ismeretlenek további vasárnapi "jázminos sétákra" hívtak fel, s úgy tudni a külföldi újságírók jövő vasárnap is jelen kívánnak lenni a megadott helyszíneken.