Kadhafi: Vesztett ügy a lázadóké

2011.03.15. 13:01
A líbiai lázadóknak csak két lehetősége van, megadni magukat vagy menekülni, nyilatkozta Moammer Kadhafi egy olasz napilapnak. Az interjúban Kadhafi arról beszélt: úgy érzi, hogy elárulták az ellene forduló európai vezetők.

Interjú jelent meg kedden az Il Giornale nevű olasz napilapban Moammer Kadhafival. "Harcolni és győzni fogunk. Egy ilyen helyzet csak a líbiai nép egységének megerősítését szolgálja majd" - mondta Kadhafi a Líbia feletti repüléstilalmi övezetről szóló tervről, amelyről egyelőre még nem született nagyhatalmi egyezség.

Kadhafi kijelentette, hogy "elment az esze" Nicolas Sarkozy francia elnöknek, aki hivatalosan elismerte a lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsát, és célzott légicsapásokat szorgalmazott.

Miután az ország keleti részében harcok robbantak ki a felkelők és a Kadhafihoz hű csapatok között, az EU gazdasági büntetőintézkedéseket léptetett életbe Tripolival szemben, múlt heti csúcstalálkozóján pedig a líbiai vezető lemondását követelte."Teljesen meg vagyok döbbenve európai barátaim hozzáállásán. Veszélybe sodorták az érdekeiket szolgáló jelentős biztonsági megállapodások egész sorát, ahogy az eddigi gazdasági együttműködésünket is" – mondta.

Kadhafi legjobb európai barátjaként korábban Silvio Berlusconi olasz kormányfőt tartották számon. A hozzá fűződő kapcsolatáról így fogalmazott: "Teljesen meg vagyok döbbenve, elárulva érzem magam, igazán nem tudom, mit mondhatnék Berlusconinak."

A hadihelyzet alakulásáról Kadhafi azt mondta az olasz lapnak, hogy a lázadók "már nem reménykedhetnek semmiben, mostantól ez egy vesztett ügy számukra". "Két lehetőségük maradt: megadni magukat, vagy elmenekülni" - folytatta a líbiai vezető, azt állítva, hogy terroristákról van szó, akik "emberi pajzsként használják a civil lakosságot". "Le kell győzni a terrorizmust. Épp ez az, amiért gyorsan nyomulunk előre, hogy elkerüljük a mészárlásokat" – jelentette ki.

Azt ígérte, ha az ostromgyűrűbe zárt lázadók megadják magukat, nem ölik meg őket. Ugyanakkor kizárt bármiféle tárgyalást velük. "Oszama bin Ladenhez (az al-Kaida terrorszervezet vezetőjéhez) kötődő terroristákkal nem lehet tárgyalni. Maguk sem hisznek a tárgyalásban, más sem jár az eszükben, csak harcolni és ölni, ölni, ölni" – mondta. Kadhafi szerint a nemzetközi közösség "nem tudja, mi zajlik valójában Líbiában". "A nép az én oldalamon áll, minden más csak propaganda" - mondta Kadhafi.