Újabb diplomáciai pofon Kadhafinak

2011.03.02. 00:57 Módosítva: 2011.03.02. 01:06
Felfüggesztették Líbia tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. Zavíját ostrom alatt tartják a kormányerők, a Kadhafi-ellenes katonák támadási tervről egyeztetnének. Humanitárius válsághelyzet a tunéziai-líbiai határon.

Fokozódik a nemzetközi nyomás Moamer el-Kadhafin, az ENSZ közgyűlése kedden egyhangúlag felfüggesztette Líbia tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában, amiért a líbiai erők erőszakot alkalmaztak a tüntetők ellen. Az EU pedig bejelentette, hogy a tagországok március 11-én rendkívüli ülést tartanak, hogy újabb válaszlépésekről állapodjanak meg a líbiai események miatt.

Az előző napokban emlegetett repüléstilalmi övezet bevezetésének ugyanakkor a hétfői helyzethez képest kisebb az esélye, Oroszország állítólag ellenzi a tervezetet, és diplomáciai források szerint Washingtonban is nagy kihívásnak tartják a Líbia felett légtérzár felállítását.

Kedden csak kisebb összecsapásokról érkeztek hírek elsősorban Zavíjából, amelyet már két napja tartanak ostromgyűrűben a Kadhafi-párti katonák. Napközben elszórt harcokról számoltak be Miszratából, azonban estére már békés menetet szerveztek a felkelők, míg Tripoliban Kadhafi-pártiak tüntettek. A Tripoliból keletre menekülő egyiptomi munkások beszámolói szerint most több olyan kisvárosban is a kormányerők ellenőrző pontjait állították fel, amelyek az előző héten még a felkelők kezében voltak.

Nemcsak az összecsapások jelentenek problémát Líbiában, élelmiszerhiány fenyeget, a gyógyszerkészlet és az üzemanyag is rendkívül gyorsan fogy. Egyre nagyobb a káosz a tunéziai-líbiai határon, az ENSZ menekültüggyel foglalkozó szervezete szerint már válsághelyzet alakult ki, negyvenezren várakoznak a líbiai oldalon. A nemzetközi szervezetek arra kérok a külföldi kormányokat, hogy saját állampolgáraik sikeres kimenekítése után segítsenek a határnál rekedt tömegek evakuálásában is.

A Kadhafi ellen fordult katonai egységek közben közös vezetést hoznak létre, amely hamarosan összeül, hogy megtervezzen egy támadást a Kadhafihoz hű biztonsági erők, milíciák és zsoldosok ellen. A líbiai hadsereg bengázi páncélos hadosztályát vezető dandártábornok is bejelentette, hogy embereivel együtt csatlakoztak a felkelőkhöz.

Kadhafi több forrás szerint is leváltotta a jobb kezének számító Abdullah Szanúszi kémfőnököt, aki az elmúlt években fontos szerepet játszott az ellenzéki tüntetések leverésében. A rezsim emellett az elmúlt héten ellenük forduló diplomatákat is megpróbálja eltávolítani, leváltanák az ENSZ-delegáció két vezetőjét, valamint Líbia washingtoni nagykövetét is. Törzsi vezetők állítólag olyan szórólapokat kaptak, amelyen a rezsim támogatására szólítják fel őket, máskülönben újabb erőszakot ígérnek.

Összecsapások robbantak ki tüntetők és a biztonsági erők között Iránban, a teheráni tiltakozók azért vonultak utcára, mert egyes hírek szerint Mir Hoszein Múszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetőket a házi őrizet helyett börtönbe szállították. Nemcsak Teheránban, hanem több vidéki városban is könnygázzal oszlattak a biztonsági erők. Ománban egy ember megsérült, amikor a katonák figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy feloszlassák az északi kikötőnél összegyűlt néhány száz fős tömeget. Napközben azonban már viszonylagos nyugalom volt Szohárban.

Jemenben ismét tüntettek Száleh elnök ellen, aki a jelek szerint elállt korábbi ajánlatától, hogy az ellenzék részvételével alakuljon nemzeti egységkormány. Kedden először csatlakoztak ellenzéki pártok is a Szanaa-i Egyetem előtt tüntető fiatalokhoz. Az oktatási miniszter és a térségfejlesztési miniszter is lemondott Tunéziában, miután a tüntetők követelik, hogy Ben Ali elnök összes korábbi bizalmasa távozzon a kabinetből.