Megkezdődött Chirac pere Párizsban

2011.03.07. 16:14
A közpénzek elsikkasztásával és hivatali visszaéléssel vádolt volt francia köztársasági elnök kedden jelenik meg majd először a párizsi bíróság előtt. Jacques Chirac korábban tagadta az őt ért vádakat.

Megkezdődött Párizsban hétfő délután az a történelmi per, amelyben először kell egy volt francia köztársasági elnöknek büntetőbíróság előtt felelnie: az illegális pártfinanszírozási ügyben közpénzek elsikkasztása és hivatali visszaélés a vád Jacques Chirac ellen. A volt államfőnek az első napon még nem kellett megjelennie a bíróság előtt, a nyolc másik vádlott viszont ott volt.

Az összevont perben vizsgált, két hasonló jellegű ügy Chiracnak még az elnökséget megelőző párizsi főpolgármesteri időszakára (1977-1995) nyúlik vissza. A vád szerint a városházán fiktív állásokat hoztak létre a jelenleg kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) jogelődje, a Chirac által alapított, és akkoriban általa irányított Tömörülés a Köztársaságért (RPR) nevű jobboldali párt munkatársainak részére. A volt elnököt azzal gyanúsítják: összesen 28 esetben engedélyezte, hogy a párthoz közel álló emberek színlelt szerződések alapján az önkormányzati büdzséből kapjanak fizetést.

A húsz évvel ezelőtti, már bizonyított ügyekben a 78 éves politikus felelősségét érintően csak négy évvel ezelőtti leköszönése után indulhatott vizsgálat, addig ugyanis köztársasági elnökként mentelmi jogot élvezett. Azóta viszont több interjúban is tagadta a vádakat, és azt állította, a vitatott munkahelyekre szükség volt a városháza alapvető működéséhez. "Mindig is azt mondta, hogy magyarázatot szeretne adni. Holnap itt lesz, hogy nálam is jobban elmondja, amit fontosnak tart elmondani az egészről" - mondta Georges Kiejman, a volt elnök ügyvédje a hatalmas médiaérdeklődéssel kísért per elején.

Elképzelhető, hogy az elvileg április 4-ig tartó pert Chirac egyik vádlott-társa ügyvédjének kérésére határozatlan időre elhalasztják. A volt államfő kabinetfőnökének ügyvédje úgy véli, hogy alkotmányellenes az a bírói döntés, hogy összevont pert tartanak két ügyben. Ezzel szerinte ugyanis olyan munkaszerződések törvényességét is vizsgálja a bíróság, amelyeket a védelem szerint már elévültnek kellene tekintenie.

A bíróság jelenleg, legkésőbb kedd délutánig, ezt az alkotmányossági kérdést tárgyalja, és ha jogosnak tartja a védelem felvetését, azt a semmítőszék elé küldheti, amelynek három hónapja van arra, hogy kikérje az alkotmánytanács állásfoglalását. Ezzel bizonytalan időre elhalasztódna a per.

Az ügy érdekessége, hogy az egyik legnagyobb felperes, a párizsi önkormányzat - miután az exelnök és a kormánypárt tavaly szeptemberben 2,2 millió eurós kártérítést fizetett a városházának - visszalépett a pertől. A vádemelést vizsgálóbírók kezdeményezték az ügyészség ellenvetése mellett. Miután a vádhatóság már a per megkezdése előtt Chirac felmentését javasolta, a vádat gyakorlatilag magánszemélyeknek és egy korrupcióellenes egyesületnek kell bebizonyítania a bíróság előtt.