Illinois: eltörölték a halálbüntetést

2011.03.10. 07:18

Illinois államban kedden - az amerikai tagállamok közül tizenhatodikként - eltörölték a halálbüntetést. Az erről szóló törvényt, amely július 1-jén lép életbe, a nyilvánosság kizárásával megtartott szertartás keretében írta alá Chicagóban Pat Quinn kormányzó.

"Arra a következtetésre jutottam, hogy a halálbüntetés kiszabásának rendszere eredendően hibás nálunk" - szögezte le közleményében a demokrata párti kormányzó. - "Mivel a gyakorlat azt bizonyította, hogy nem lehet egy olyan tökéletes halálbüntetési rendszert kidolgozni, amely mentes lenne igazságtalan ítéletekhez és diszkriminatív bánásmódhoz vezető tévedések sokaságától, arra a következtetésre jutottam, hogy a helyes cselekvési irány annak eltörlése felé mutat."

A kivégzések végrehajtását 2000-ben George Ryan akkori kormányzó függesztette fel, aki egyébként támogatta a halálbüntetést. Ryan annak hatására döntött így, hogy az illinois-i bíróságok egyre több olyan elítéltet mentettek fel, akik a "halálsoron" várták az ítélet végrehajtását. Döntését azzal indokolta, hogy a rendszerben előfordulhat az a kockázat, hogy ártatlanokat végeznek ki.

Az állami törvényhozás januárban fogadta el a halálbüntetés eltörlésére vonatkozó törvényt, amelyet Quinn kormányzó eddig azért nem írt alá, mert utólag még kikérte mind a halálos ítéletek támogatóinak, mind pedig azok ellenzőinek véleményét.

Illinois államban jelenleg 15 halálraítélt van, akinek büntetését a kormányzó letöltendő életfogytiglani szabadságvesztésre fogja változtatni.