Kadhafi ellentámadásba lendült

2011.03.03. 00:02
Kadhafi katonái megpróbálják visszafoglalni Kelet-Líbiát, Bregát repülőket bevetve ostromolták, a város többször is gazdát cserélt szerdán, de végül megvédték a felkelők. A hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatot kezdett a Líbiában történtek miatt, Kadhafi beszédében azt bizonygatta, hogy a hatalom már évtizedek óta a népé.

Az elmúlt napokban csak nyugat-líbiai településekért folytak kisebb harcok, de Kadhafi hívei szerdán az ország keleti felén is ellentámadásba lendültek, a frontvonal Bengázitól 200 kilométerre nyugatra húzódik. A légi fölény jelentős stratégiai előnyt jelent a légvédelmi fegyvereket is próbálgató felkelőkkel szemben, repüléstilalmi övezet bevezetéséről nem döntöttek a külföldi országok.

A leghevesebb összecsapások Brega városnál dúltak, 250 kilométerre Bengázitól, a települést napközben többször is elfoglalták Kadhafi erői, majd visszavették a felkelők, akik végül estére megtartották a négyszer is gazdát cserélt várost. A kormányerők nehézfegyvereket is bevetnek, a légierő a felkelők állásait bombázta. Meg nem erősített források szerint legalább tizenegyen meghaltak, húszan megsérültek a szerdai összecsapásokban Bregában.

A közelben a Kadhafihoz hű erők vadászgépei bombáztak többször is egy fegyverraktárt Azsdabíjában, a felkelők légvédelmi ágyúikkal tüzet nyitottak a vadászgépre. Komolyabb károkat nem okoztak a raktárban. Azsdabíjában Brega megsegítésére készülnek a felkelők, Bengáziban pedig a légvédelmi ágyúk kezelésére tanítják a felkelő csapatokhoz csatlakozott újoncokat.

A nyugati fronton is előretörtek a kormányerők, Gharíjan és Szabrata is újra az ellenőrzésük alá került. Miszratában és Zavíjában viszont a felkelők visszaverték a támadást, ahogy a Tripolitól délre fekvő hegyekben lévő Zintanban is. Tripoliban reggel négy robbanás okozott riadalmat, de kiderült, hogy egy benzinszállító teherautó borult fel egy kereszteződésben, négy tartálya is felrobbant. A Kadhafihoz hű erők vették át az ellenőrzést a líbiai-tunéziai határátkelőnél is, ahol még mindig több tízezren várakoznak, többen megfagytak az éjszakai hidegben, humanitárius válsághelyzet alakulhat ki.

Kadhafi újabb, három órás beszédet intézett a néphez, amely azonban meglehetősen csapongó volt. Azt bizonygatta, hogy egyáltalán nincs hatalma, hiszen az már évtizedek óta a népé, a külföldi sajtót ostorozta, a felkelőket pedig megint azzal vádolta, hogy valójában az al-Kaida terroristái. A líbiai vezető ugyanakkor megengedőbb volt, mint eddigi beszédeiben, például sajnálatát fejezte ki mindkét oldal veszteségei miatt. Egyben bejelentette, hogy nincs kifogása az ellen, ha a nép a kormánytól független sajtót szeretne, és egy új alkotmányt sem ellenezne.

Nemzetközi katonai beavatkozást kért az ellenzéki Líbiai Nemzeti Tanács, azaz a bengázi átmeneti kormány. Szerintük az ENSZ-nek kéne felhatalmazást adnia az "afrikai zsoldosok" elleni légitámadásokra, ami nem egyenlő a külföldi katonai jelenlétével, amelyet elleneznének.

Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és több ország tovább dolgozik egy esetleges repüléstilalmi övezet bevezetésének előkészítésén, amely azonban Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint komoly akciót jelent. A légtérzár egy Líbia elleni támadással kezdődik, amelynek során lerombolják az ország légvédelmi rendszerét, mondta. Közben kihajózott a Szuezi-csatornából a Földközi-tengerre az amerikai tengerészgyalogság két partraszállóhajója, amelyekkel megerősítik a földközi-tengeri amerikai flottát.

Diplomáciai fronton az Arab Liga arab belügynek tekinti a líbiai válságot, amely szerintük nem igényel a szervezeten kívülről beavatkozást, egyben az erőszak beszüntetésére szólították fel Kadhafit. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is beállt azok sorába, akik a katonai beavatkozás ellen szólaltak fel. A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében illetékes hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatot kezdett a Líbiában történtek miatt.

Miközben Jemenben folytatódtak az elnök távozását követelő tüntetések, az ellenzék bemutatta a demokratikus átmenethez vezető útitervét Ali Abdulah Szálehnek. Az ellenzék alkotmánymódosítást, a választási törvények újraírását javasolta, valamint követelte, hogy Száleh távolítsa el rokonait a hadsereg és a biztonsági erők vezetéséből.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya is pénzosztással igyekszik elejét venni az elégedetlenségnek. Az Emírségek kormánya megígérte, hogy 1,5 milliárd dollárt fordít a fejletlenebb északi emírségek elektromos hálózatának fejlesztésére. Több forrás szerint is Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnököt a szaúd-arábiai Tabuk városában ápolják, családja is vele van.