Száz városban tüntettek Berlusconi ellen

2011.03.12. 20:31
Ezrek vonultak az utcákra szombaton Olaszország mintegy száz városában, hogy Silvio Berlusconi konzervatív kormánya ellen tüntessenek.

A tiltakozás mindenekelőtt a kormány tervezett alkotmánymódosítása ellen irányult. Újra demonstráltak emellett az egyetemisták és a főiskolások az oktatási rendszerben tervezett újabb megszorítások miatt. Rómában ezrek vonultak végig a történelmi belvároson egyebek közt egy hatvan méter hosszú szalagtranszparens alatt, amelyen az állt: "Megvédjük az alkotmányt – ha nem most, akkor mikor?"

Szolidaritási megmozdulások volak több európai fővárosban is, például Madridban, Prágában, Londonban és Párizsban.

A többszörösen perbe fogott 74 éves olasz kormányfő kabinetje csütörtökön – éppen az egyik ellene indított korrupciós eljárás újrafelvételének napján – fogadott el reformtervet az olasz igazságügyi rendszer jelentős átalakítására.

A tervezet élesen elválasztaná a vizsgálóbírók munkáját az ítélkező bírókétól. A Berlusconival többször összeütközésbe került Legfelsőbb Bírói Tanács tevékenységi körét is megreformálnák; elveszik tőle a bíróságok fölötti felügyeleti jogot, és átadják azt egy külön testületnek, amelynek tagjai az igazságszolgáltatás rendszerén kívül álló emberek lesznek. Az elképzelés szerint hibás bírói ítéletek esetén az elítéltek az érintetteket beperelhetik, kártérítést követelve.

A szombati demonstráció a sokadik hasonló megmozdulás volt Olaszországban. A tüntetéseket a "Ha nem most, akkor mikor?" elnevezésű csoport szervezi, ugyanaz, amelynek felhívására február 13-án több mint kétszáz olasz városban félmillióan vonultak utcára, hogy demonstráljanak a sorozatosan szexbotrányokba keveredő Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen.