Csoda, hogy az internet működik

2011.03.11. 10:22 Módosítva: 2011.03.11. 10:23
A Tokióban élő magyarok többsége szerint a városban már nincs pánikhangulat, az emberek kezdenek megnyugodni, a tengerparti városokban viszont továbbra is arra kérik az embereket, hogy a cunamiveszély miatt maradjanak harminc méternél magasabban. A telefonok továbbra sem működnek, a gyorsvasúton kívül pedig semmilyen vonat nem jár, az emberek gyalog próbálnak hazajutni.

Helyi idő szerint délután háromkor óriási, 8,9-es földrengés rázta meg Japánt, ami után az egész térségben cunamiriadót rendeltek el.

„Hatalmas földrengés volt, remegtek a házak, az irodámban is ledőltek a polcok, a könyvek, de az épület nem sérült, jelenleg is itt vagyok” - írta egy Tokióban lévő magyar lány nem sokkal az eset után.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében azt is írta, a kikötőnél nagy füstöt látni, úgy tudják, hogy egy olajfinomító ég. A metrókat és a magasvasutakat leállították, a telefonvonalak nem működnek.

„Hatalmas volt a pánik, mindenkit felszólítottak, hogy menjenek magas helyekre, mert szökőár várható. Mindenki próbálta elérni a családját, de a telefonvonalak nem jók, csoda, hogy az internet működik. Az utcáról jönnek be az emberek ide az irodaházba is, mert mindenki fél.”

Ha a konyhában maradtam volna, most lehet, nem leveleznék

Hasonló élményei voltak egy másik kint élő magyarnak is.

„Az elején a szokásos módon kezdett inogni és nyekeregni a lakás, mint egy öreg hajó. Aztán kb. 10 másodperc elteltével egyre erősödött a rengés. Még volt időm felöltözni, de asztal híján az ajtófélfa alatt vártam, hogy elmúljon. Nem múlt el. Egyre erősebb lett, úgyhogy elhagytam a lakást és egy ideig a lépcsőházból figyeltem, hogy mi történik. A villanyoszlopok erősen mozogtak. A rengés ezután elcsendesedett, de néhány perc múlva ugyanez megismétlődött. Ezért a közelben lévő kijelölt evakuációs területre, azaz a parkba siettem.

Nyugodt társaságban várakoztunk, egyesek telefonálni próbáltak, de a hálózat túl van terhelve, kevesen jártak sikerrel. A lakásba visszatérve láttam, hogy ami nem volt a falhoz erősítve, az mind leesett. Ha a konyhában ültem volna, lehet, hogy most nem leveleznék ilyen vidáman Önökkel. A rengés egyébként továbbra is folytatódik: ahogy ezeket a sorokat írom, most is mozog a föld, vagyis lassan öt órája folyamatosan utórengések vannak.” - írja a férfi, aki arról is beszámolt, hogy a városban mindenki gyalog próbál meg hazajutni.

„A nagy állomások környékén az utcákon óriási a tömeg, mivel mindenki gyalog próbál eljutni egyik helyről a másikra. Még mindig nem járnak a metrók és a városi vonatok, amik milliókat szállítanak naponta. A telefonhálózat elvileg működik, de olyan sokan szeretnének egyszerre telefonálni, hogy a gyakorlatban mégsem. Az utcai vezetékes telefonok sem működnek, az SMS órákat késik. A vezetékes internet viszont kifogástalan, és így a Skype is működik.”

Egyes helyeken nincs áram és fűtés

Telefonon próbáltunk elérni egy másik magyar lányt, aki egy Tokióval határos kisvárosban lakik, ám a vonalak túlterheltsége miatt sem őt, sem a tokiói magyar nagykövetséget nem tudtuk elérni.

Végül a Facebook-on sikerült kapcsolatba lépnünk a lánnyal, aki azt írta, egyelőre a házában, íróasztala alá bújva várja a fejleményeket.

"Másfél órája az asztal alatt lakom, a szükséges dolgokkal (víz, kabát, cipő) felszerelkezve. Még mindig remegek és ugrásra készen állok, hogy bármikor kimenekülhessek a házból. A barátaimnak az egyetemen szintén el kellett hagyniuk az épületeket, pedig azok sokkal biztonságosabb, szerkezetileg megerősitett házak."

A lány háza a Tokió határát képező Tamagawa folyó mellett van, ahova nem ért el a cunami, bár kisebb rengéseket még mindig érezni. Az ő környékén van áram, de Tokió egy másik részén nem működik az elektromos hálózat és a fűtés sem.

"A vonatok továbbra sem járnak Tokióban és környékén, bár a gyorsvasutat már üzembe helyezték. A telefonok továbbra sem élnek, és mindenkit arra kérnek, hogy külföldről se telefonáljanak Japánba. Az élelmiszerüzleteket megrohamozták az emberek, próbálnak készletelet felhalmozni, de szerencsére négy éjjel-nappali élelmiszerhálózatnak van ilyen esetekre kidolgozott vészforgatókönyve."

Nincsen pánik a kint lévők szerint

Egy magyar férfi később cikkünkre reagálva azt írta, bár ő is Tokióban van, pánikot nem tapasztalt, és ugyanerről számolt be egy másik férfi, akinek felesége és lánya tartózkodik a japán fővársoban.

"A földrengés idején egy bevásárlóközpontban voltak és éppen telefonon beszéltünk. A feleségem szerint bár az épület lengett, de kisebb ijedtségen kívül semmi nem látszott az emberek arcán. Egy időre megszakadt a telefonvonal, de a szállásra visszaérve újból sikerült beszélnünk, és azt mondta, a környékükön minden nyugodt."

Tokiótól messze is érezni lehetett

"Mi Kiotótól nem messze, Biwakóban is éreztük a rengést, igaz, itt csak hármas erősségű volt. Próbáltam elérni egy, a földrengéshez közel lakó barátnőmet, de nem tudok beszélni vele" - írja Anikó, aki szerint a földrengés az 1995-ös, kobei földrengéssel egyenlő erősségű, de a kár sokkal nagyobb.

Egy másik olvasónk azt írja: a háromórás rengések után 10 percre engedték be őket irodájukba, majd mindenkit hazaküldtek. Ő maga egy még mindig mozgó épületből ír.

"Jokohamában dolgozom, egy hat emeletes irodában, ami recsegett, ropogott, de egy két monitoron kívül nem esett le semmi. Minden íróasztal mellett volt védősisak és túlélőkészlet, ezt felkapva, csoportokban mentünk ki az épületből. Míg kint voltunk, folyamatosan jöttek az utórezgések. Vonat nem jár, Jokohamából Fujisawába gyalog jöttünk haza két és fél óra alatt. Minden szervezett, pánik egyáltalán nincs, Fujisawában mintha mi sem történt volna. A város határától fogva a közvilágítás rendben, az éttermek és boltok nyitva vannak, tolongás nincs."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport